zehra_ciladir@hotmail.com
BİR “ GECE “ VE BİR ETKİNLİK
24 Ocak 2018 10:06:37
“ Gece “ den kastım, Kdz.Ereğli Belediye Başkanı Opr.Dr. Hüseyin Uysal’ın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle basına verdiği yemek… Eşim Sina Çıladır’la yemeğe biz de davetliydik, kalktık gittik…
İyi ki gitmişiz. Çok hoş bir gece oldu. Gecenin en önemli özelliği, demokratik ambiansı idi. Yemeğe katılan Ereğli, Zonguldak, Alaplı ve Kozlu gazeteciler dernekleri başkanları basına daha çok özgürlük istediler, basın patronlarının katı tutumundan yakındılar, hapisteki gazetecilerin serbest bırakılmasını istediler…
Eşim Sina Çıladır, yaptığı konuşmada, basına özgürlük dileklerinin kapalı salonlarda kalmaması, gerektiğinin altını çizdi. 10 Ocak’ın bizler için aynı zamanda bir özeleştiri günü de olması gerektiğini söyledi.
Başkan Uysal da, yaptığı konuşmada, cezaevlerinde yatanların, gazetecilik faaliyetleri yüzünden yatmadığını, özet olarak, çoğunun terör olaylarına karışmaları nedeniyle tutuklandıklarını söyledi ,partisinin resmi söylemini yineledi. Ama öte yandan, basınla demokratik asgari müştereklerde her zaman bir araya gelebileceğini, önemli olanın ortak paydalarda buluşmak olduğunu belirtti.
Dedim ya, hiçbir fikrin otosansüre uğramadığı, tam tersi, özgürce dile getirildiği bir ambians egemendi salona.
Bu tür toplantıların çoğalması, özellikle basın-belediye ilişkilerinin daha demokratik bir platforma oturmasını sağlayacaktır.
Uysal’ın bu konuda duyarlı olması yerel basın için önemli bir avantajdır.
AHMET NAİM ETKİNLİĞİ
Kayınpederim Ahmet Naim Çıladır adına Akçakoca’da düzenlenen sanat etkinliğine ben de katıldım. Eşim Sina biraz rahatsızdı, çok istediği halde etkinliğe katılamadı. Onun yerine aynı ismi taşıyan küçük oğlum Sina katıldı. Kitap Fuarına koşut olarak düzenlenen etkinliğin organizatörü eşimin arkadaşı ve tanınmış duayenlerimizden Hakkı Gümüştaş’tı. Konuşmacı da, halen İzmir’de yaşayan Ereğli’li Prof. Dr. Erkan Sevinç idi. Hoca, “ hikayeciliğimizin efendisi “ diye tanımladığı Ahmet Naim’in yaşamından ve hikayelerinden kesitler sundu. Daha sonra, Ahmet Naim’in torunu küçük oğlum Sina Çıladır, büyükbabasının yaşamını anlattı, çeşitli anektodlar sundu…
Ben de Ahmet Naim’in büyülü hikayelerini herkesin okuması gerektiğini vurgulayan birşeyler söyledim. TV ve internet olayı kitap okuma alışkanlığını olumsuz etkilediğini vurguladım.
Etkinliğe ancak 20 kadar sanatseverin katılması bir anlamda şaşırtıcıydı, ama bize yabancı değildi böyle şeyler. Önceki belediye başkanının düzenlediği festivallerin birinde, tanınmış şairleri Ereğli’ye davet etmiştik. Etkinliğe katılanların sayısı, iki elin parmaklarını geçmemişti. Cumhuriyet stantına katılanların, yazarlara kitaplarını imza ettirenlerin sayısı da… Toplum, ne yazık, hızla kültür-sanat etkinliklerinden uzaklaşıyor. Kültür-sanat ve bu arada ciddi inceleme/araştırma kitapları bile, çok çok 1000-1500 basılıyor, tümü satılmıyor bile !..
Etkinliği organize eden başta Hakkı Gümüştaş olmak üzere konuşmacı Erkan Sevinçli ve etkinliğe katılan herkese aile adına gönül dolusu teşekkürlerimi sunuyorum.
Etkinlikten sonra internet sayfamızı attıkları fotoğraf, mesaj ve görüşleri ile adeta kitleyen dost okurlarımıza da…
1967’de kaybettiğimiz Ahmet Naim hala yaşıyor !
Sanatçı olmanın bir ayrıcalığı da bu değil mi zaten !..
ETİKETLER : Yazdır
Ne mutlu size böyle değerli insanlar var hayatınızda.Eregli ve Zonguldak 'tan böyle değerli kalemler ve insanlar çıkmıyor ne yazık. Ahmet Naim Çıladır huzur içinde uyusun emanetine sahip çıkılıyor. Sina beyi çok iyi korumak lazım.
- s.
- 1