Ekonomi

TÜİK enflasyonu gerçekçi değil !

TÜİK’in açıkladığı Nisan bazlı yüzde 69,80’lik enflasyon günlük yaşamın gerçeklerini yansıtmıyor.

Abone Ol

TÜİK, enflasyonu hesaplarken, “sepet”ine, zorunlu ihtiyaç maddelerine de yer veriyor kuşkusuz, ama düşük oranda. Sepete, halkın büyük çoğunluğunun ihtiyacı olmayan, talebi düşük olduğu için yıllık fiyat artışı fazla olmayan ürünleri de katıyor.

Oysa halkın çoğunluğunun geliri; gıdaya, kiraya, giyim kuşam ile ulaşım ve eğitim masraflarına gidiyor. En çok zam görenler de bunlar zaten.

ENAG’ın enflasyonu Nisan ayı itibariyle yüzde 124,35 çıktı. Gerçekçi rakam budur. Zaten çarşı Pazar da bunu söylüyor.

Maliye Bakanı Şimşek, enflasyonun Mayıs’ta zirve yapıp bir sonraki ay ciddi düşüşe geçeceğini söyledi. “Bir sonraki ay” ya da Haziran, memur ve emekli maaşlarının enflasyon farkına göre zamlanacağı aydır. Rastlantı mı bu ? Sanmıyoruz. Çünkü her yıl aynı rastlantı (!) ile karşılaşıyoruz.

Hükümetin uyguladığı ekonomi politikaya Şimşek dezenflasyon politikası diyor. Yani, enflasyon karşıtı ! Oysa izlediği politikanın ekonomi literatüründeki karşılığı deflasyon ya da kemerleri sıkma politikasıdır. Kemerleri sıkma, politik göndermelere açık olduğu için dezenflasyon terimi kullanılıyor.

Kemer sıkma politikası ise, öncelikle, ücretlerin sınırlanmasını, hatta dondurulmasını öngörüyor. TÜİK’in enflasyon rakamları buna hizmet ediyor !

Halkını kandıran iktidarların ömrü fazla olmaz. Hele hele halka kemer sıktırırken kamuda şatafatın göbeğinde zıplandığı koşullarda !..

Yeni Ufuk

 


Haber : 

Abone Ol