MİLLİ TAKIM VE MİLLİ RUH
10 Ekim 2021 19:17:03
Bizim milli futbol takımımız pek başarılı sonuçlar alamıyor. Sayın basınımızın spor yazarları bunu takımda milli ruhun olmayışına bağlıyorlar.
Nedir milli ruh ?
Milliyetçiliğin beş ana karakterinden birisidir. Buna millet olma şuuru ya da bilinci diyen de vardır.
Millet nedir peki ?
Toprak, dil, kültür, ekonomik yaşantı ve bunların yarattığı milli ruhtan oluşan bir tarihsel kategoridir. Yani başı ve sonu olan bir ekonomik, sosyal ve siyasal örgütlenmedir.
Şairin, “tarihten önce vardık, tarihten sonra varız” dizesi şairânedir gerçi, ama bilimsel bir gerçekliği yoktur. Tarih insanla vardır, insanla yokolacaktır.
Eski Yunan demokrasisini bir yana koyarsak, demokratik rejimler de kapitalizm temelinde yükseldi.
Milliyetçi, milli ruha sahip kişi anlamında da kullanılır. Milliyetçilik, milleti ve milli değerleri her şeyin üzerinde tutma ideolojisidir.
Milli ruha sahip olmayan milliyetçi olmaz. Milli ruh’sa, gökten zembille inmez:
Toprağı, dili, kültürü ve iktisadi yaşantısıyla bir millete aidiyatın tinsel (manevi) şuurdur.
Fransa’da doğup büyümüş, orada eğitim almış, oranın dilini, kültürünü, iktisadi ve sosyal yaşamını içselleştirmiş Türk kökenli birisinde milli ruh aramak beyhudedir.
**
Bizim milli futbol takımına bakıyoruz. Oyuncuların hem tümü profesyonel ve çoğu da başka ülkelerde top koşturanlardan oluşuyor. Bunların içlerinde Avrupada doğup büyüyen, pek Türkçe konuşamayan, milli marşımızı bile doğru dürüst okuyamayanlar da var.
Ayrıca, yabancı milli takımlarda top koşturan Türk kökenli oyuncuların olduğu da malûm. Oyuncu, orayı tercih etmiş. Türk kökenli ama, milli ruhu Fransız ya da Alman !
Geçenlerde Türkiye dışında doğup büyümüş ve şu an Türkiye’de büyük bir takımda oynayan genç oyuncunun, milli takım seçmek için tereddütlü olduğu şeklinde haberler vardı gazetelerde. Yasal bakımdan üç ülkenin milli takımını da tercih edebilirmiş. Bizim federasyonunun ilgilileri bizi tercih et diye oyuncuyu ikna etmeye çalışıyormuş…Diyelim ki ikna ettiler, milli ruh nerede peki ?
Şimdi böyle bir yapıdaki milli futbol takımını milli ruhtan yoksun diye eleştirmek yanlış olmaz mı? Aslında bu bir eleştiri değildir, durum saptamasıdır !
**
Bu sadece bize özgü bir olay da değil; dünyadaki milli takımların çoğu bu yapıda…Emperyalizm girdiği ülkelerde milli ruhu da yokketti.
Sorunun özü milli ruhtan yoksunluk filan değil, olmayan şeyin yoksunluğu olmaz ! Sorunun özü, profesyonel kaygılar ile kalitede yatıyor:
Futbol çoktandır büyük paralar dönen bir global sektör. Oyuncular, sektörün alınıp satılan ve çalışma süreleri 15 yılla sınırlı proleterleri.
Genç oyuncular, milli takımları, kariyerlerini parlatacak birer platform olarak görüyorlar. Yıllanmışları da iş yoğunluğunu arttıran bir külfet olarak !..
Ayrıca profesyonel kaygıları da var. Sakatlanmak, futbol yaşamının kesintiye uğraması... Bunun dışında prim sistemi de oyuncuların performanslarını etkileyen bir faktör.
Böyle bir yapılanma ve koşullarda milli ruh, azıcık varsa bile, tali olanda kalıyor genelde. İstisnalar tabii var…
Başarı ve başarısızlıkta, oyuncu kalitesi temel faktör bence.
Bizim takımın son hali şöyle:
Takımın başında Alman bir hoca var, teknik ekibin yarısı yabancı. Oyuncuların önemli bir kısmını yurtdışında top koşturanlar oluşturuyor, bunların içlerinde dışarda doğup büyüyenler de var.
Yani takımda tam anlamıyla bir dil, kültür, coğrafya ve iktisadi yaşantı birliği/bütünlüğü yok.
Bence başarı ve başarısızlıklarda, dedim ya, oyuncu kalitesi ile profesyonellik kaygıları önemli rol oynuyor.
Tek avantajımız, takımın yaş ortalamasının düşük olması…
Şöyle özetleyeceğim:
Oyuncuları milli ruhtan yoksun olmakta suçlamak, başarısız sonuçları buna bağlamak gerçekçi bir yaklaşım olmaz.
Olaya daha çok teknik açıdan bakmakta yarar var bence…
Hoş zaten, ülkemizde de milliyetçiler ile milliciler azınlıkta değil mi ? Dincilik hâlâ ana akım değil mi ? Batıcılık ayrıca ?..
Oysa, ülke olarak, millet olma bilincine, yahut milli-demokratik bilince o kadar ihtiyacımız var ki !..
ETİKETLER : Yazdır