Kdz.Ereğli

TAŞERONLAR İÇİN ŞİRKET KURULUYOR

Karadeniz Ereğli Belediye Meclisi, gerçekleştirdiği olağanüstü toplantıyla, taşeron işçilerin istihdamının sağlanması için belediye bünyesinde şirket kurulmasına onay verdi. Oybirliğiyle alınan kararda, CHP İlçe Başkanı ve Belediye Meclis Üyesi Sertan Ocakcı, sürece dair çekinceleri ile ilgili belediye başkanından bilgi istedi.

Abone Ol

Ereğli Belediyesi’nin Olağanüstü Meclis Toplantısı, Belediye Başkanı Hüseyin Uysal Başkanlığında AKM Meclis Toplantı Salonunda gerçekleştirildi. Üyelerden Reşat Latif, devam etmekte olan tedavi süreci nedeniyle toplantıya katılmadı.

Toplantıda 696 sayılı KHK gereği, belediyede personel çalıştırmasına dayalı, hizmet alımı yöntemiyle çalıştırılan personelin işçi statüsünde istihdamının sağlanması amacıyla şirket kurulması görüşüldü.

Ereğli Belediyesi Yazı İşleri Müdürlüğü’nün Belediye Meclisi’ne gönderdiği ve meclisçe görüşülen yazıda, 24 Aralık 2017 tarihli 696 sayılı OHAL kapsamında bazı düzenlemeler yapılması kapsamında, kamu kurum ve kuruluşlarında hizmet alımı sözleşmeleri kapsamında, çalıştırılmakta olan işçilerin sürekli işçi kadrolarında veya mahalli idare şirketlerinde işçi statüsüne geçirilmesine ilişkin KHK’nın ve uygulama esaslarının yayınlandığı hatırlatıldı. Yazıda, İl özel idareleri, belediyeler ve bunların üyeleri olduğu mahalli idare birlikleri ve bağlı kuruluşlarında, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı yöntemiyle çalıştırılan personelin bu idarelerin doğrudan veya dolaylı olarak ayrı ayrı sermayelerinin yarısından fazlasına sahip oldukları şirketlerde işçi statüsünde istihdam edilmelerine ilişkin hükümlere yer verildiği kaydedildi.

Belediyede bu amaçla kullanılabilecek şirket olmadığından, personel çalıştırılmasına dayalı hizmetleri doğrudan hizmet alımı yöntemiyle, birlikte ya da ayrı ayrı sermayesinin bu idarelere ait mevcut şirketlerinden birine, böyle bir şirket bulunmuyorsa münhasıran bu amaçla kurulacak bir şirkete bir şirkete gördürülebilir hükmü hatırlatılarak, bu çerçevede bir şirket kurulması zorunluluğu doğduğu belirtilen yazıyla, konunun meclisçe görüşülerek karara bağlanması istendi.

OCAKCI: “DESTEKLİYORUZ AMA…”

Gündemin görüşülmesi esnasında, CHP İlçe Başkanı ve Belediye Meclis Üyesi Şerif Sertan Ocakcı, söz alarak süreç konusunda itirazlarını ve sorularını dile getirdi.

696 sayılı KHK’ya göre, işçilerin kadroya geçirilmesi için bazı şartlar arandığını ifade eden Ocakcı şöyle konuştu:
“Bu şartların içerisinde, işçinin taşeronda çalıştığı döneme ilişkin dava ve icra takiplerinden vazgeçmesi gerekiyor. Bir diğerinde işçinin kadroya alınması karşılığında geçmişe dönük bir hak ve alacak talebinde bulunmayacağını beyan etmesi, bir diğerinde de yapılacak sınav veya sınavlarda başarılı olması gerekiyor.Geçmişe dönük hak talep etme koşulları nedir? KHK’nın 127. Maddesi ile getirilen koşullardan biri şu: En son çalıştığı idare veya şirket ile daha önce kamu kurum kuruluşlarında alt işveren işçisi olarak çalıştığı iş sözleşmelerinden dolayı, bu maddeyle tanınan haklar karşılığında, herhangi bir hak ve alacak talebinde bulunmayacağını, bu haklardan feragat ettiğine dair yazılı bir sulh sözleşmesi yapmayı kabul ettiğini yazılı olarak beyan etmesi gerekiyor.

Bu kadroya alınan işçilerin kadroya alınmaları bazı haklardan vazgeçmesi kaydıyla oluyor. Doğru mudur? Geçmişe dönük olarak taşeronda çalıştıkları dönemde kadrolu olanların haklarından talep etmemeleri isteniyor. Bunun içerisinde ücret, fazla mesai, sosyal hak ve alacaklarını idareden istemelerinin önüne geçiliyor. Bu maddeleri okumuşsunuz. KHK olmasa bunlar insanın gönlüne, vicdanına sığacak konular değil. Bu hepimizin takdiridir ki, işçilerin kadroya alınmak kaydı ile, ekmek vermek suretiyle ellerindeki hakları alıyorlar ki bu insan hakları sözleşmesine aykırıdır. Bir diğer mevzu ise kadroya geçmesi istenen—ki KHK okunduğunda, yine idarenin altındaki bir şirkete geçiyorlar, taşeron şirkete eleman olarak alınıyorlar, bunlardan haberdar olmaları gerekiyor—işçilerin Hak İş sendikasına geçmeyenlerin kadroya alınmayacağı tehdidiyle karşılaştıkları görülüyor. Buraya üye olmayanların alınmam şartı var mı? Sizler bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Bizler işçi kardeşlerimizin yasayı bilmediklerini, kadroya alınma istekleri doğrultusunda mecbur bırakıldıklarını biliyoruz. Şirket kurulmasını oylayacağız, buna kardeşlerimiz bir umut taşıdığı için destekleyeceğiz. Ama bunu desteklerken, işçi kardeşlerimizin neyle karşılaşacağını sizlerin ağzından duymasını istiyoruz.”

UYSAL CEVAP VERDİ: “HAK KAYBI YOK”

Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, Ocakcı’nın itirazlarına işçilerin daha korunaklı bir yapı altına girdiği cevabını vererek şunları söyledi:
“Sizler tabii ki muhalefet olarak bunları söyleyeceksiniz. Taşeron işçilerimizin de güvensizlikten daha güvenli bir ortama gelmeleri, soğuk havadan sıcak havaya geçmeleri gibi daha güvenli ortamda çalışmaları. Hak İş’e geçmeleri, geçmezse iş konusundaki tehdit edildikleri konusu, böyle bir şey yok. Hiçbir işçi kardeşimize bu konuda baskı yapmayız. Haklarının daha da genişleyeceğini, sosyal statülerinin daha da gelişeceğini, daha da emniyete kavuştuklarını düşünüyorum. Hakları korunuyor. Daha önceki yapılan tüm haklarıyla birlikte, mevcut haklarıyla beraber geçiyorlar. İmzaladıkları sözleşme bir hak ihlali yapılacağı anlamına gelmiyor. Üstünde çalışan arkadaşlar var.Bu yazışmaların 9 Şubat’a kadar valiliğe gitmesi lazım. Bugün olağanüstü toplandık, bu yazışmaların 9 Şubat’a kadar, gün kaybı olmadan valiliğe ulaştırılmasından dolayı. Başkan Uysal, bir limited şirket kurulacağını belirterek, Karadeniz Ereğli Belediyesi, Erber Personel Limited Şirketi, personel çalıştırılması konusunda. Belediye başkanı şirketin başkanı, sizler de yönetim kurulu üyesi olacak, şeffaf şekilde devam edecek.”

Konuşmaların ardından gündem maddesi oy birliğiyle kabul edildi.

 


Haber : 

Abone Ol