Kdz.Ereğli

"Tarımsal Üretim Seferberliği ilan edilmeli!.."

CHP Kdz.Ereğli İlçe Başkanı Dr. Eylem Ertuğrul, yazılı bir açıklama yaparak; tarımsal üretim seferberliği ilan edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Ertuğrul, Dünayaı etkisi altına alan Covid-19 virüsüyle alakalı, "Virüs insanı, Açlık insanlığı öldürür.", dedi..

Abone Ol

Açıklama şöyle:

İçinde bulunduğumuz dönem tarımsal üretim  sezonunun başlangıcı olması dolayısı ile çok önem arzetmektedir. Bir taraftan Corona virüs belası yaşlı ve genç kesimimizi eve kapatmışken  diğer kesiminde hareketlerini kısıtlamıştır. Ancak mevsim  itibari ile Toprak işlenmeyi, tohum ve fide toprakla buluşmayı, ağaçlar bakımı bekliyor..

Corona(Covid 19)  salgını   her gün artan rakamlarla kendini hissettirirken evde kal çağrıları ile evlerine kapanan halkımızın bağışıklık sisteminin korunması, güçlendirilmesi için güvenli ve ucuz gıdaya erişimi çok önemli hale geldi. Ancak bugüne kadar açıklanan önlemler arasında tarıma dair, üretime dair başlıkların yetersiz kaldığını görmekteyiz. Çiftçiye ödenen destekler 2019 yılına ait olup 2020 yılı destekleri ile ilgili veya ek destekleme argümanları oluşturulması ile ilgili maalesef  bir gelişme olmamıştır. Özellikle mısırın yazlık ekildiği bölgemizde  21 il için verilecek %75 oranındaki yazlık tohumluk desteği kapsamına Zonguldak ili alınmamıştır.  Yazlık tohum desteğinin % 100 hibe ile ve tüm illeri kapsayacak şekilde yeniden ele alınmasını arzu ediyoruz.

Salgının ilk günlerinde oluşan kaygı ile marketlerde gıda raflarının nasıl boşaltıldığı ortada.. Salgının tüm dünyayı etkisi altına aldığı gerçeği ile halen ithalat yolu ile idame ettirilen gıda arzının bu şekilde sürdürülemeyeceği  artık aşikardır. Maalesef salgına temel gıdalarımızda dahi dışa bağımlı  bir durumda yakalandık. O yüzden Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere Tarım ve Orman bakanı  ve iktidar mensupları bizim uzun süredir dillendirdiğimiz yerli ve planlı üretim konusunu gündeme getirmeye başladılar.  Tarım ve Orman Bakanı’nın son açıklamasında en dikkat çeken konu ise, ironik biçimde “İstiklal savaşımız sırasında bile bir gram gıda ithalatı olmadı.” vurgusu olmuştur. Bunu biliyor idiyseniz neden 18 yıldır güçlü iktidarınızda  yerli üretime sırtınızı döndünüz ithalat politikaları ile başka ülkelerin çiftçilerini zengin ettiniz diye sormazlarmı.. Geçte olsa en azından durumun kavranmış olması bizce sevindiricidir. Ama söylemlerin eyleme dönüşmesi gerekir ki hiç kimse şüphe etmesin konunun takipçisi olacağız.

Salgın elbette önlemlere uymak ve tıbbın Ar-ge çalışmaları ile belli bir süre sonra kontrol altına alınacaktır. Ancak içinde bulunduğumuz sezonda toprak işleyip tohum ekemezsek, fide dikemezsek önceden ekip diktiklerimize bakamazsak, fındıklarımızı gübreleyip hastalık ve zararlıları ile mücadele edemezsek önümüzdeki yıl büyük bir gıda açığı ile birlikte ekonomik olarak daha fazla güçlüklerle karşılaşmamız kaçınılmazdır.

Bu nedenlerle;

1-Çiftçimizin önceki yıllardan hakettiği destekler ödenirken üretim yılı ile ilgili işletme sermayesine yönelik  yeni destek ve tedbirler alınmalıdır.

2-Mazot, gübre,tohum ilaç gibi temel girdilerin destek oranı artırılmalı  ve anında ödenmelidir.

3- Yazlık tohumluk  desteği % 75 oranından % 100 oranına çekilmeli ve ilimizi de kapsayacak şekilde  tüm iller için uygulanmalı ve  üretim teşvik edilmelidir..

4-Çiftçilerin Ziraat Bankası, Özel Bankalar ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları faizsiz olarak yapılandırılmalı, gerekirse silinmelidir.

Önümüzdeki yıllarda daha vahim durumlarla karşılaşmamak için, tarım sektörünün stratejik önemini akılda tutarak, bütün olumsuzluklara rağmen halen var olan tarımsal üretim potansiyelimizi harekete geçirmek,  her koşulda üretmek zarureti ile sektör bileşenleri tarafından bugünlerde  seslendirilen 'Tarımsal Üretim Seferberliği' ilan edilmelidir. Yerli üretimin güçlendirilmesi ile tüketicilerimizin de bu gıdalara uygun fiyatta sürdürülebilir bir şekilde ulaşmasının sağlanması da birlikte düşünülmesi gereken bir adımdır.

Unutmayalım; Virüs insanı, Açlık insanlığı öldürür.


Haber : 

Abone Ol