Zonguldak

Ünal Demirtaş’tan 14 Mart Tıp Bayramı mesajı

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu CHP Grubu Sözcüsü Ünal Demirtaş, 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle bir mesaj yayınladı. Mesajında Mustafa Kemal Atatürk’ün “Beni Türk hekimlerine emanet ediniz” sözünü hatırlatan Ünal Demirtaş; “Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk bu sözü ile hekimlerimize verdiği önem ve değeri ortaya koymuştur” dedi.

Abone Ol

Ünal Demirtaş mesajında; “Bir doktorun bile bu ülkeden gitmesini istemiyoruz.  Doktorundan hasta bakıcısına, hemşiresinden sağlık teknikerine kadar tüm sağlık çalışanlarını ekonomik olarak haklarını aldığı, çalışma koşullarının iyileştirildiği, sağlıkta şiddetin olmadığı bir sistemi biz getireceğiz” ifadelerine yer verdi.

CHP'li Demirtaş mesajında şunları söyledi:

“Sağlık hizmetleri her toplum için vazgeçilmez bir temel ihtiyaçtır. Ancak ülkemizde sağlık sistemi, Ak Parti İktidarı’nın, 20 yıldır uyguladığı yanlış sağlık politikaları nedeniyle sorunlar yumağı haline gelmiştir. Üstelik Covid-19 süreci ile bu problemler çok daha fazla artmış ve derinleşmiştir. Bugün, sağlık sektöründe çalışan, hasta bakıcısından başhekimine, sağlık teknikerinden hemşiresine kadar tüm sağlık çalışanlarının çözülmeyi bekleyen çok önemli sorunları vardır.

Covid-19 salgının başından itibaren ülkemizdeki sağlık çalışanları toplum sağlığı için kendi hayatlarını riske atmıştır. Uzun saatler boyunca, evlerine gitmeden, ailesini, yakınlarını göremeden, fedakarca görev yapan sağlık çalışanlarının talep ve beklentileri “hakları ödenmez” sözü ile geçiştirilmiştir. Sağlık çalışanlarının ekonomik koşullarını düzeltecek tek bir adım bile atılmamış, özlük haklarında da hiçbir iyileştirme yapılmamıştır. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne bir torba kanun içinde getirilen doktorların mali ve özlük haklarına ilişkin düzenlemeler, kapsamının genişletileceği bahanesi ile geri çekilmiştir. Söz konusu maddelerin geri çekilmesinin üzerinden 3 ay geçmiş olmasına rağmen, sağlık çalışanlarının maaşlarını iyileştirecek, çalışma koşullarını düzeltecek hiçbir düzenleme TBMM’ye getirilmemiştir. Sonuç olarak  özveri ile mesleğini yapan sağlık çalışanlarının hakları  ödenmez” denilmiş ve gerçekten de sağlık çalışanlarının “hakları ödenmemiştir”.

Covid-19 salgını ile sorunları derinleşerek daha büyüyen sağlık çalışanları, daha iyi çalışma ve yaşam koşulları için çareyi yurtdışına gitmekte bulmaktadır. Yurtdışına çıkmak için Türk Tabipleri Birliği’nden "iyi hal" belgesi alan hekim sayılarına ilişkin veriler ise kaygı vericidir. 2017 yılında 482, 2018’de 802, 2019 yılında 1047, 2020 yılında 931,2021 yılında ise 1405  olmak üzere, son 5 yılda toplam 4667 doktor yurtdışına gitmiştir. Türk Tabipleri Birliği verilerine göre; yurtdışına gitmek için “iyi hal” belgesi alan doktor sayısı 2012’de 59 iken bu sayı 2021 yılında 1405’e çıkmıştır.10 yılda yurtdışına giden doktor sayısı yaklaşık 25 kat artmıştır.

Yaşadıkları sorunların çözülmeyerek daha da artması sonucunda çareyi yurtdışına gitmekte bulan doktorlara, Cumhurbaşkanı tarafından; yurtdışında giden doktorlara “Giderlerse gitsinler “ denilmiştir. Türkiyenin akademik açıdan en başarılı gençleri arasından seçilen, uzun yıllar eğitim alan, her türlü zorluk karşısında mücadele eden, canımızı emanet ettiğimizdoktorlarımızın, ülkemizde kalmalarını sağlamak iktidarın görevidir. İktidarın görevini yerine getirmek yerine “Giderlerse gitsinler” şeklinde doktorları hedef göstermesi kabul edilemez bir yaklaşımdır.

Sağlık çalışanlarına verilen sözler derhal yerine getirilmelidir. Ekonomik şartları iyileştirilmeli, çalışma koşulları düzeltilmeli, sağlıkta şiddetin engellenmesi için daha etkin yasalar çıkarılmalıdır.

Bu duygu ve düşüncelerle tüm sağlık emekçilerinin 14 Mart Tıp Bayramını kutluyor, başta salgın döneminde kaybettiğimiz sağlık çalışanlarımız olmak üzere, görevleri başında hayatını kaybeden bütün sağlık çalışanlarını minnet ve rahmetle anıyorum."


Haber : 

Abone Ol