Gündem

Sorunları da devretti !

Yeni Ufuk’un Görüşü

Abone Ol

2020, Özellikle yıl sonuna doğru iyice yoğunlaşan ekonomik, sosyal ve siyasal sorunlarını 2021’in kucağına bırakıp gitti. Krizlerin yoğunlaşmasında Pandeminin de önemli rolü vardı.

Neydi temel sorunlar ?

Ekonomik, sosyal ve siyasal krizler’di…

Ekonomikstler ile sosyal ve siyasal bilimciler, 2021’in 2020’yi de aratacak bir yıl olma olasılığını “güçlü bir olasılık” olarak tarif ediyorlar.

Bu yaklaşım inandırıcıdır. Çünkü krizleri yaratan koşulların değişeceğine ilişkin bir işaret yok:

Ekonomik kriz devam ettiği sürece, sosyal ve siyasal krizler de devam eder. Çünkü son ikisinin tetikleyicisi ilkidir.

Sayın Cumhurbaşkanının geçen yılın son aylarında verdiği reform müjdesi, mevcut sorunlara çare olacak mı, kimse bilmiyor. Ama tahminler iç-açıcı değil.

Çünkü en iyi olasılıkla, süregiden tüketim ekonomisi modeli terkedilip üretim ekonomisi modeline geçilse bile, bunun sonuçlarının alınması yıllar sürer.

Oysa iktidarın o kadar zamanı yok. İki yıl sonra seçim var. İktidar bu yüzden, büyük bir olasılıkla pozitif tedbirler içeren seçim ekonomisi paketini, “reform” etiketiyle komuoyuna sunacak.

KDZ. EREĞLİ’DE DURUM

2020’de, Türkiye'nin yaşadığı temel sorunlar Kdz.Ereğli’de de izdüşümünü buldu:

Yerel ekonomi sarsıldı, bunun kaçınılmaz sonucu olarak sosyal sorunlar ağırlaştı… Türkiye geneline göre tek fark, siyasal kamplaşmanın ve incitici siyaset dilinin yerel plana yansımamasıydı. Yerel siyaset 2020’de de “inaktif” pozisyonunu korudu.

Ama, her zamanki gibi, kulis siyaseti sürdü. İşin ilginci, kulis siyasetinin aktörlerinin, aslında, gönüllü dublörler olmasıydı !..

2021, Ereğli’ye de şu başlıklarla girdi:

*İvedi olarak sanayi yatırımlarına ihtiyaç var.

*İvedi olarak yeni sosyal önlemlere ihtiyaç var.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yerel seçim öncesi verdiği, “Erdemir 1 milyar dolarlık yatırım yapacak” vaadi iki yıldır askıda ! Bunun dışında Kandilli’deki şirketi de hala kömür üretimine başlamadı. Bu ikisinin toplamda 1500 kişilik bir istihdam yaratması bekleniyordu. Bunun dışında, iki özel şirketin Ereğli’ye yatırım yapacağı müjdeleri de gerçekleşmedi. Zaten pek de inandırıcı değildi.

Bu yüzden işsizlik büyüyerek sürüyor.

Ereğli’nin bu en önemli sorunu hala çözüm bekliyor.

Pandeminin de tetiklediği ekonomik ve sosyal sorunların ağırlaşması, sosyal hizmetlerin ve dayanışmanın önemini bir kez daha ortaya çıkarttı.

Sosyal hizmetlerin ve dayanışmanın çapı, ne yazık ki, daralan ekonomik olanaklara ters orantılı bir büyüme göstermedi. Oysa bu zorunluydu.

Bunun en tipik örneklerinden birisi, uzaktan eğitim Şubat ortasına ertelendiği, 1000’e yakın öğrencinin hala tablet desteği beklemesidir.

Bir ağırsanayi kenti için utanç verici bir manzaradır bu !

Bu ağır tablo karşısında, Zonguldak milletvekillerinin, temel sorunların çözümü için el ele vermesi gerekirken, 100 yıl önce gerçekleşmiş bir olayın kahramanı olan Alemdar gemisine istiklal madalyası verilmesini TBMM’ne taşımaları halkın gündemi ile siyasetçilerin gündeminin son bir kanıtıydı.

Tıpkı, Ereğli kaymakamı sayın İsmail Çorumluoğlu’nun, balıkçı lokantalarına ruhsat verilmesi ile Ereğli-Kandilli arasında 14 kilometrelik Bisiklet Parkuru yapılmasını örgören projeleri gibi !..

Ereğli halkının gündeminde bugün de salgın, işsizlik, ve ekonomik sorunlar var. Hizmetler bunlara öncelik vermek zorundadır.

**

Yerel basına da ayrı bir başlık açacağız:

Yerel basın, tarihinin en sıkıntılı yıllarından birisini de 2020’de yaşadı:

Sıkıntının iki temel boyutu vardı:

Ekonomik ve sosyal sorunlar ile etik sorunlar.

İnternet gazeteciliği, konvansiyonel basının iletişim içindeki yerinin (özellikle yerel planda) hiçbir öneminin kalmadığını ortaya çıkarttı:

Şu an konvansiyonel basının ulaştığı kütlelerin hacmi/sayısı, dijital basının yanında devede kulak bile değil.

Bu yüzden basının yerel plandaki basılı/kağıt versiyonu da dijital yayıncılığa başladı.

Şöyle bir tablo var şu an:

Günlük bir yerel gazetenin tirajı taş çatlasa 150 ! Ama aynı gazetelerin internete ulaştığı kitleler onun asgari 1000 misli ! Buna karşılık resmi ilanlar, dijital ortamda değil, basılı versiyonunda ya da konvansiyonel gazetelerde yayınlanıyor !

Bu garabetin artık ortadan kaldırılması ve resmi ilanların, internet gazetelerinin tümünü içine alacak şekilde dağıtılması gerekiyor. İlanların dağıtımının ölçüsü, gerçek tıklanma sayıları olabilir.

**

Bir başka garabet de, yerel basına destek olan kurumların, günlük gazeteler ile haftalık ve dijital gazeteler arasında ayrım yapmaları ! Bu, pratikte, günlüklere, devletin resmi ilan desteğine rağmen ötekilerden daha fazla abone bedeli ödemeleri şeklinde tezahür ediyor.

Bir başka deyişle, çok kazanana çok, az kazanana az destek olunması gibi bir haksızlık ! Eğer ille de bir ayrım yapılacaksa pozitif bir ayrım olmalı bu !

2020’de yerel (Kdz. Ereğli) basının en dikkate değer olayı, bir zamanlar yerel basının belkemiği olan Demokrat Yayın Grubu’nun tümüyle dağılmasıydı. Grubun TV’si uzun yıllar önce kapanmıştı. Gazetesinin de yıl içinde muvazaalı satış yöntemiyle AKP eski ilçe başkanına satılmasıyla, gruptan geriye radyo kalmıştı . Onun da sahip değiştirmesiyle Demokrat Yayın Grubu, tarihe gömüldü. Üzücüydü…

AKP eski ilçe başkanının, muvazaalı satış yöntemiyle ve gazetenin üzerindeki borçları da buharlaştırarak gazete sahibi olması, yerel basına “partili gazete” kavramını da soktu. Artık Ereğli basının bir de “havuz” gazetesi var !

**

2020, yerel basın için mesleki ve etik sorunların ağırlaştığı bir yıl da oldu:

Basına, basınla ilgisi olmayan ve doğal olarak mesleki profilleri düşük yayınlar, gazeteciler (!) sokuldu. Bunların bazılarının aynı zamanda ahlaki sorunları olan yayınlar olması, yerel basını, tarihinde görülmeyen bir kirlilik ortamına sürükledi.

Yalakalık eskiden de vardı, ama bu kez buna ahlaksızlık da eklendi; belden aşağı sapık yayınlar, yerel basını okurlar karşısında zor duruma düşürdü.

Bunların bazı etkin kişiler tarafından kollanması ile parasal destek sağlanması, ahlaksız yayıncılığı teşvik gibi bir çirkin tablo yarattı.

Öte yandan, basına, basın dışından provokatif aktörlerin sızması, bunların gülünç komplo girişimleri, yüzlerde tebessüm uyandıran örnekler olarak yeni yıla devretti !

Bunlarla mücadele şarttı. Yeni Ufuk bu görevini de yerine getirdi ve getirmeye devam edecektir. Mesleği korumak, sorumlu gazeteciliğin temel ilkelerinden birisidir.

**

2021, Ereğli için de zor bir yıl olmaya adaydır…

Umarız yanılırız.

Çünkü Ereğli’nin dürüst ve namuslu halkının da, tüm halklar gibi, insanca yaşamaya hakkı vardır.

 

Yeni Ufuk 


Haber : 

Abone Ol