Yeni Ufuk Gazetesi  - Kdz Ereğli ve Zonguldak bölgesel haberler
 
logo
  •  
    •  » TEKNOLOJİ
    •  » MEDYA
    •  » FOTO GALERİ
    •  » VİDEO GALERİ
    •  » TÜM HABERLER
    •  » YAZARLARIMIZ
    •  » ARŞİV ARAMA
    •  » HABER ARA
    •  » SEKTÖR
    •  » KÜNYE
  • ZONGULDAK
  • KDZ.EREĞLİ
  • ALAPLI
  • GÜLÜÇ
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • SPOR
  • POLİTİKA
  • MAGAZİN
  • YAŞAM
  • DÜNYA
  Kdz. Ereğli’de silah kaçakcılığı operasyonu: Üç şüpheli adliyeye çıkarıldı
  Futbolda bahis operasyonu derinleşiyor! 17 ilde 35 gözaltı!
  CHP Zonguldak’ta İktidarı İstifaya Davet Etti
  Özgür Özel Zonguldak’ta, Mansur Yavaş’a soruşturma iznine sert tepki gösterdi
  Kdz. Ereğli’de Yağışla Birlikte Trafik Kazası: Şans Eseri Yaralanan Olmadı
  Film Gibi Uyuşturucu Operasyonu! Zonguldaklı Esnaf Tutuklandı
  Emekli polis kahvehanede dehşet saçtı: 2 ölü, 2 yaralı
  Zonguldaklı iki hakem listede
  İşletmeci’den itiraf: “Kiranın 22 bin TL’si TTK’ya, gerisi Derya Akbıyık’a veriliyordu”
  Zonguldakspor șike yüzünden küme mi düştü?
22 Aralık 2025 Pazartesi
  1. Gündem

Uzmanı uyardı! Kurban etlerini böyle saklayın

 Yayınlanma : 15-06-2024 | 13 : 25 01
 Güncelleme : 15-06-2024 | 13 : 25 01
Uzmanı uyardı! Kurban etlerini böyle saklayın
        

Kurban Bayramı'nda kesilen etin saklama koşullarının önemini vurgulayan uzamanlar vatandaşa  önerilerde bulundu.

İSTANBUL (İGFA) - Öğr. Gör. Hatice Nurseda Hatunoğlu, Kurban Bayramı'nda etin uygun saklanma ve tüketilme yöntemlerini anlatarak, hijyen ve güvenlik konularında önemli uyarılarda bulundu.

ODA SICAKLIĞINDA BEKLETİLMEMELİ VE HEMEN BUZDOLABINA KONULMALI

Kurban Bayramı'nda kesilen etin uygun bir şekilde muhafaza edilmesi oldukça önemli olduğunu dile getiren Öğr. Gör. Hatice Nurseda Hatunoğlu, "Etler, hijyenik bir şekilde porsiyonlara ayrılarak temiz kaplara konulmalı. Oda sıcaklığında bekletilmemeli ve hemen buzdolabına konulmalı. Kurban eti tüketilmeden önce ölüm katılığının geçmesi için yaklaşık 24 saat buzdolabında bekletilmeli. Bu süre, etin lezzet ve aroma açısından daha iyi bir tat sunmasına yardımcı olacaktır." dedi.

ETLER, ÇİĞ SEBZE MEYVE GİBİ DİĞER BESİNLERLE TEMASTAN KAÇINILMALI

Kurban etinin saklanacağı kap ve kullanılan kesme araçlarının temizliğine de dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden Öğr. Gör. Hatice Nurseda Hatunoğlu, "Hava almayacak şekilde saklama poşetleri veya streç filmleri ile paketlenmeli, oda sıcaklığında bekletilmemelidir. Eğer et 2-3 gün içinde tüketilecekse buzdolabında kalabilir ancak uzun süreli saklama için derin dondurucular uygundur. Derin dondurucuda saklanacaksa etin hava almayan, sızdırmaz ambalajlarda dondurulması önemlidir. Dondurma işleminde küçük porsiyonlara ayrılıp dondurulabilir. Derin dondurucuda 6-12 ay arası saklanabilir, ancak lezzet ve kalitede azalma görülebilir. Bulaş durumunu önlemek için kesinlikle çiğ sebze meyve gibi diğer besinlerle temastan kaçınılmalıdır. Ayrıca herhangi bir bozulma durumunun önüne geçmek için etin kokusu kontrol edilmelidir." diye bilgi verdi.

ETLER 6-24 SAAT ARASINDA DİNLENDİRİLMELİ 

Kesim sonrası etin dinlendirilmesi etin daha yumuşak, daha lezzetli ve renginin daha koyu olmasına yardımcı olduğunu da söyleyen Öğr. Gör. Hatice Nurseda Hatunoğlu, şöyle devam etti:

"Bu süreçte etin lifleri gevşer ve suyunun dağılması sağlanır. Ayrıca dinlendirme süreci, etin daha kolay ve düzgün bir şekilde kesilmesine de yardımcı olur. Dinlendirme süresi, etin büyüklüğüne ve türüne göre değişmekle birlikte 6-24 saat arasında değişir."

BİR YILA KADAR DONDURUCUDA SAKLANABİLİR

Etin buzdolabında 1- 2 gün arasında taze kalarak saklanabildiğini kaydeden Hatunoğlu, "Etler, 6 ay ila 1 yıla kadar dondurucuda saklanabilir. Saklama süresi, etin türüne, kesim şekline ve dondurucunun sıcaklığına bağlı olarak değişebilir." dedi.

HAVA ALMAYAN KAPLARDA SAKLANAN ETLER HIZLI BOZULMUYOR

Etlerin nasıl saklanması gerektiği konusunda da bilgi veren Hatunoğlu, "Etler, hava almayan kaplarda saklanmalıdır. Bu sayede etin hızlı bir şekilde bozulmasının önüne geçilir. Vakum paketleme, streç film, sızdırmaz poşetler kullanılabilir. Et, saklama kaplarına veya ambalajlara konulmadan önce uygun porsiyonlara bölünmelidir. Böylece sadece ihtiyaç duyulan miktar alınır."

ET BİR KEZ ÇÖZÜLDÜKTEN SONRA, TEKRAR DONDURULMAMALI

Donmuş etin çözdürülmesinde en iyi yöntemlerden birinin buzdolabında çözdürme işlemi olduğuna dikkat çeken Öğr. Gör. Hatice Nurseda Hatunoğlu, "Diğer besinlere temas etmeyecek şekilde yavaşça çözdürülmelidir. Bu yöntem, etin tazeliğini ve besin değerini korumaya yardımcıdır. Eğer hızlı bir çözdürme gerekiyorsa et, sızdırmaz bir poşete koyularak akan soğuk su altında çözdürülebilir. Mikrodalga fırın da hızlı bir çözüm sağlayabilir ancak dikkatli olunmalıdır. Çünkü etin bazı kısımları çözünmeden diğerleri pişebilir. Oda sıcaklığında çözdürme işlemi ise mikroorganizma üremesi açısından uygun değildir. Et bir kez çözüldükten sonra, tekrar dondurulması mikroorganizma ve bakteri oluşumunu artırabilir. Bu nedenle, çözüldükten sonra etin tüketilmesi veya pişirilmesi tercih edilmelidir." diye uyarıda bulundu.

ETLER KESİMDEN HEMEN SONRA PİŞİRİLMEK İÇİN UYGUN DEĞİL

Kurban etinin hemen tüketilmesinin sağlık açısından doğru olup olmadığı konusunda da bilgi veren Hatice Nurseda Hatunoğlu, şunları dile getirdi:

"Etin taze olması oldukça önemlidir. Hazırlama ve pişirme aşamalarında hijyene dikkat edilmelidir. Ayrıca etin tam pişirilmesine de dikkat edilmelidir. İç kısmının sıcaklığı en az 70 derece olmalıdır. Diğer besinlerle temas etmemesine çok dikkat edilmelidir. Bulaş riskini azaltmak için ayrı kesme tahtaları ve ekipmanlar kullanılmalıdır.

Etler kesimden hemen sonra pişirilmek için uygun değildir. Etler yeni kesildiğinde Rigor Mortis (ölüm sertliği) denilen katılaşma süreci yaşanır. Rigor Mortis, kaslardaki biyokimyasal değişmelerden kaynaklanan ve ete sertlik veren bir reaksiyondur. Bu sürecin gerçekleşmesi için etin yaşına bağlı olarak 6-24 saatlik bir süre geçmesi gerekir. Böylece et daha yumuşak ve lezzetli olur. Ayrıca kesim ve işleme sırasında hijyen kurallarına uyulmamışsa veya et doğru şekilde saklanmamışsa, hemen tüketmek yerine daha fazla hazırlık yapmak daha güvenlidir."

ET HEMEN TÜKETİLECEKSE PİŞTİKTEN SONRA BİRAZ DİNLENMEYE BIRAKILMALI

Taze etin hemen pişirilip tüketilmesiyle ilgili ise Hatunoğlu, şu önerilerde bulundu:

"Hijyen kurallarına dikkat edilmeli, uygun pişirme yöntemleri seçilmelidir. Et piştikten sonra biraz dinlenmeye bırakılması etin daha sulu ve lezzetli olmasına yardımcı olur. Dinlenme süresi etin türüne ve kesimine bağlı olarak değişebilir, ancak genellikle 5-10 dakika arasında olmalıdır. Ayrıca etin, sebzelerle birlikte servisi yemeğin besin değerini ve lezzetini arttırır.

ET TÜKETİRKEN HANGİ PİŞİRME YÖNTEMLERİ TERCİH EDİLMELİ?

Öğr. Gör. Hatice Nurseda Hatunoğlu, et tüketirken ızgara, fırında pişirme, tava veya tencerede pişirme, haşlama yöntemleri kullanılabileceğini ifade ederek, "Bağ dokusu daha fazla olan sert etlerin haşlama yöntemi, bağ dokusu az olan yumuşak etlerin ise ızgara yöntemi kullanılarak pişirilmesi daha uygundur." dedi.

Kesim sırasında ve sonrasında hijyen kurallarına uyulması konusunda ise Hatunoğlu, "Eğer hijyen kurallarına uyulmazsa besin güvenliği tehlikeye girer ve çeşitli hastalıklara neden olabilir. Bu nedenle çapraz bulaşmaya da dikkat etmek oldukça önemlidir." diye konuştu.

ÇİĞ ETE DOKUNDUKTAN SONRA BAŞKA BİR YERE TEMAS EDİLMEMELİ

Gıda zehirlenmelerine karşı alınması gereken önlemlere de işaret eden Hatunoğlu, "Etin hazırlanmasında kullanılan tüm araç gereçlerin hijyenine dikkat edilmeli. Ayrı kesme tahtaları ve bıçaklar kullanılmalı. Kişisel hijyen de oldukça önemli. Eller sık sık yıkanmalı, çiğ ete dokunduktan sonra başka bir yere temas edilmemeli. Etin iyice pişirilmesine dikkat edilmeli, iç sıcaklık en az 70 derece olmalı. Soğuk zincirin korunmasına dikkat edilmeli, buzdolabının sıcaklığı 4 derece ve altında, dondurucunun sıcaklığı -18 derece ve altında olmalı." dedi.

ATIKLARIN UYGUN ŞEKİLDE UZAKLAŞTIRILMASINA DİKKAT EDİLMELİ

Hatunoğlu, "Kesim yerlerinde, kullanılan ekipmanların temizliğine ve kişisel hijyene, porsiyonlamaya ve kesim sonrası oluşan atıkların uygun şekilde imha edilmesine dikkat edilmelidir. Benzer şekilde evde de etin hazırlanmasında kullanılan ekipmanların temizliğine ve el hijyenine, saklama koşullarına, sıcaklık kontrolüne ve atıkların uygun şekilde uzaklaştırılmasına dikkat edilmelidir." diye sözlerini tamamladı. 


Haber : İGFA

ETİKETLER : Yazdır

      Yorumlar
    Yorumlar, editörlerimiz tarafından onaylandıktan sonra yayınlanır. Kanunlara aykırı, konuyla ilgisi olmayan, küfür içeren yorumlar onaylanmamaktadır.

     Yorumlar ( 0 )

    Henüz bir yorum yapılmamış
    Kocaeli Anne Şehir ile 1 yılda 40 kilo verdi
    Kocaeli 'Anne Şehir' ile 1 yılda 40 kilo verdi
    Düzcede ticari taksi park halindeki araca çarpıp devrildi
    Düzce'de ticari taksi park halindeki araca çarpıp devrildi!
    Bursanın fethinin 700. yılı etkinlikleri tanıtıldı
    Bursa'nın fethinin 700. yılı etkinlikleri tanıtıldı
    Mevlana Haftası, Kocaelide Şeb-i Arus programıyla taçlandı
    Mevlana Haftası, Kocaeli'de Şeb-i Arus programıyla taçlandı
    Bursa Büyükşehirden çiftçiye çevreci destek
    Bursa Büyükşehir'den çiftçiye 'çevreci' destek

    Çok Okunanlar


    • BUGÜN
    • BU HAFTA
    • BU AY
    • Birçok ilde aralıklı yağışlar olacak...
      Birçok ilde aralıklı yağışlar olacak...
    • Eski Eşini Bıçakla Yaralayan Kadına Ev Hapsi Kararı Verildi
      Eski Eşini Bıçakla Yaralayan Kadına Ev Hapsi Kararı ..
    • Breaking Bad
      Breaking Bad !
    • Zonguldak Milletvekili Eylem Ertuğrul Hava Kirliliğine Dikkat Çekti
      Zonguldak Milletvekili Eylem Ertuğrul Hava Kirliliğine Dikkat Çekti
    • Kaymakam Fatih Yılmazdan LÖSEV il temsilciliğine ziyaret
      Kaymakam Fatih Yılmaz’dan LÖSEV il temsilciliğine ziyaret
    • Kuyumcu vurgunu iddiası: Mağdurlar evin önünde toplandı
      Kuyumcu vurgunu iddiası: Mağdurlar evin önünde toplandı
    • Kardemirde flaş değişim: Erdemirin eski genel müdürü Niyazi Aşkın Peker göreve getirildi
      Kardemir’de flaş değişim: Erdemir’in eski genel müdürü Niyazi ..
    • Kadınlarımız uyanıyor
      Kadınlarımız uyanıyor !
    • Kdz. Ereğli ilçe Millî Eğitim yöneticilerinden Gazi İlkokuluna ziyaret
      Kdz. Ereğli ilçe Millî Eğitim yöneticilerinden Gazi İlkokulu’na ..
    • Halk borç sarmalında
      Halk borç sarmalında !
    • CHP Zonguldakta İktidarı İstifaya Davet Etti
      CHP Zonguldak’ta İktidarı İstifaya Davet Etti
    • Özgür Özel Zonguldakta, Mansur Yavaşa soruşturma iznine sert tepki gösterdi
      Özgür Özel Zonguldak’ta, Mansur Yavaş’a soruşturma iznine sert ..
    • Futbolda bahis operasyonu derinleşiyor 17  ilde 35 gözaltı
      Futbolda bahis operasyonu derinleşiyor! 17 ilde 35 ..
    • Kdz. Ereğlide silah kaçakcılığı operasyonu: Üç şüpheli adliyeye çıkarıldı
      Kdz. Ereğli’de silah kaçakcılığı operasyonu: Üç şüpheli adliyeye ..
    • Zonguldakın Vergi Yüzsüzleri Listesi Açıklandı
      Zonguldak’ın Vergi Yüzsüzleri Listesi Açıklandı

    Haber Yorumları


    • Alpay Lök mak y müh
      Buna "TIR park freni bosalması" diyoruz. TIR park edilmeden önce iki işlem yapılmalı: 1) Çekici el freni cekildikten sonrs "test&... DEVAMI
    • cemal
      Elektrik doğalgaz fatura sorumlusu Zonguldaka zerre faydası olmayan milletvekili seçimlerinde kaç ilçe kaç köy dolaştığı bile belli olmayan... DEVAMI
    • Şenol Durhan
      Kıymetli çalışmalarınız için teşekkürler , başarılar hocam. Şenol DURHAN ÖĞBERLER KÖYÜ
    • vatandaş
      suçu olan çeksin cezasını zırt pırt af çıkar mı?... çıkarsa da önüne gelen suç işler. 15 yaş üzeri fırlama tiplerin işlediği suçl... DEVAMI
    • adalı
      kuruttular anadoluyu,bozkıra çevirdiler...kültürel,dini zenginligi bitirdiler..bu günlere geldik faşist zihniyetler sayesin de.
    • ereglili
      ol tabi f paraları bunlar hadiiii batan geminin malalrı
    • Vatansever
      Madem serbest bırakacaksınız niye yakalıyorsunuz devletin polisini boşu boşuna meşgul ediyorsunuz her türlü uyuşturucu var silah var buna ra... DEVAMI
    • Sebahattin ozarslan
      Öyle bir partimi varmis yoksa bedavacilar
    • Erdemirli
      İşçinin hakkını bu kadar yiyipte bu kadar az kar edilirmi hiç
    • Cingen sevmeyen
      Cingenler yine sahnede
    • Bize Ulaşın
    • Künye
    • Reklam
    Yeni Ufuk Gazetesi  - Kdz Ereğli ve Zonguldak bölgesel haberler

    © yeniufuk.com.tr

     Künye - iletişim
     

    Mobil uygulamayı indirmek için tıklayınız


      Müftü Mahallesi Ateş Ahmet Sokak Cerrahoğlu İşmerkezi Kat:5 no:2
    Kdz.Ereğli/Zonguldak
      03723121008
      eregliyeniufuk@gmail.com
     
    İstek, Şikayetleriniz İçin Tıklayın
    Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kullanılamaz.
    Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
    Detay