NEOLİBERAL İHANET TUTMADI !
09 Kasim 2024 00:19:08
Dün (8 Kasım) Türkiye’de taşkömürünün Kdz. Ereğli’de bulunuşunun 195. yılıydı. Taşkömürü’nün bulunuşu 1932’den bu yana kömürü bulan Kestaneci köyünden Uzun Mehmet’e gönderme yapılarak Uzun Mehmet’i anma ve Kömür Bayramı olarak kutlanıyor.
Neoliberal ihanet, milli (antiemperyalist ve antikolonyalist) bir gün olan Kömür Bayramına da yıllar önce savaş açmıştı.
Düzmece tarihçilerin ve neoliberal kalemlerin yoğun çabası sonucu Kömür Bayramı yerel takvimden çıkartılmak istendi, ama başarılı olamadılar.
Uzun Mehmet’i anma ve Kömür Bayramı, Cumhuriyetin 10. yılında Zonguldak Halkevi tarafından, o sıralar Zonguldak’ta maden işletmeciliği yapan Fransız kolonisinin her yıl Aralık ayında kutladığı St. Barbara Maden Yortusu’na bir tepki olarak ortaya çıkartılmıştı. Emperyalist kültüre karşı milli kültürün bir ürünüydü.
Kömür madeni Fransız ve İtalyan sermayesinin denetimindeydi. Fransız ve Kozlu’daki İtalya kolonileri, sadece sermayelerini değil, kültürlerini de taşımışlardı Zonguldak’a. Fransız kilisesine bağlı misyonerler köylerde ve maden işçileri arasında Hristiyan propagandası yapıyorlar, Batı üstünlüğüne dayalı biat kültürü aşılıyorlardı.
Yunan mitolojisinde Hristiyanlığın ilk bakire şehidi sayılan Azize Barbara’nın hikayesi gerçekte Anadolu çıkışlıdır.
Yunan mitolojisinde Barbara, gökgürültülü günlerin azizesi sayılırken, Nikademin (İzmit) versiyonunda maden azizesine dönüştürülmüştü. Gerçekte ise hikaye tamamen palavraydı. Nitekim, Barbara Günü, orijinal belgelerine ulaşılmadığı için Barbara anmalarını 1960’lı yıllarda kilise takviminden çıkartıldı.
Kömür Bayramı ise, neoliberal aydın (!) ihanetine rağmen yerel ritüeller takviminde bugün de yeralıyor. Antiemperyalist/devrimci ritüellere düşman olan neoliberal çevreler, özünde bir emekçi hayranı da olan Kömür Bayramını tarihe gömmeyi başaramadılar.
Milli kaynaklar milli bağımsızlığın teminatlarıdır. Kömür, bugün de stratejik öneme sahip bir maden. Ancak, neoliberal zihniyet ta Turgut Özal’dan bu yana bu milli kaynağın ihmale uğramasına yolaçtı. Bir KİT olan TTK bir kenara itildi. Kömür ihtiyacımız tümüyle ithalata bağlandı. Bu yanlıştan dönülmesi gerekiyor artık. Uzun Mehmet’i anma ve kömür bayramı kutlu olsun.
ETİKETLER : Yazdır