"Yükseköğretim Demokratikleşiyor"

Abone Ol

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, öğretim üyeleri açısından Türkiye'deki yükseköğretimin demokratikleştiğini belirterek, "Eskiden 5 yıl bekliyor doçentlik kadrosunu alamıyor, 10 yıl bekliyor profesörlük kadrosunu alamıyor, büyük handikaplar yaşanıyordu. Artık rektörlerin böyle bir şey yapma lüksü yok" dedi.

 

ZKÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, 2011-2012 Akademik Yılı öncesi şehir kampüsündeki çay bahçesinde basın mensuplarıyla bir araya geldi. Gazetecilerin sorularını cevaplandıran Prof. Dr. Özer, Üniversite sayısının anormal derecede arttığını, öğretim üyesi sayısının ise aynı oranda artmadığını söyledi. Bunun da akademik personel bulma konusunda sıkıntıya neden olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Özer, "Cumhuriyet'in kuruluşundan itibaren son 4- 5 yıla kadar Üniversite sayısı 80'ler civarındayken, şu anda 180'ler civarında. Ama öğretim üyesi sayısı 2- 3 kart arttı mı? Hayır. Bu aynı zamanda öğretim üyelerinin hareketliliğinin artması demektir. Öğretim üyeleri artık memleketlerindeki üniversitelere gitmeye çalışıyor veya daha iyi imkanlar buluyor" dedi.

 

“GÖRÜŞÜ NE OLURSA OLSUN HERKES KADROSUNU ALIYOR”
ZKÜ olarak bu sorunu çözmek için büyük çaba harcadıklarını ve bunu da büyük oranda başardıklarını kaydeden Prof. Dr. Özer, 8 ayda, 74'ü yeni, geri kalan bölümü akademik yükseltmeleri gerçekleşen 130 öğretim üyesinin atamasını yaptıklarını söyledi. 290'lar civarındaki öğretim üyesi sayısının, 74 yeni atamayla 350'nin üzerine çıktığını kaydeden Prof. Dr. Özer, "Akademik personeli üniversitenizde tutmak için üniversiteyi gerçekten özgürlükler ortamı yapmanız lazım. Şu anda ZKÜ tarihinde ilk defa öğretim üyeleri biliyor ki eğer akademik yükseltmelerini gerçekleştirmişlerse, yani doçent, Profesör olmuşlarsa, görüşleri ne olursa olsun herkes kadrosunu alıyor. Bu müthiş bir şey" diye konuştu.
Üniversite sayısı artarken, öğretim üyeleri açısından Türkiye'deki yükseköğretimin de demokratikleştiğini belirten Prof. Dr. Özer, şöyle devam etti:
"Mesela eskiden 5 yıl bekliyor doçentlik kadrosunu alamıyor, 10 yıl bekliyor profesörlük kadrosunu alamıyor, büyük handikaplar yaşanıyordu. Artık rektörlerin böyle bir şey yapma lüksü yok. Çünkü öğretim üyelerinin artık gideceği çok sayıda Üniversite var. Yani hareketlilik çok arttı. Bu aynı zamanda Üniversite yönetim zihniyetlerinde demokratikleşmeyi beraberinde getiriyor. Bu süreç içinde herkes dönüşüyor. Rektörler de dönüşecek, öğretim üyeleri de dönüşecek. Çünkü farklı bir transformasyon var. Müthiş bir büyüme var yükseköğretimde. Onun için biz yükseköğretim kurumları olarak, ulusal yükseköğretim politikasıyla ülkenin nereye varmak istediğini de göz önüne alıp, buna katkıda bulunmak için elimizden gelen çabayı sarf etmemiz lazım."


Haber : 

Abone Ol