
İşsizlik
03 Subat 2025 17:49:09
Türkiye’de iÅŸsizlik her geçen gün artsa da, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Kasım 2024'e iliÅŸkin iÅŸ gücü istatistiklerini açıkladı. Buna göre, Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaÅŸ grubundaki iÅŸsiz sayısı, Kasım 2024'te bir önceki aya kıyasla 84 bin azalarak 3 milyon 72 bin kiÅŸiye gerilediÄŸini açıkladı.
TÜİK rakamları iÅŸsizlik oranında azalma olduÄŸunu ifade etsede , bugün görünen tablo ortada…
Türkiye’de iÅŸsizlik neden fazla?
Türkiye'deki işsizliği temel olarak üç neden altında ele almak mümkündür. Birinci neden olarak, yapısal sorunların ikinci olarak yüksek işgücü maliyetlerinin ve üçüncü olarak istihdam yaratmayan büyümenin işsizliğe neden olduğu ifade edilmektedir.
Türkiye’de iÅŸsizliÄŸin önüne geçmek için, sektör çeÅŸitliliÄŸi bir an önce hataya geçirilmelidir.
Sektörel çeşitliliği hayata geçirirken de belli sektörleri de gözden çıkarmamak gerekir.
Yıllarca ekonomiye katkısı olan, inşaat sektörünü ve işsizliğinin önlenmesinde büyük bir rol oynayan tekstil sektörü ve hizmet sektörünü de göz ardı etmemek gerekir.
Yeni açılacak sektörlerde de üretimde oluşacak yapısal sorunlarında ortadan kaldırmak için, Bu sektörlerin yine Ar-Ge ve inovasyonu gerektiren alanlar olması da, eğitim-istihdam-üretim zincirinin teknolojik tabanlı olması anlamına geliyor.
DiÄŸer yandan Avrupa’da nüfus yaÅŸlanmaya devam ederken, Türkiye genç nüfus oranında birçok ülkeden daha genç nüfusun ekonomiye katkı saÄŸlaması ile dinamik yapının ekonomiye katkısı kaçınılmaz olur.
Her geçen gün diplomalı işsizlik oranlarının artığı günümüzde, Eğitim sistemi, nitelikli çalışan yetiştirmenin yanı sıra, işgücü piyasalarının ihtiyaç duyduğu elemanların gerekli eğitimi almasını amaçlamalıdır. Diplomalı işsizlerin artması sadece ekonomik açıdan değil, sosyal bir sorun olarak karşımıza çıkması da kaçınılmazdır.
İşsizlik her geçen gün artsa da, gereken önlemlerin alınması ve beyin göçünün önüne geçilmek için gerekli somut adımlar bir önce atılmalı.
ETİKETLER : Yazdır