
CHP ALTIOK’UN NERESİNDE ?
14 Mart 2025 00:20:13
İmamoğlu önseçimde yüksek oranda onay almak için şu sıralar Türkiye’yi turluyor. Esas amacı o ama yaptığı cesur konuşmalar, önseçim kampanyasını bir seçim kampanyasına dönüştürdü.
Doğal olarak hedefinde Erdoğan var.
İmamoğlu önseçimde beklediğini alırsa bu kez cumhurbaşkanı adayı olarak kampanyasını yaygınlaştıracak ve derinleştirecek...
Aslında bu tablo çok gerçekçi değil. Çünkü seçim takvimi 2028’i işaret ediyor; ayrıca bir erken seçimin subjektif koşulları da olgunlaşmış değil henüz. Bunun için diğer muhalefet partilerinin de katkısı gerekiyor...
Dahası, hedefindeki Erdoğan’ın aday olup olmayacağı bile belli değil.
Bu yüzden İmamoğlu şu an olsa olsa “erken kalkan yol alır” modunda.
İmamoğlu aday seçildikten sonra CHP de bir erken seçim kampanyası başlatır mı, sanırım. Bence başlatmalı. Çünkü ülkede bir erken seçimin objektif koşuları yerel seçimden bu yana var. Yavaş yavaş sokak da erken seçime sıcak yaklaşmaya başladı.
CHP iktidara talip bir parti. Ama iktidara geldiğinde nasıl bir program izleyeceği şu an bilinmiyor. Son kurultayda “Değişimciler” partide iktidarı ele geçirdi, ama henüz bir programları yok. Yazılıyor filân deniliyor.
Haliyle herkes merak ediyor, nasıl bir program olacak bu ?
CHP’nin simgesi/logosu altıoktur. Altıokun her biri bir ilkeyi simgeler. Tümü bir milli-demokratik devrim programıdır.
Kimileri altıok programını Atatürkçülükle de özdeşleştirir.
Altıok, geleneksel demokratik devrim programından farklıdır. Geleneksel demokratik devrimler serbest rekabetçi kapitalizmi temel alırken, yani ekonomide de liberalizme yaslanırken altıok programında devletçilik ilkesi vardır. Dahası temel bir ilkedir bu. Devletçilik, altıok programını geleneksel demokratik devrim programlarından farklı kılar.
Atatürkçülük, Atatürk’ün ölümünden sonraki tek parti-milli şef döneminde ortaya çıktı. Daha çok da İnönü’nün ikinci büyük savaş öncesi milli bağımsızlık ve lâiklik ilkelerinden ödünler vermeye başladığı 1940’lı yılların ortalarında ... Atatürkçülük, altıok programı ile özdeşleştirilerek İnönü’nün tavizkar politikalarının karşışına çıkartıldı.
CHP’nin bugün bir programı olmadığı için iktidara gelmesi halinde halkın karşısına hangi temel ilkelere çıkacağını bilmiyoruz.
Şu an CHP, AKP-Erdoğan retçiliği yapıyor; başkanlık sistemi dahil iktidarın temel ilkelerine/politikalarına karşı çıkıyor.
AKP-Erdoğan’ın izlediği ekonomik ve siyasal çizgi Atatürkçülüğün ya da altıok programının reddidir. CHP’nin AKP retciliğinin siyasi içeriğinin, bu bakış açısından altıok programı ya da Atatürkçülük olması gerekir. Ancak bazı işaretler pek öyle olmadığını gösteriyor. Sözgelimi Atatürkçülüğün ya da daha doğrusu Kemalizmin üç temel ilkeleri olan tam bağımsızcılık (antiemperyalizm) ile devletçilik ve laiklik, CHP programının eksenini oluşturması konusunda olumlu bir izlenim vermiyor. Özel, emperyalist bir ittifak olan AB’nin kapısında dolaşıyor, NATO’ya selam çakıyor, devletçiliği ağzına bile almıyor, sekülerizmi (laisizmi) törpülüyor...
Etnik sorunlar ile terörizme yaklaşımı ise Kürt oylarına endeksli pragmatik bir atraksiyon!.
Siyaset bir üstyapı kurumudur ve ekonomik altyapının yansısıdır. Klasik demokrasi neoliberalizm ya da tekelci vahşi kapitalizmin değerler sistemini ifade eder. Batı (emperyalizm) ve neoliberalizm ile entegrasyonu, altıok/Kemalist bir programın reddiyle mümkün olabilir ancak...
CHP bu yolda mı ?
Öyle ise Türkiye’yi nasıl değiştirecek peki ? Bazı üstyapı reformları ülkeyi rahatlatabilir elbette, ama ekonomiyi ayağa kaldıracak devletçi bir üretim seferberliği yapılmadan kalkınma da sağlanamaz, hiçbir alanda adalet de sağlanamaz..
ETİKETLER : Yazdır