
ULUS-DEVLETİ SAVUNMAK...
16 Mayis 2025 00:13:05
Henüz somut bir gerçeklik kazanmayan PKK’nın “Fesih”i ile onu izleyeceği söylenen demokratik dönüşümler, “ulus-devlet yıkılmak mı isteniyor” tartışmasını yarattı.
Bunun yansıra, ulus-devleti savunmanın faşizm olup olmadığı sorusunu ayrıca...
Baştan başlayalım.
Nedir ulus-devlet ?
Milletin egemen olduğu devlet biçimine milli ya da ulus-devlet deniliyor.
Peki millet nedir ?
Sınırları uluslararası yasalarla belirlermiş bağımsız bir toprak parçasına sahip olan, aynı dili konuşun, aynı kültürel kökten gelen ve aynı pazar içinde bütünleşmiş özgür inan topluluğudur. Belirli bir toplumsal sistem (kapitalizm) temeline oturan tarihsel bir kategoridir.
Milletlerin oluşumundan önce de devletler vardı, ama onlar milli ya da ulus-devlet değildi. Örneğin Osmanlı devleti öyleydi.
Her ulus-devlet o devleti kuran millettin adını taşır. Türkiye Cumhuriyeti gibi... Türkiye Cumhuriyetini ağırlıklı olarak Türkler kurmuştur, bu nedenle devlet Türkiye adını taşır.
Her milli devletin içinde azınlık durumunda olan milli topluluklar/halklar olabilir, ama devlete adını veren egemen millet olur yine de...
Türkiye Cumhuriyeti milli kurtuluş savaşını da içeren bir devrimle kuruldu. Bir başka ifadeyle milli, (antiemperyalist) ve demokratik (antifeodal) bir devrimle...
Ulus-devletler ulusal bütünlüğe dayalıdır. Azınlıklar, azınlık hakları korunmak koşuluyla milli devlete tâbidirler.
Ulus-devlet budur. Türkiye Cumhuriyeti bir ulus-devlettir. Ulus-devlet bölünmez bir bütündür.
toplumsal sistemleri kapitalizm adını taşıyan devletler arasında federatif yapıya sahip ya da federe devletler de vardır. ABD gibi, İsviçre gibi...
Türkiye de yaşayan Kürtlerin kimi politik önderleri Türkiye’nin iki toplumla federe bir devlete dönüşmesini savunuyorlar. Buna karış çıkanları da faşizan eğilimler içinde olmakla suçluyorlar.
Bu doğru mu ?
Önce şunun altını çizmem gerekiyor. Milliyetçilik bir ideoloji değildir; milli değerleri her şeyin üstünde tutan bir siyasi duruştur/tavırdır. Milliyetçiliğin ideolojisi liberalizmdir. Faşizm, kurucu ırkı diğer ırkların üzerinde gören, devleti her anlamda kutsayan, açık şiddete dayalı ve yayılmacı bir siyasi harekettir. Milliyetçiliğin fanatik boyutlara tırmanması olayıdır.
Yani ulus-devleti, ulusal bütünlüğü savunmanın faşizmle bir ilgisi yoktur.
Türkiye Cumhuriyeti bir milli kurtuluş savaşını da içerdiği için, ulusalcılık ya da millicilik terimi, klasik milliyetçilik ve faşizmden ayrı bir terim/kavram olarak ele alınır. Tam bağımsızlık ideolojisi diyebileceğimiz ulusalcılık Kemalizm ile bütünleşir. Bu ayrım önemlidir. Çünkü tam bağımsızlığı savunmayan milliyetçiler de vardır.
Yeri geldi çok önemli bir soru açacağım:
Türkiye sosyalistleri ulusalcı mıdır ? Tam bağımsızlık ya da antiemperyalizm doğası gereği soldur. Buradan bakıldığında solun da, toplumsal altyapısını idealize etmemek koşuluyla ulusalcılığı sıcak yaklaştığı söylenebilir. Sol, ulus-devlete de, Atatürkçülüğe de en azından saygılıdır.
Geliyorum Kürt ayrılıkçıların savundukları iki toplumlu Türkiye’ye...
Sol buna nasıl yaklaşıyor ve yaklaşmalı ?
Sol azınlıkların ayrılık hakkını ilke olarak kabul eder, ancak bunu mutlak bir hak olarak görmez. Ayrılma emekçi mücadelesine zarar verecekse reddedilir...
PKK, emperyalizmin arkaladığı bölücü bir terör örgütüdür. Ulus-devleti reddettiği için kategorik olarak gericidir. Başkaları (ABD) adına Türkiye’yi bölmek istediği için bir ihanet hareketidir...
Bu gerçeği zaten kendileri de kabül ediyor. PKK’nın fesih bildirisi bunun tipik bir örneğidir.
ABD, Kürt ayrılıkçılarını kullanarak tıpkı Irak ve Suriye gibi İran ve Türkiye’yi de bölmek istiyor.
Bu koşullarda ulus-devleti savunmak, bölünmeye karış çıkmakla eşanlam kazanır...
Erdoğan en son bayrağın, dilin ve üniter yapının korunacağını açıkladı ve “devlet diz çökmez”dedi...
Bekleyip göreceğiz...
ETİKETLER : Yazdır