Gündem

Yaşasın 1 Mayıs

Bugün Dünya İşçilerinin Birlik,Dayanışma ve Mücadele Günü’dür. Bu yüce günü Yeni Ufuk olarak içtenlikle ve coşkuyla kutluyoruz.

Abone Ol

İstanbul’daki simgesel anlamı olan Taksim meydanında kutlama yapmak isteyen işçilerin engellenmesinin yanlış olduğunun altını çiziyoruz.

Yaşasın 1 Mayıs !..

Yerel basın niçin seviye kaybetti ?

Resmi rakamlara göre toplam nüfusu 178 bin olan Kdz.Ereğli’de 34 yerel gazete yayınlanıyor. Bunların 4’ü resmi ilan alan konvansiyonel/basılı gazeteler. Ötekileri basılı haftalıklar ile dijital gazeteler oluşturuyor.

Resmi ilan alan gazeteler ile bazı haftalık gazetelerin de dijital versiyonları var. Tümünü toplayın basılısı ve dijitali ile 50’nin üzerinde yerel yayın çıkıyor ortaya.

İşin ilginci, Kdz.Ereğli’de profesyonel anlamda değil 50, 10-15 gazeteci bile yok ! Resmi ilan alan gazetelerin kadroları şişirme, çoğu yayının sahibinden başka sigortalı çalışanı yok.

Yani, Kdz.Ereğli’de yayınlanan konvansiyonel ve dijital gazetelerin nerdeyse yüzde 90’ı işlevsiz. Kimsenin görmediği, adını bile bilmediği, dijital versiyonların bile izleyicisinin olmadığı gazeteler (1)..

Buna göre, Kdz.Ereğli’de yayınlanan gazetelerin yüzde 90’ının talebi yok.

Arz-talep yasası, bir değer yasasıdır. Bir emtianın arzı fazla, talebi düşükse onun değeri/fiyatı düşer.

Gazeteler de birer emtiadır. Talep fazlası gazete varsa, onların değeri/fiyatı düşer. Sadece değer olarak değil, mecazi anlamda da !

Gazete olmayan “gazete”ler, gazeteciliğin toplumsal statüsünü düşürüyor. Gazeteci olmayan “gazeteci”ler de !..

Bu ucuzlamanın bir türlü aşılamaması, tam tersi, yoğunlaşma eğrisi içinde olması en çok bu işten ekmek yiyen profesyonellere zarar veriyor.

Kdz.Ereğli belediyesi, tümü haklı olmasa da çürüklerin ayıklanması konusunda cesur bir adım attı.

Özel kuruluşların da basındaki çürükleri/sülükleri ayıklaması gerekiyor. Gazete sayısı ne kadar azalırsa, kalitesi de o derecede yükselir. Ortada sadece gazete/gazeteci işlevine sahip olanlar kalır.

Desteklenmesi gerekenler de bunlardan zaten.

Bu, kamuoyunun da yararınadır. İşlevsel gazeteler halkın sesidir sonuçta. Kdz.Ereğli’nin de basına ihtiyacı var.

 **

Yerel basının kalite/değer kaybetmesinde çapaçul gazeteciliğin yanısıra, mesleğe tepeden kondurulan provokatif yayınların da etkisi oldu. Bunların bırakın meslek ahlakını, genel ahlak yayınlarının da etkisi oldu. Bunların bırakın meslek ahlakını, genel ahlak kurallarını bile hiçe sayan pespaye yayınları yerel basının değer kaybına yolaçtı.

Bu gibi yayınları kişisel amaçlar ve kaygılarla destekleyenlerin de basına büyük kötülük yaptığının altını çizmeliyiz.

Yerel basın gerçeklerle yüzyüze gelmeli artık ! Buna, yerel basına abone desteği sağlayanlar da katılmalı. İyi ile kötünün ayıklanmasına yardımcı olmalıdırlar !

İşlevsiz/okuru olmayan ve ahlaksız yayıncılığı desteklemek, gerçekte basın mesleğine kötülük yapmaktır. Gün gelir yozlaşmanın acısını onlar da çekebilir !..

 

Yeni Ufuk


Haber : 

Abone Ol