TTK Genel Müdürü Burhan İnan, Akbıyık'ın sorularını yanıtladı

TTK Genel Müdürü ve Burhan İnan, Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Derya Akbıyık'a, TTK'nın hedefleri, Yeni Projeler , Zonguldak Kömür Havzasının genel durumu, GMİS ve bölgede faaliyet gösteren özel sektörler hakkında açıklamalarda bulundu..

Abone Ol

TTK Genel Müdürü ve Burhan İnan, Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Derya Akbıyık’a, TTK’nın hedefleri, Yeni Projeler , Zonguldak Kömür Havzasının genel durumu, GMİS  ve bölgede faaliyet gösteren özel sektörler hakkında açıklamalarda bulundu..

 

Günlük kömür üretim miktarını 10 bin tona çıkartmayı hedeflediklerinin altını çizen İnan, ileriki dönemlerde Karadeniz’den de kömür çıkartma çalışmalarına başlayacaklarını belirtti.

 

Bölgede faaliyet gösteren HEMA ve SOMA kömür işletmelerinin bölgeye büyük katkıları olduğunu ve bu firmalara sonuna kadar destek olacaklarını belirten İnan; “Özel sektör yıllık 1 milyon ton hedefini aştı. Yeraltındaki kömür dikkatli şekilde yerüstüne çıkartıyorlar. Bölgeye istihdam sağlıyor ve bu kömürü enerjiye dönüştürüyorlar. Kendilerini çalışmalarından ötürü destekliyoruz” ,şeklinde konuştu..

 

İnan’ın açıklamaları şu şekilde:

 

‘’Bu proje Türkiye de bir ilk olarak gerçekleşiyor’’

 

TTK Genel  Müdürü  Burhan İnan,  Yeraltındaki  havalandırmanın  aspiratörlerle (pervane) dışarıya çıkarılması sonucu oluşan enerjinin tutularak tekrar kazandırılması ihalesinin yapıldığını ve bu projenin Türkiye’de bir ilk olma özelliğini taşıdığını belirterek;

 

"Boşa giden enerjiyi geri kazanıyoruz"

 

Bu çalışma sonucu kurum, buradan çıkan enerjiden %10,5 pay alacak. Bu uygulama Türkiye’de ilk ve tek örnek uygulamadır. Pilot bölge olarak Bartın/ Amasra müessesesinde çalışmalar başladı.   

Eğer, randıman ve verin alınırsa diğer müesseselerimizde de bu uygulama yapılacak. Yeraltındaki havalandırma sonucu yüzeye çıkan metan gazının tutularak enerjiye kazandırılması için çalışmalarımız devam edecek” dedi.

 

“Zonguldak limanı temizleniyor, derinlik artırılıyor”

 

Zonguldak Limanındaki temizleme çalışmalarımız devam ettiğini söyleyen İnan, gemilerden alınan katı atık ve kullanılmış madeni yağların alınma işlemi için de ihalenin yapıldığını bildirdi. Zonguldak limanına giren ve çıkan gemilerin katı atık ve sıvı yağlar için belli bir bedel alındığını belirten İnan, bu alınan bedelinde %33’ü kuruma gelir olarak kaydedildiğini söyledi.

 

Zonguldak limanının tamamıyla temizleneceğini, derinliğin en az 11metreye indirileceğini, limanın daha verimli ve temiz hale gelmesi için her türlü çalışmaların yapılacağını belirten İnan, “Zonguldak limanı bizim için önemlidir”, dedi..

 

“Günlük 10 bin ton üretim hedeflerini yakalayacağız”

 

…163 yıllık kurumun başındayız, her türlü donanıma sahip bir kurumu yönetiyoruz, son derece ağır bir iş yapıyoruz. Biz madenciliği iyi biliriz. Önümüzdeki süreçte günlük 10 bin ton üretimin gerçekleştirmeyi planlıyoruz, Bu hedeflerinin de yakın zamanda gerçekleşmesi için bu gün itibarıyla kurum toparlanma sürecine girdi. Bundan sonra da yükselişe geçerek olumlu göstergeleri göreceğiz.”

 

“Özel Sektör 1 milyon ton hedefini geçti”

 

…TTK’nın,  rödevans  karşılığı ihaleye verdiği sahalarda 2011 yılında 1 milyon 26 bin ton üretim gerçekleşti. Bu güzel bir rakam. Bu da hem TTK’ya hem de bölgeye büyük katkı verdi. Hem üretimde, hem de istihdamda, hem de teknolojik olarak rödevans saha işletmeleri başarılı çalışmalar yapıyor.

 

“Yatırımcı HEMA ve SOMA Grubunun çalışmaları önemli”

 

…Bartın-Amasra bölgesinde ihaleyi alan HEMA Endüstrinin büyük yatırımlar yaptığını ve yabancı ortakla beraber taşkömürünün yeryüzüne çıkarılmasın da önemli ilerlemelerin yapıldığını ifade eden İnan, “yeraltındaki kömürü çıkartmak demek, istihdam demek ve taşkömürünün enerjiye dönüştürülmesi demektir. SOMA Grubu da, Zonguldak İnağzı-Bağlık ihalesini alarak büyük bir çalışma başlattı, kurum olarak bu iki yatırımcı kuruluşu çalışmalarından dolayı destekliyoruz, SOMA grubu maden sektöründen geldiği için, bu konuda tecrübeli. 100 milyonlarca dolar olan yatırımın ilerleyen dönemlerindeki kömür üretiminin istihdam ve enerjiye döndürülmesiyle; Zonguldak başta olmak üzere TTK’nın ve şehrin kalkınmasına ve büyümesine katkı verecektir.”

 

“TTK Müesseseleriyle büyüyor”

 

…Kuruma bağlı, Kozlu, Armutçuk,  Karadon, Üzülmez, Amasra ve Gelik işletme olmak üzere tüm müesseselerin çalışarak eksikliklerin giderilmesi, üretimin artması için çalışmalar yapılıyor. Karadon   lavuarındaki    sorunlar halledildi. Şuan sorunsuz üretim devam ediyor. Diğer bölgelerde de sıfır hata ile yolumuza devam etme çalışmalarımız sürüyor  .Kozlu müessesinde 630 kodunda çalışıyoruz ve galeri açmada 800 ve 840 koduna  inilecek  alt yapımız hazır .İlerleyen dönemde denizin altından da kömür çıkarma çalışmaları yapılıyor."

 

"GMİS ile iyi ilişkiler ve  diyalog  içerisindeyiz"

 

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS)  İle iyi ilişki ve diyalog içerisinde olduklarını belirten İnan ,  yeni işçi alımından ve iş güvenliğine kadar her türlü çalışmayı sendika ile yürüttüklerini ,sıklıkla görüşerek kurumun üretiminden istihdam ihtiyaçlarına kadar karşılıklı  görüş  alışverişi  yapıyoruz. dedi.


Haber : 

Abone Ol