"Üretim artışı ve işçi alımı sabote ediliyor"

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS), Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun Karadon Müessesesi'ne hizmet veren ve geçtiğimiz aylarda özel sektör tarafından kurulan kömür yıkama tesisinin (lavuar) kapasitesinin yetersiz kalması ve sık sık arıza yapması nedeniyle üretimin düşmesine neden olmasına tepki gösterdi.

Abone Ol

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS), Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun Karadon Müessesesi’ne hizmet veren ve geçtiğimiz aylarda özel sektör tarafından kurulan kömür yıkama tesisinin (lavuar) kapasitesinin yetersiz kalması ve sık sık arıza yapması nedeniyle üretimin düşmesine neden olmasına tepki gösterdi.

 

2 Şubat 2012 tarihinde TTK Karadon Müessesesi’nde Gelik ve Karadon İşletmeleri’nde sabah vardiyasında ocaktan çıkan ve ocağa girecek olan maden işçilerine hitaben GMİS Karadon Şube Yöneticileri tarafından bir bildiri okundu.

 

Bildiriyi Gelik’te GMİS Karadon Şube Başkanı Neşet Cebeci, Karadon’da ise Şube Sekreteri Adnan Tıska okudu.

 

Bildiri şöyle;

 

"LAVUAR ARIZASI NEDENİYLE ÜRETİM 80 BİN TON GERİLEDİ"

“Bildiğiniz gibi son zamanlarda işletmemizde ve Karadon Müessesemizde ciddi sorunlar var.
Karadon Müessesesi’nde bir sorun varsa, Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda sorun var demektir.
Çünkü Karadon Müessesesi Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun yarısı demektir.
Bir süre öncesine kadar Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun toplam üretiminin yarısını üreten Karadon Müessesesi, bugün ikinci, üçüncü sıraya geriledi.

 

Doğal olarak Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun toplam üretimi de geriledi. Geçen yılın üretimi önceki yılın üretimine göre 116 bin ton azaldı. Bunun 80 bin tonu Karadon Müessesesi’nden kaynaklanıyor.
Bugünkü ortalama kömür fiyatlarıyla sadece Karadon Müessesesi’nden çıkartılmayan kömürün tutarı yeni parayla 14 milyon eski parayla 14 trilyon lirayı buluyor.

 

Ama Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun gelirleri az da olsa arttı. Çünkü kömür satış fiyatları yükseldi.

 

Bırakın üretimi artırmayı, önceki yılın üretimini yapabilseydik Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun zararı azalmış olacaktı.

 

"ÜRETİM ARTIŞI VE İŞÇİ ALIMI SABOTE EDİLİYOR"

 

Biz, Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun zararla hatırlanan bir kurum olmaması için üretmek istiyoruz ve şimdi üretimi artırmanın tam zamanı diyoruz. Çünkü kömür fiyatları yükseldi ve yükselmeye devam ediyor.
İşte bunun için Genel Başkanımız ve Genel Merkez yöneticilerimiz, Ankara ve Zonguldak’ta kapı kapı dolaşarak Türkiye Taşkömürü Kurumu’na işçi aldırmak için çalışıyorlar.
Bunun için raporlar hazırlayıp tüm ilgililere sunuyoruz. Ama gelin görün ki birileri bu girişimleri sabote ediyor. Bazıları Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun üretimini artırmasını ve zarardan kurtulmasını istemiyor.
Yazıktır, günahtır.
Bu ülkenin yılda en az 20 milyon ton taşkömürüne ihtiyacı var. Ama Zonguldak olarak kamu ve özel sektör toplamında yılda 3 milyon ton üretebiliyoruz.
Milyarlarca dolarımız yurt dışına gidiyor. Ülkemiz ve halkımız yoksullaşıyor. Kömürümüz yer altında duruyor ama biz üretemiyoruz, bize ürettirmiyorlar. Alıcılar sırayı giriyor, kimsenin umurunda değil.
Sonra da her fırsatta maden işçisini suçlamaya çalışıyorlar.

 

"BİZ, ÜRETMEK İSTİYORUZ"

 

Biz çalışmak ve üretmek istiyoruz. Çalışmayan arkadaşlarımıza ceza kesiliyor. Ama çalıştırmayan işverenin yan gelip yatmasını herkes seyrediyor. Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda iş yapan taşerona veya özel şirkete kimse bir şey demiyor, adeta teşvik ediliyorlar. Sonra dönüp madenci yatıyor, madenci kaçıyor hikayelerini anlatıyorlar.

 

"LAVUAR ÇALIŞMADIĞI İÇİN BİZE ÜRETTİRMİYORLAR"

 

Burada sizin ve basının huzurunda suç duyurusunda bulunuyoruz.
Biz, Gelik ve Karadon işçisi olarak kömür üretmek istiyoruz.
Ama Karadon Lavuarı’ndaki arıza nedeniyle uzun zamandır düzenli üretim yapamıyoruz.
Yeraltında vagonlar, silolar dolu. Lavuar çalışmadığı için bize ürettirmiyorlar.
Bu özel sektör lavuarına çalışır iznini kim verdiyse, Bu lavuar, yeterince denetlenmeden kendi lavuarımızı kim devre dışı bıraktıysa ve kimler uzun zamandır bu sorunu çözmeyip Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun üretiminin düşmesine ve zarar etmesine neden olduysa, Hemen tespit edilmeli ve bu zarar kendilerinden tahsil edilmelidir.
Eğer bu uyarılarımız dikkate alınmazsa her türlü eylemi yapacağımız bilinmelidir.
Biz hiç kimsenin Türkiye Taşkömürü Kurumu’nu gözden çıkarmasına izin vermeyeceğiz.
Biz maden işçileri ve Genel Maden İşçileri Sendikası olarak bu durumu gerekirse mahkemeye taşıyacak ve
bu yanlışı yapanların cezalandırılmalarını isteyeceğiz”.


Haber : 

Abone Ol