Kdz.Ereğli

Zonguldak'ın ilk konserve fabrikası "Azim"

Zonguldak'ın ilk konserve fabrikası Kdz.Ereğli'de kuruldu.. Amaç bölgenin değerleri Osmanlı çileği ve Palamut balığını konserve olarak işlenmesiydi..

Abone Ol

1930 yılında Zonguldak Ereğli`de, Müftüoğlu ismail adında ki bir vatandaşın kurduğu Azim Türk Konserve Fabrikası.

Bu fabrikada 8 farklı makina, 15 kişilik işçi kadrosu ile calışmaya başlıyor. 1930 yılında fabrikada günde 1000 kutu konserve çıkarmaktaydı.

Kurulduğu ilk yılda 4 çesit konserve üretimi yaptılar.Konservelerin fiyatları ise 12 ila 50 kuruş arasında.
Zonguldak Vilayet`den başka Istanbul,Ankara,izmir,Samsun, Düzce, Adapazarı`na mal gönderilmekteydi.
Bölgemizde bulunan Osmanlı çileği ile palamut balığının konserve olarak işlenmesi amacı ile kurulmuştur.
Türkiye’nin ilk konserve ihracatını İtalya ’ya balık konservesi göndererek 1936 yılında gerçekleştirmiştir. 1940 ’lı ve 1950 ’li yıllarda reçel çeşitlerini arttıran Azim Konserve 1970’li yıllarda barbunya pilaki, türlü, midye pilaki ve karides konservesi de üreterek adını Türkiye Konserve Sanayii’ne altın harflerle yazdırmıştır.

Müftüoğlu ismail tarafından kurulan Azim Markası bugün halen Ereğlide faaliyette ve ürünlerini yurdun dört bir tarafına dağıtmaktadır.

Hayati YILMAZ
Zonguldak Tarih

Not: Günümüzde Azim markası ve ismi halen yaşatılıyor. Fakat tek bir farkla.. 1930'lu yıllarda 4 ayrı konserve ile İtalya'ya bile ihracat yapan Azim, şuan yalnızca Çilek reçeli konservesi ile raflarda yerini alıyor..  


Haber : 

Abone Ol