İYİ PARTİ, CUMHUR’A KATILIR MI ?
18 Ekim 2020 18:35:11
İki gündür Sözcü’de, Uğur Dündar’ın İyi Parti’nin kurucu-vekillerinden Dr. Aytunç Çıray’la yaptığı söyleşiyi okuyorum.
Çıray, İyi Parti’nin kuruluşuna CHP’den ayrılarak katılmıştı. Bir hizipleşme ayrılığı değildi bu; çok daha derinliği olan bir stratejinin önayağı idi. Cumhuriyet devriminin önderi olan CHP, Bahçeli’nin önderliğinde gitgide yozlaşan ve sonuçta AKP’nin stepnesine dönüşen MHP’ye çağdaş bir alternatif yaratılması projesine fiilen omuz veriyordu.
İyi parti milletvekilleri de zaten İttifak Projesi ile TBMM’ne CHP’nin desteğiyle girmişlerdi. İyi Parti’nin seçimlere katılmasını sağlayan da CHP idi…
Denilebilir ki, İyi Parti, CHP’nin çok yönlü desteğiyle ayakları üzerine basabilmişti.
Bunun mimarlarından birisi de D. Çıray’dı…
Bilindiği gibi, Çıray ve İyi Partinin fikir kadrosunun önemli bir bölümü, İyi Parti’nin son kurultayında yönetimden uzaklaştırıldılar, tasfiye edildiler. Tasfiyecilerin başını Bahçeli’ye yakınlığı bilen eski MHP’li Koray Aydın çekmişti.
Peki niçindi bu tasfiye ?
Çıray, Dündar’la yaptığı söyleşide bunun yanıtını veriyor.
Çıray’a göre…
İyi Parti’deki tasfiyeler, basit bir hizipleşme olayı değil. Millet İttifakı’nın dağıtılmasına dönük agresif bir projenin ilk ilk uygulaması.
Hatırlayalım:
İyi Parti Kurultayı öncesi ilkten Bahçeli, sonra da Erdoğan Meral Akşener’i Cumhur İttifakı’na katılmaya çağırmışlardı…
Çıray, Kurultay’daki tasfiyelerini iktidarın yeni bir konsensüs yaratma çabasına bağlıyor. Şöyle bir proje:
CHP, HDP’ye itilecek…Akşener’in HDP alerjisi kullanılarak Millet İttifakı’nın çözülmesi sağlanacak. Sonuçta İyi Parti, Cumhur İttifakı’nı kanatları altına alınacak…
Son Kobani tutuklamaları, HDP ile köprüleri tamamen attığı algısına dönük… Bir başka açıdan da, İyi Parti’nin geçmesi için, Cumhur İttifa’nın yoluna asfalt dökülmesi olayı bu.
Çıray, söyleşide, Cumhuriyet tarihinin rejim kaynaklı en büyük krizinin yaşadığı tespitini yapıyor. Türkiye’nin otokratik bir rejime kanalize edilmek istendiğini ileri sürüyor. Yargı ve yasamanın, yürütmenin bir uzantısına dönüşmekte olduğu tespitini yapıyor. Bu arada Akşener’e şöyle sesleniyor:
“Bu vebale sakın ortak olmayın…”
Peki böyle bir olasılık var mı ?
Daha önce de bu konuyu irdelemiştim. Böyle bir olasılık var. Çünkü sadece bizde değil, tüm dünyada, ilkeli siyasetçilik çoktan tarih oldu. Siyasete pragmatik yaklaşımlar damga vuruyor artık. Bu açıdan yaklaştığımızda, İyi Parti’nin Cumhur İttifakı’na katılması teorikman mümkün.
Peki katılır mı ?
Akşener’in “ Güçlendirilmiş parlamenter Sistem’de ısrar ettiği bilinen bir şey. Oysa Cumhurcular, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin devamından yana. Ancak bunun için nefesleri yetmiyor. Tüm kamuoyu yoklamaları Cumhur İttifakı’nın yüzde 40’larda (42-43) gösteriyor. AKP’nin yeni bir stepneye gereksinmesi var.
İyi Parti’nin Cumhur İttifakı’na katılmasını sağlayacak bir ara formül bulunabilir mi öte yandan ?
Biraz zor gözüküyor. Çünkü mevcut rejim, “tek adam”a bağlı bir rejim. Bu durumda Akşener, bir ikinci Bahçeli olmayı içine sindirirse sorun kalmaz. Sindirmezse, ola ki bir ara-formül bile inşaa edilebilir:
Meclise azıcık daha yetki vermek filan gibi bir makyajlama yapılabilir. Sonuçta, İyi Parti’yi içine alacak bir İttifak, şu an için, Akşener’in daha önce söylediklerini ne ölçüde yakayacağı sorusuna bitişmiş görünüyor. Yalanlama olmazsa, İyi Parti mevcut Konumu korur…
İktidar sorunun çözümü, CHP için, Millet İttifakı’nın sadece sürdürülmesinden değil, genişletilmesinden geçiyor. Tek puan oyun bile önemi büyük.
Millet İttifakı’nın en önemli sorunu, Kürt’ler, daha doğrusu HDP.
HDP şu sıralar bir yol ayrımında:
HDP’nin bazı önde gelenleri, partinin Kandil ve İmralı’dan uzaklaşmasını öneriyorlar. Diğerleri statükoyu sürdürmekten yana.
HDP’nin, mevcut eyyamcı çizgisini koruduğu, PKK ve Apo ile fiilen ilişkisini kesmediği sürece, herhangi bir ittifak içinde yer alması, söz konusu değil. Özellikle İyi Parti de MHP de buna engel. HDP’deki genel eğilim ise, dışardan desteği bazı koşullara bağlamak…
Nereden bakarsanız bakın, önümüzdeki seçimde iktidar sorununu çözecek iki parti var: İyi Parti ile HDP.
İyi Parti, Cumhur’a kayarsa, seçimi kazanırlar. Kaymazsa, AKP’nin, Bahçeli’nin varlığı nedeniyle HDP ile açık bir ittifak yapması sözkonusu olamaz.
HDP’nin içerden olmasa bile dışardan Millet İttifakı’nın desteklemesi halinde iktidar muhalefete geçer…
Talihin cilvesinebakın ki, Türkiye’nin kaderi, şu an, Türk ve Türk milliyetçilerinin tavrına bağlı olacak gibi.
HDP, Apo ve HDP’den yakasını kurtarabilirse, hem kendisini ve hem de Türkiye’nin makus talihinin değişmesine yardımcı olabilir.
Şu an durum, çok bilinmeyenli denklem gibi !..
ETİKETLER : Yazdır