EYVAH KAYGI!
16 Mart 2021 17:16:55
Eyvah Kaygı !
Kapıyı bir anda çalan ve asla istenen bir misafir olmayan ah şu kaygı yok mu hayatımızı nasıl da işlevsiz hale getiriyor.
Diyelim ki sevdiğiniz bir misafir bir saatliğine size geliyor keyifli zaman geçirdiğiniz için o bir saat sanki bir dakika gibi geçer. Diğer yandan hiç zevk almadığınız bir diğer misafir de bir saatliğine size geliyor ve o bir saat sanki on saatmiş gibi geçmek bilmiyor ve bir daha gelmesin istiyorsunuz. Aslında kaygı da tıpkı mutluluk gibi aynı sürelerde geliyor ve gidiyor yeter ki gitmesine biz izin verelim.
Bütün duygular geliyor ve gidiyor.
Geçenlerde yaptığım bir anket sonucunda yüzde yetmiş beş kaygının hiç gelmemesini istiyor.
Belki de sevgili okur sen de bu oranın içinde kaygının bir daha gelmemesi beklentisi içindesindir.
İşte tam da bu yüzden eyvah kaygı !
Ruh sağlığı uzmanı olarak aslında kaygıyı ortadan kaldırmak gibi bir beklenti içerisinde değiliz.
Bu biraz üzücü haber.
Sevindirici haber ise kaygı ile mücadele gücünü artırıyor olmak ise temel hedefimiz.
Kaygı sanılanın aksine işlevsel bir duygu diğer tüm duygular gibi.
Kaygı bizi tehlikelerden koruyan bir duygudur.
Düşünelim kaygı olmaz ise hayat nasıl olurdu?
Eminim çok daha güzel ve keyifli olurdu derdiniz. Fakat kaygı olmazsa yolda yürürken sağa ve sola bakmadan karşıdan karşıya geçiyor olurdun ya da yanan bir sobaya elini uzattığınızda acı hissetmediğinizi varsayalım sonuç nasıl olurdu ?
Hayatınızı kaybetmenizle sonuçlanabilirdi.
Şuan ve burada ne yapmalıyız peki ?
İlk başta kaygılandıran durumları gözlemlemek gerekir. Nerede, ne zaman, kim varken bu durumu ne kadar süre ile yaşıyorsunuz ?
Bunları farketmek gerekiyor.
Kaygı yüzünden kaçtığınız şeyler var mı hayatta ?
Dikkat ! Bu kaygıyı tetikleyecek boyutlardan bir tanesi olabilir.
Kaygı ile vücudunda kasılmalar ve gerginlikler olabilir. Bunun İçin nefes egzersizleri ve gevşeme egzersizleri yapılabilirsiniz. Bilimsel olarak işlevsel bir egzersiz yöntemi. Çünkü bedenin gevmesi ve nefesi kontrol altına almak kaygıya dışarıdan bakmanıza yardımcı olacaktır.
Çoğu insan kaygıyı ilaç ile bertaraf etmek istiyor. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki sadece ilaç tedavisi alan kişilerin ilacı bıraktıktan sonraki bir yıl içinde kaygıları tekrarlamaktadır.
Farkındalıklar problemleri çözmek için ilk adım ve sonrasında uzman bir psikologdan destek almak kaygı ile mücadele gücünü artırdığında hayatınızı daha kaliteli yaşıyor olacaksın sevgili insan.
ETİKETLER : Yazdır