Kdz.Ereğli

Siyaset, halkın kültür birikiminin gerisinde !

Yeni Ufuk’un Görüşü

Abone Ol

Siz, Ereğli’nin son 60 yılınına damgasını basan sağ-sol getgitlene bakmayın. Ereğli, demokrasi kültürünün gerici feodal kültüre ağır bastığı bir ilçe olmuştur hep.

23 Nisan akşamı bunu bir kez daha gördük/yaşadık:

Ereğli’nin aydınlık insanlarının, saat 21.00’de, istiklal marşından sonra hep birlikte okudukları İzmir Marşı, cumhuriyetin kuruluş felsefesine ve onun önderi Atatürk’e olan saygı,sevgi ve minnet duygularının bir ifadesiydi. Aynı zamanda bir siyasi vizyon gösterisiydi.

Bunu, hızlı sanayileşmenin getirdiği çağdaş kültürel değişim ile, işgal-kurtuluş esprisinde ifadesini milli bilinç mayasına ve kökü ta Romalılara uzanan demokrasi tohumlarına borçluyuz.

Tarihi İÖ 6 bin yılına uzanan bir çok uygarlığa beşiklik etmiş bir kente de bu yakışır zaten.

00

Ancak…

Şunu da kabül etmeliyiz ki Ereğli son dönemlerde dikkat çekici bir siyasal ve kültürel yozlaşmaya da sahne olmaya başladı.

Bu;düşük profilli siyasal etkinlikler, lumpen dil, düzeysiz polemikler, siyasete musallat olan”züyuf” tipler olarak karşımıza çıkıyor.

İki büyük partiden birisinin/iktidardakinin siyasal çapsızlığı ile anamuhalefetin dilsizliği ve öteki Ereğli halkının milli ve demokratik partilerin tabela yalnızlığı, kültür birikiminin gerisinde kalıyor.

Ne yazık ki, iktidar partisi olsun, anamuhalefet partisi olsun bu durgunluğu ve yozlaşmayı aşacak, kitlelere siyasal bakımdan önderlik yapacak çapta yönetimlere sahip değiller.

Ereğli’nin en temel sorunlarından birisi de bu bugün.

Yeni Ufuk


Haber : 

Abone Ol