NORMAL VE ANORMALİN GÖRECELİĞİ…
08 Haziran 2020 23:15:42
Yeni normal deyimi pek içime sinmemişti. Maksadı açıklamaya da uzaktı. Söylenmek istenen, düzenlenmiş ya da kurallara bağlanmış normalleşme idi.
Kurallar, malum, sosyal uzaklık, temizlik ve maske.
Bir gazetede şöyle bir başlık gördüm bugün:
Normalleşeceğimize anormalleşiyoruz.
Buradaki normalleşme, kurallara bağlanmış normalleşme oluyor.
Anormalleşme de Korona öncesinin normali. Hoş o zaman da normal değildik ya, neyse…
Kurallara tepki göstermek, insanın doğasında var. Çünkü insan, özgür birey olarak varoldu. Toplumsal yaşamı düzenleyen kurallar sonradan konuldu. Toplumsal yaşamı düzenleyen kuralların bireysel özgürlüklerle çeliştiği yerde, sorunlar çıktı hep.
Korona, zorunlu olarak, sosyal yaşamı olağanüstü kurallara bağladı. Yeni kurallar, bireylere yeni yaşam koşulları dayatmaya başladı.
Bunların kabul edilebilir olanları sorun yaratmadı. Ama, Korona salgınına ilişkin dezenformasyon ile seyahat ve sokağa çıkma yasaklarının karmaşıklığı, insanların tepki refleksini harekete geçirdi.
Kurallara bağlı normalleşme sürecine adapte olmaları zorlaştı. Normalleşmenin “yeni”si, yaşamın doğal akışı içinde tali plana itildi. Sosyal uzaklık tümüyle aşılırken, temizlik ve maske biçimselleşti.
Korona öncesine dönüldü.
Bu zaten bekleniyordu. Çünkü insanların toplu olarak bulunduğu yerlerde; örneğin plajlarda, piknik alanlarında, lokantalarda, vb. elde mezura ile sosyal uzaklık ölçmek olacak şey değildi.
Keza buralarda maske ve temizlik dayatması da yaşamın gerçeklerine ters düşüyordu.
Zaten Korona’nın başından bu yana insanların toplu olarak bir arada bulunduğu endüstriyel faaliyetlerin serbest olması, kuralların, en azından sosyal uzaklık kuralının ölü doğmasına yolaçmıştı.
Ne olacak şimdi ?
Diyelim ki iyiye gidiyor gibi görünen veya öyle sunulan istatistikler tersine döndü.
Bu durumda yeni yasaklar gündeme gelebilir mi ?
Bu, olasılık dışı değil. Gelebilir. Çünkü sonuçta salgın, toplum sağlığını altüst eden bir olay.
Şu tartışılıyor:
Korona salgınına karşı alınan önlemlerin zamanlaması ile uygulamaları biliminsanlarının özgür iradelerine bırakılsaydı bugünkü noktaya gelinir miydi ?
Sanmıyorum…
Biliminsanları, normalleşme sürecinin ne yönde geliştiğine ilişkin verilerin on beş gün içinde alınabileceğini söylüyor.
Bu yüzden ezbere konuşmak olmaz !
Ama, ben bu konuda çok da iyimser değilim..
ETİKETLER : Yazdır