
ÇOCUKLAR VE EMDR TERAPİSİ
22 Ekim 2021 16:09:43
Son zamanlarda genç yetişkinlerimiz duyguları ile baş etmekte zorluk yaşıyorlar.
Çocukların anı ağları yetişkinler kadar karmaşık değildir ve onlarda travmayı yaratan ebeveynlerinin olaylara verdiği tepkilerdir.
Hal böyle iken asıl odaklanmamız gereken yer küçük yaşlarda çocuklarımız bir problem yaşadığında “çocuktur bir şey anlamaz.”, “çocuk hemen atlatır.” dememektir.
Ne kadar küçük yaşlarda müdahale edebilirsek çocuklar o kadar kolay üstesinden gelebilir. Çünkü daha karmaşık ve çok olumsuz anılar kodlanmamıştır. Bu anı ağlarını ya da travmatik olaylara duyarsızlaşması için önerim EMDR terapisidir.
Çocuklarda hangi problemleri yaşadığınızda EMDR terapisini önerirsiniz derseniz cevabım;
Ağlama nöbetleri,
Saldırgan davranışlar,
Yalnız kalamama,
Dikkat konsantrasyon problemleri,
Korkular,
Kaygılar,
Anne ve babadan ayrılamama,
Özgüven eksikliği,
Öfke nöbetleri,
Tırnak yeme,
Kabus görme,
Depresyon,
Sınav kaygısı,
Fobi,
Tikler,
Uyku problemleri yaşıyorsa EMDR terapisi ile daha kısa sürede ve kalıcı olarak problemin üstesinden gelebilirler.
Burada unutulmaması gereken yer kesinlikle çocuğa bakım veren kişinin de kendi ruhsal sağlığına önem vermesidir.
Çocuğun ruh sağlığı direk olarak annenin kendi duyularını nasıl sakinleştirdiği ve olaylara nasıl verdiği tepki verdiğidir. O yüzden anne ve babayı çocuğun terapi sürecinden ayırmak yanlış bir yol olacaktır.
Bu durumu şöyle örnek verebilirim. Dışardayken anne bir kedi sevmeye çalışırken kedi anneyi tırmalar ve anne birden tepki verir ve yüksek sesle konuşur. Bir daha anne kedileri sevmez ve çocuğunu da kedilere yaklaştırmaz. Bundan sonra çocuk için kediler kötüdür ve tırmalar olarak kodlanır. Bu kaygı ve korku verici durumun üstesinden gelmek için annenin de kaygı ve korkuları ile mücadele gücünü artırmak ki çocuğun da bu durumla mücadele etmesine yardımcı olabilsin.
O yüzden çocuklarımızda travma yaşarlar. Fakat çocuğa olayın travma etkisini yaratan çevresindeki insanların verdiği tepkilerdir. Çocuk travmayı yaşadıktan sonra hemen tepki vermeyebilir. Bu durum belki günler, aylar ya da yıllar sonra ortaya çıkabilir.
Yetişkinlere oranla çocuklar olumsuz anıların daha kolay üstesinden gelmektedir. Yetişkinler de olduğu gibi çocuk EMDR terapisinde de göz hareketleri ile çalışmaktayız. Sadece farklı materyallerle bunlar parmak kuklalar, hamur veya boya ya da oyuncaklarla olmaktadır.
EMDR terapisi beyine herhangi bir elektrik akımı vermez sadece gözün sağ uç kısmından sol uç kısmına hareketini sağlamaktır. Bu sayede çocukların o yaşadığı olumsuz anılara karşı duyarsızlaşması ve şimdi yaşadığı probleminin azalmasını sağlamaktadır.
Daha güçlü, değerli, yeterli hisseden çocuklar yetiştirmek için izleyeceğimiz yol EMDR terapisi sevgili insan.
ETİKETLER : Yazdır