
FELAKETLERİN NEDENİ...
07 Subat 2025 00:24:44
Doğa olaylarını, örneğin depremleri önlemek olası değil. Ama, deprem kuşaklarını saptamak, fayların kırılma zamanlamaları hakkında bilimsel kestirimlerde bulunmak olası.
Ayrıca, gerekli önlemler alınarak doğa olaylarının yolaçacağı can kayıplarını ve maddi hasarları en aza indirmek de olası. Buna uygarlık diyoruz.
Yeteri kadar gelişmiş uygar bir toplum değilseniz, ayrıca toplum/ülke iyi yönetilmiyorsa doğa olaylarının yolaçacağı kayıplar kaçınılmaz olarak tavan yapacaktır; öyle de oluyor zaten....
Biz bunu iki yıl önceki büyük deprem felaketinde yaşadık. Depremin vurduğu kentler/bölge depreme hazır değildi: Evler depreme dayanıklı olarak yapılmamıştı. Denetim yetersizdi. Olası bir felaketi anında göğüsleyecek organizasyon bulunmuyordu.
Nitekim ilk 24 saat deprem bölgesine müdahale edilemedi...Bunlar felaketin büyümesine neden oldu...
Kimdi bunun sorumlusu ?
En dipte, “kar, daha çok kar” sloganının afişe ettiği toplumsal sistem ya da vahşi kapitalizm yatıyor.
Ürettiği binaların malzemesinden çalan, daha geniş kullanım alanı yaratmak için binaların kolonlarını kesen hırsız müteahhitler gerçekte sistem yaratıklarıdır.
Ülkeyi yönetenler de deprem olasılığı bulunan bölgeleri önleyici yatırımlar yapacak kaynakları yaratamadıkları için suçlular.
Vahşi kar dürtüsü, kadercilik, egosantrizim, vb. büyük depremin hem nedeni ve hem de sonucudur.
Gazeteler, TV’ler, sosyal medya iki yıl önceki felaketin yaralarının hâlâ sarılamadığına ilişkin haberlerle dolu.
Haberler şöyle bir sanal tablo çiziyor:
Deprem, iki yıl önce değil sanki iki ay önce olmuş gibi !..
Enkazlar duruyor. 600 bin konutun sadece üçte biri depremzedelere teslim edilebildi. Binlerce depremzede konteynırlarda çile çekiyor. Enkazların altında hala cesetlerin olduğu iddia ediliyor, çok sayıda kayıp kişi var.
**
Uzmanlar son sayıma göre nüfusu 16 milyona dayanan İstanbul’da her an deprem olabileceğini söylüyorlar. Buna karşılık mega kent depreme hazır değil !
İktidar, “Ölen ölür...” modunda !..
Yazıyı şöyle bağlayacağım:
Doğa olaylarının felakete dönüşmesinin en altında, kar dürtüsüne dayalı kapitalist sistem var. Sistemin Rafineleşemediği toplumlarda felaketler daha büyük oluyor. Felaketlerin tavan yapmasında egosantrik zihniyete dayalı ideolojik-siyasal yapıların ve yönetimlerin rolü de azımsanamaz ölçüde.
Kadercilik tümünün üzerine tüy dikiyor !..Elimiz-kolumuz bağlı yeni felaketleri bekliyoruz !..
Sanırım esas felâket de bu !..
ETİKETLER : Yazdır