Gündem

Tuncel Kurtiz hayatını kaybetti

Ünlü sanatçı Tuncel Kurtiz, 77 yaşında hayatını kaybetti.

Abone Ol
Ünlü oyuncu Tuncel Kurtiz hayatını kaybetti. Tuncel Kurtiz'in Etiler'deki evinde düşüp başını vurduğu iddia ediliyor...
 
TUNCEL KURTİZ KİMDİR?
 
Türk sinema ve tiyatro oyuncusu, yönetmen, yapımcı, senarist. Babası Selanik doğumlu bir Türk bürokratı, annesi Boşnaktır.
   
Üniversitede kısa bir süre hukuk fakültesinde, daha sonra ise filoloji, felsefe, psikoloji ve sanat tarihi bölümlerinde okudu; ancak hiçbirinden mezun olmadı. İlk kez 1959 yılında Dormen Tiyatrosu'nda oyunculuğa başlamış olan sanatçı, sinema filmlerinde rol aldı. Sürü filmiyle zirveye çıkan sanatçı, doğayla iç içe yaşamayı sever.
  
1981 Antalya Altın Portakal Film Festivalinde en iyi senaryo ödülünü Nurettin Sezer ile birlikte kaleme aldığı Gül Hasan filminin senaryosuyla kazanmıştır.
 
Hacı ve Asi adlı TV dizilerinde başrol oynamıştır.
  
2009 yılının başında vizyona giren olan Güz Sancısı filminde Kamil Efendi karakterini canlandırmıştır. Aynı yıl yayına başlayan Ezel adlı dizide Ramiz Karaeski karakterini canlandırmış ve tanınırlığı daha da artmıştır.
  
2010 Yaz döneminde NTV yeşil ekranlarında Edremit'in Çamlıbel kasabasında eşi ve kayın biraderi ile birlikte işletmekte olduğu Zeytinbağı adlı butik otelde dostlarını ağırlayarak Tuncel Kurtiz ve Dostları adlı bir program yapmıştır. Aynı yıl BBC'nin Hayat (Life) belgeselini seslendirmiştir.
  
Birçok ulusal ve uluslararası ödülünün yanı sıra, Ekim 2011'de 48. Altın Portakal Film Festivali'nde Yaşam Boyu Onur Ödülü aldı.
Kurtiz, halen Muhteşem Yüzyıl dizisinde oynuyordu...
 
YILMAZ GÜNEY'İN DOSTU
 
Marksist kimliğiyle bilinen ve "Komünizmden başka yol varmı?" diyen Kurtiz'in, siyasi fikirleri, üniversite yıllarında netleşti. Hayata hep toplumcu ve paylaşımcı pencereden bakan Tuncel Kurtiz, iş hayatına İETT'de elektrik bölümünde çalışarak başladı.
1959 yılında Dormen Tiyatrosu'nda tiyatroculuğa başlayan sanatçı, sinemaya üniversite yıllarında tanıştığı Yılmaz Güney'in teşvikiyle girdi. Yeşilçam'ın altın dönemini yaşadığı 60'lı yıllarda peş peşe onlarca filmde oynayan Kurtiz, 70'li yıllarda, sosyal içerikli filmlerde rol aldı. Adını her andığında, gözlerinin dolmasına neden olan yakın dostu Yılmaz Güney ile hep yan yanaydı. Orhan Kemal'in eserinden senaryolaştırdığı ve yapımcısı olduğu "Bereketli Topraklar Üzerinde" filmi yasak nedeniyle kaçırıldığı yurtdışından 28 yıl sonra getirilip gösterime girebildi.
 
12 Eylül 1980 darbesi sonrasında Yılmaz Güney'in ölümüylememleketine küsüp yurtdışında yaşamaya başladı. İsveç, ABD ve Almanya'da tiyatro kariyerini başarıyla sürdüren, yabancı tiyatro ve sinema projelerinde yer alarak yeteneğini ispatlayan sanatçı Türkiye'ye 90'larda tekrar döndü. Yeşilçam'ın eski solcusu olarak bilinen yapımcı, yönetmen ve oyuncularıyla ilişkilerini sürdürdü. 
  
ŞEHİRDEN KÖYE GÖÇTÜ
 
Şehir hayatını bırakıp kendine memleket bellediği Kaz Dağları eteklerindeki Çamlıbel Köyü'ne yerleşen aktör, burada ayrı bir sanat çekim merkezi oluşturdu. 
  
1 Şubat 1936 yılın'da Bilecik'te doğan Tuncel Kurtiz, eğitimini Haydarpaşa Lisesi, İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünde gördü. İlk Sinema filmi Şeytan'ın uşakları olan Kurtiz, Otobüs, Sürü, Umut, Nehir, Bereketli Topraklar Üzerinde, Çirkin Kral, Ağrı'ya Dönüş, Tabutta Rövaşata, Işıklar Sönmesin, Hoşçakal Yarın, Şellale, İnat Hikayeleri, Yaşamın Kıyısında, Güz Sancısı filmlerinde rol aldı.
Tuncel Kurtiz, Alacakaranlık, Hacı, Kara Duvak, Asi, Ezel, Muhteşem Yüzyıl dizilerinde de rol aldı. 
 
ÖDÜLLERİ
 
Usta oyuncu, 15. Altın Koza Film Festivali (2008) Usta Oyunucu Ödülü, İtalya Taormina Film Festivali (2008) Sanat Ödülü, Yeşilçam Ödülleri (2008) Yaşamın Kıyısında filmi ile En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü, Berlin Film Festivali (1986) Gümüş Ayı ödülü, Altın Portakal Festivali (1994) Bir Aşk Uğruna filmi ile en iyi yardımcı erkek oyuncu, Sadri Alışık Ödülleri (2002) Şellale filmiyle en iyi yardımcı erkek oyuncu ödüllerini aldı.
 


 

Haber : 

Abone Ol