PKK NE OLACAK ?
14 Aralik 2024 00:25:28
Şu aforizmayı kim bilmez ?
Düşenin dostu olmaz !
Suriye lideri Esad, düşmeden kaybetti dostlarını; kaybetmese zaten düşmezdi.
Peki kimdi onlar ve niçin terkettiler Esad’ı ?
Ortadoğu öteden biri ABD ile Rusya’nın bilek güreşi yaptığı bir coğrafyadır. Öyle olması da doğal. Bölgenin petrol-doğalgaz zenginliği bunu adeta kaçınılmaz kılıyor. Özellikte petrol fıkarası ABD için.
ABD 13 yıl önce yanına Türkiye’yi alıp Suriye’ye girince, Esad’ın arkasında ilk duran Rusya ile İran’daki molla yönetimi oldu. İran hem mezhep dostluğu nedeniyle ve hem de stratejik nedenlerle Esad’ın yanındaydı. Esad’ı 13 yıl süren iç-savaşta özellikle Rusya ile İran’ın aktif desteği iktidarda tuttu. Rusya ile İran Esad’ın arkasından çekilmeselerdi hâlâ iktidarını koruyor olurdu.
Peki niçin çekildiler ? ABD ve İsrail ile yapılan hangi pazarlıklar sonucu oldu bu ?
Tam olarak bilmiyoruz. Rusya ile İran korkutuldu mu, bazı ödünler mi verildi, dedim ya, bilmiyoruz.
Sanıyorum Suriye’nin İsrail’in Filistin ve Lübnan saldırıları sırasında İran ile birlikte bu ülkelere yardımcı olması ABD ve İsrail için bardağı taşınan son damla oldu. Rusya ve İran ile masaya oturuldu ve Esad’ın ipi çekildi. Her diktatörün en güvenliği gücü olan ordusu da oyunun içindeydi.
Peki kim gelecekti yerine ?
ABD ‘nin elindeki aktörler sınırlıydı. Kürtler/ PKK olamazdı. Buna öncelikle Türkiye karşı çıkardı. İsrail de olamazdı. IŞİD zaten düşmandı. Elde kala kala paralı askerler ile cihatçı terör örgütleri kalıyordu. Bunların en derli toplusu da birkaç terör örgütünü bünyesinde toplayan HTŞ’ydi. HTŞ, zaten ABD ve İsrail’e yakın bir örgüt’tü. Lideri Colani de Batı’ya şirin gözükmek için sarığını cüppesini atıp takım elbise ve üniforma giyen bir eski Nusra militanıydı.
ABD Esad’ı devirmek için onu kullandı. HTŞ’nin düğmesıne basıldığı sırada Esad zaten tamamen korunmasız durumdaydı. Ne ordusu vardı arkasında ve ne de kadim dostları Rusya ile İran...
HTŞ’nin tek kurşun sıkmadan kuzeyden Güneye inip adeta uygun adım Şam’a girmesi merasim gibiydi !
Anlaşılıyor ki ABD’nin Suriye yönetimi için tercihi HTŞ olacak. Peki sonuçta hâlâ resmen terör örgütü statüsündeki bu örgüt Suriye’nin devasa sorunlarının üzerinden gelebilecek mi ?
Colani şu an başaktör konumunda ve Suriye’yi şeriat hükümlerine göre yöneteceklerini söylüyor.
Sanıyorum bu ABD’nin umurunda değil. Onun ve İsrail’in umurunda olan Suriye’nin zenginliklerinin kendilerine kanalize edilmesi...Buna yapabildiği oranda ABD HTŞ’nin yönetiminin arkasında olacak...
Peki Kürtler ne olacak ?
ABD’nin şu an Suriye’deki en büyük sorunu bu. Türkiye PKK ile IŞİD’e orada rol verilmesini istemiyor. ABD de IŞİD’e karşı, ama Kürtlerden vazgeçecek gibi değil.
Türkiye’nin ABD ve HTŞ ile ilişkisi Kürtlere özellikle sınır bölgemizde toprak verilmemesi. Şu an iktidar HTŞ yönetimi ile iyi ilişkiler kuracağını gösteren işaretler veriyor. Ama HTŞ yönetimi İsrail ve Kürtleri ABD’nin manipülasyonu ile AKP dostluğuna tercih edebilir de.
İsrail Suriye’nin savunma sistemini/ordusunu son saldırılarıyla bitirdi. HTŞ’nin devralacağı bir ordu ve güçlü savunma sistemi yok ortada.
Kuracağı yeni ordu ve savunma sistemleri doğrudan ABD-İsrail’e bağlı olacak.
Yani diyeceğim. ABD’nin HTŞ’yi Suriye’nin yönetimine getirmesine “devrim” filan diye çok sevinmeyelim. Suriye pilavı daha çoook su kaldıracak gibi !..
Şöyle bağlayacağım:
ABD’nin Büyük Ortadoğu projesi’nin (BOP) son durağı Suriye değil, İran. ABD Rusya’yı bir şekilde “ikna” edebilirse İsrail’in İran’a saldırması için hiçbir neden kalmayacak...
ETİKETLER : Yazdır