İYİ PARTİ KEMALİST BİR PARTİ OLABİLİR Mİ ?
16 Nisan 2024 00:09:12
İyi Parti 27 Nisan’da olağanüstü genel kurulunu toplayacak. Akşener aday olmayacağını açıkladı; ama belli olmaz, bir grup delege onu aday gösterebilir. Bu olasılığın kodları Akşener’in olağanüstü kongrede yapacağı konuşmada saklı olacak.
Aslında Akşener’in İyi Partinin başında kalıp kalmaması önemli değil. Gerçi İyi Partinin çöküşünde onun da önemli rolü var; ama çöküşün esas nedeni, İyi Parti’nin parti olmaması ! İyi Parti bir siyasal parti değil, partiler koalisyonu ! Kendisine özgü bir ideolojik-siyasal kimliği yok.
Eğer bu bir özellikse bu özelliğin öncelikle Akşener’in siyasal geçmişinde aramak gerekiyor: Akşener siyasete DYP’de başladı, Çiller’in prensesiydi. Sonra AKP’ye geçti. Orada da tutunamadı, MHP’de karar kıldı. Bilinen gelişmeler sonunda MHP’den de kopup İyi Partiyi kurdu.
Peki nasıl ?
Özellikle CHP’den destek alarak. CHP’yi yöneten kadro, İyi Parti’yi MHP’ye alternatif bir parti olarak düşünüyorlardı. Amaçları, sadece MHP’yi değil, AKP+MHP koalisyonunu yıpratmaktı.
Nitekim İyi Parti, CHP’den transfer ettiği 15 milletvekili ile mecliste grup kurup seçimlere katıldı. Bir tür hülleydi !..
Şunu söylemek istiyorum, İyi Parti’yi kuran Akşener’in bizatihi kendisi, bir partiler koalisyonu ! İdeolojik formasyonu açısından böyle…Bunu İyi Partiye de taşıdı. Bu şekilde “milliyetçi” vitrinin geri planında hep bir partiler koolisyonu oldu. Bu yüzden İyi Parti, belirli bir sosyal sınıfa yaslı, belirli bir ideolojiye sahip parti olamadı. Onu tanımlamak için daima “milliyetçi” tanımı kullanıldı ve kullanılıyor…
Milliyetçilik bir ideoloji değildir, bir siyasi duruştur. İdeolojik ve sınıfsal bir ayrım ifade etmez.
İyi Parti hâlâ aynı çizgide. Olağanüstü kongrede Genel Başkanlığa aday olacağını açıklayan Koray Aydın Akşener’siz İyi Parti’nin yine bir partiler koalisyonu olacağının altını çizdi. Aydın mealen şöyle dedi:
“İyi Partide sadece MHP’liler olmayacak, AKP ve CHP’liler de olacak…”
Ona göre, İyi Parti, bir merkez partisine evrilecek.
Merkez Partisi ne demek ?
Kalemle kağıdın üzerine bir daire çizin ve tam ortasına bir nokta koyun, merkez orası. İnsan fizyonomisindeki göbeği çağrıştırıyor.
Eski kuşaklar anımsayacaklardır: Eskiden Türk siyasetinde bir göbek hareketi vardı.
Siyasal partiler sınıf esasına göre kurulurlar. Bizim gibi gelişme yolundaki kapitalist ülkelerde iki temel sınıf vardır: Üretim araçlarının çoğuna sahip olan burjuvazi ile üretim araçlarından soyutlanmış emekçiler. Gerçi üretim araçlarının bir kısmı hala devletin elinde, ama unutmayalım ki devleti siyasal iktidar yönetir. Diğer sosyal sınıflara orta sınıflar veya (sol) terminolojik bir ayrımla küçükburjuvazi deniliyor.
Bunların tümünün çıkarlarını tek bir partide temsil edemezsiniz, tek bir ideolojik potada biraraya getiremezsiniz. Çünkü aralarında çıkar çelişkisi vardır ve kimisi yandaşı kimisi de zıttır.
Bu yüzden Merkez Parti diye bir şey olamaz. Merkez sınıf diye bir sınıf yoktur çünkü. Ortasınıflar vardır.
Koray Aydın, yeni İyi Parti’de MHP’lilerin yanısıra AKP’liler ve CHP’liler de olacak derken şu soru geldi aklıma:
İyi Partililer nerede peki ?
Sorun bu işte !
Bir partiler koalisyonundan özgün/orijinal bir parti çıkartmak çok zor, ama
imkansız da değil bu: Mevcut yapı zaman içinde evrilebilir; belirli bir sosyal sınıfa ve ideolojiye sahip olabilir. Bir anlamda arınır...
Buradan kalkarak soruyorum:
İyi Parti niçin Kemalist bir parti olmasın ?..
ETİKETLER : Yazdır