Uzun Mehmet'i andık..

Taş kömürünün buluşunun 183. Yıldönümü nedeniyle Uzun Mehmet'i anma ve Kömür günü nedeniyle Kdz.Ereğli'ye bağlı Kestaneci Mahallesi'ndeki Uzun Mehmet Anıtında tören düzenlendi.

Abone Ol

Taş kömürünün buluşunun 183. Yıldönümü nedeniyle Uzun Mehmet'i anma ve Kömür günü nedeniyle Kdz.Ereğli'ye bağlı Kestaneci Mahallesi'ndeki Uzun Mehmet Anıtında tören düzenlendi.

 
Kdz.Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutan Vekili Deniz Kd.Albay Erkan Oral, Genel Maden İşçileri Sendikası Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu, TTK Armutçuk Müessesesi yetkilileri, bazı kurum ve kuruluş temsilcileri, sivil toplum örgütü yöneticileri, siyasi parti temsilcileri, öğrenciler, Kestaneci Mahallesi sakinleri ve konuklar katıldı.
 
"SEFALET İÇERİSİNDE ÇALIŞTIRDILAR"
 
GMİS Genel Başkanı İsa Mutlu, Uzun Mehmet'in 1829 yılında bulduğu taşkömürü ile bölge ve ülke sanayisinin kalkınmasına öncelik ettiğini söyledi. Bölge insanı olarak bölgede bulunan taşkömürünün önemini çok iyi bildiklerini söyleyen Mutlu, "Doğal zenginliğimiz için dünyanın dört bir tarafından tüm devletler zamanında bölgemize geldiler ve taşkömürünü üreterek kendi ülkelerinin sanayilerinin ve ekonomilerini geliştirmeye başladılar. Osmanlı İmparatorluğunun ekonomik zorluklar içerisinde olduğu bir dönemde bizim taşkömürümüzü alarak kendi sanayilerini geliştirdiler, insanlarımız açlık yoksulluk ve sefalet içerisinde çalıştırılmaya mahkum edildiler" dedi.
 
Mutlu sözlerine şöyle devam etti:
 
"Ulusal Kurtuluş savaşı ile madenlere sahip çıkıldığını, sanayinin önemini görebilen ve tam bağımsızlık için ekonomik bağımsızlığı öncelikli hedef belirleyen Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının madenciye gereken desteği verdiğini söyleyen Mutlu açıklamasında şunları söyledi: Bizler her geçen gün biraz daha kömür kazarak ülke sanayileşmesine hizmet ettik. Demirçelik fabrikaları, enerji santralleri ve başka fabrikalar kuruldu, Zonguldak büyüdü ve gelişti. Zonguldak ile birlikte Türkiye büyüdü ve güçlendi. 1990'lı yıllarda maden ocakları ve demir çelik fabrikaları ile birlikte bölgemiz Zonguldak açıkça hedef haline getirildi. Ekonominin güvencesi olan kamu kurum ve kuruluşları bir bir özelleştirilmeye başlandı."
 
"BUGÜN HALA AYAKTAYIZ"
 
"...Biz Zonguldak olarak büyük mücadeleler verdik ve bugün hala ayaktayız. Dış ticaret dengesi bozulan ve açık veren iç ve dış borçları artan, cari açık sorunu ile boğuşan Türkiye şimdi kendince kurtuluş yolları aramaya devam ediyor. Biz bu açıkların önemli bir bölümünü taşkömürü ithalatından kaynaklandığının farkındayız ve her zaman söylüyoruz. Bugün Türkiye taş kömürü için dışarıya yılda 5 milyar dolar para ödüyor.Oysa bu paranın 2-3 milyar doların ülkemizde kalması kaçınılmazdır. Çünkü yeraltında 1.3 milyar ton kömür rezervimiz hazır halde yatmaktadır. 2005 Yılından beri yatırımlarını yapan hazırlıklarını sürdüren Türkiye Taşkömürleri Kurumu'nun üretimini en kısa sürede artırması mümkündür.
 
"İŞÇİ AÇIKLARI GİDERİLMELİ"
 
"...Bu amaç doğrultusunda işçi açıklarının giderilmesi için çalışmalarımızı hızlı sürdürüyoruz. Kurulduğunda 5 milyon ton kapasiteli kurulan TTK üzülerek ifade ediyoruz ki 2 milyon ton üretim yapamaz duruma getirilmiştir. En büyük sebebi de işçi açıklarının had safhaya ulaşmasıdır. Biz bulunduğumuz tüm kulvarlarda TTK'nın yaşaması bölgemizin gelişmeye ve ülke ekonomisine katkı sağlayabilmesi için acilen TTK'ya işçi alınması gerektiğini bu sayede bölgedeki işsiz gençlerin istihdam edileceğini söylemeye devam ediyoruz. Biz maden işçileri olarak elimizden gelen gayreti gösteriyoruz, sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışarak üretmeye devam edeceğiz. Madencilik ülkenin en zor mesleği buna rağmen bu mesleği yaşatmak zorundayız. Taşkömürü hala dünya sanayisi için vazgeçilmez bir enerji kaynağıdır."
 
Uzun Mehmet'i Anma Günü ve Kömür Günü nedeniyle ilçe genelinde bulunan okullarda düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere protokol üyeleri tarafından hediyelerinin verilmesinin ardından tören sona erdi.
 
 
 
 
 

Haber : 

Abone Ol