Minibüsçülerden anahtar bırakma eylemi

Alaplı'da 22 köye yolcu taşımacılığı yapan şoförler, TOKİ ve Okçular hatlarının ellerinden alındığını belirterek; araçlarının anahtarlarını belediye başkanlığı makam odası önüne bıraktı.

Abone Ol

Alaplı’da 22 köye yolcu taşımacılığı yapan şoförler, TOKİ ve Okçular hatlarının ellerinden alındığını belirterek; araçlarının anahtarlarını belediye başkanlığı makam odası önüne bıraktı.

 

Alaplı ilçesinde 22 köye yolcu taşımacılığı yapan 87 nolu ELKA Motorlu taşımacılar Kooperatifine ait 34 araç şoförü kontak kapatarak, anahtar bırakma ve belediye binası önünde oturma eylemi yaptı.

 

87 nolu Kooperatif şoförlerinden Gökhan Turan, gazetecilere yaptığı açıklamada, TOKİ evleri yapılmadan önce Okcular ve Eleşler hattında yıllarca yolcu taşımacılığı yaptıklarını fakat TOKİ’nin belediye sınırlarına geçmesinin ardından Alaplı Belediye Başkanı Nevzat Çimenoğlu’nun bu haklarına el koyduğunu belirtti.

 

Turan:"Biz buna karşıyız. Şu anda 22 köye yolcu taşımacılığını durdurduk. Kooperatif olarak belediyeye bu hattın bedeli ne ise ödemeye hazırız. Belediye ve halk otobüsü şoförleriyle de görüşerek uzlaşmak istiyoruz" dedi.
Belediye Başkanı Nevzat Çimenoğlu da, belediyenin özel sektör taşımacılığı yapan firmayla bir bedel alarak sözleşme imzaladığını ifade ederek, "Bu sözleşmeye göre 8 hat belirlenerek verilmiş. Şimdi bu hatların bazılarında sıkıntılar çıkıyor. Tabii başka kooperatifler de bu hatta taşımacılık yapmak istiyor. Bizim isteğimiz uzlaşma sağlanmasıdır. Yasalar çerçevesinde taraflar birbirleriyle anlaşırsa biz de buna göre hareket ederiz
" diye konuştu.

 

S.S.87 No’lu ELKA Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi adına bir açıklama yapan Kooperatif Başkanı Recep Uymaz; kazanılmış hakların korunması hukuk devlet ilkesinin bir gereği olduğunu ifade ederek sonuna kadar mücadele edeceklerini ifade etti.

                                                                         ‘ALINAN KARAR SİYASİDİR’
 

Kooperatif Başkanı Recep Uymaz yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi; ‘S.S.87 Nolu Elka Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi’nin 14 Muhtarlık, 40’ın üzerinde mahallesi olmak üzere, 27 adet –M– plakalı Minibüsler olarak halka daha iyi hizmet verebilmek amacıyla, Alaplı İlçe Trafik Komisyonu’na verdiğimiz dilekçede bahse konu olan –14– muhtarlık ve 40’ın üzerindeki yerleşim birimlerine, 27 adet –M– plakalı araçlarımızla dönüşümlü olarak çalışma izni ve hat belirlenmesini talep etmiştik. Alaplı İlçe Trafik Komisyonu’nun 24.06.2003 tarih ve 2003/02 sayılı kararı ile araç sayısı 27 olarak karar verilmiş olup, bu karara ilave olarak İlçe Trafik Komisyonu’nun 24.09.2004 tarih ve 2004/01 sayılı kararları ile 5 araç ilave edilerek araç sayısı 32 adet olmuştur. Zonguldak İl Trafik Komisyonu’nun 27.10.2004 tarih ve 2004/21 sayılı kararı ile İlçe Trafik Komisyonu’nun kararlarının onaylanması sonucunda biz Elka Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi olarak çalışmalarımıza başladık.
    Yolcu taşımacılığını yaptığımız köylerin içerisine OKÇULAR Köyü de dahil idi. Bununla ilgili de Alaplı İlçe Trafik Komisyonu’nun 10.03.2005 tarihli ve 2005/01 sayılı kararı da mevcuttur. Alınan bu karar Zonguldak İl Trafik Komisyonu tarafından 22.07.2005 tarih ve 2005/28 sayılı karar olarak onaylanmıştır. Bu kararda; “Okçular Köyü’ne çalışın minibüslerin şehir içi taşımacılığı yapmadan çalışmaları için 2918 Sayılı Karayolu Trafik Kanunu’nun 12. maddesinin (a) bendinin son fıkrası, Yönetmeliğin 17. maddesinin son fıkrası hükmü uyarınca oybirliğiyle karar verildi” denilmiştir. Bu kararlara istinaden çalışmalarımızı devam ettirmekteydik. Taki OKÇULAR Köyü’ne TOKİ Konutları yapılıncaya kadar huzurlu ve rahat olarak çalışmaktaydık.
    Toki Konutlarına halkın taşınmasıyla birlikte Alaplı Belediyesi Özel Halk Otobüsleri’nin yasal hakları olmadığı halde, çünkü Halk Otobüslerinin çalışmak için yasal olan yerleri Belediye sınırları içerisinde yapılacak olan şehir içi yolcu taşımacılığıdır. Bu kargaşalığın sürmemesi için biz S.S.87 Nolu Elka Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi olarak, Alaplı İlçe Trafik Komisyonu’nda görüşülmesi için verdiğimiz “kooperatifimizdeki 32 adetlik araç sayısına, Okçular Köyü’nde tek –M- plakalı araç sahibi olarak görünen Gökhan BAŞARAN’ın da kooperatifimize üye olması nedeniyle Okçular Köyü’nde bu sınırlamaya dahil edilmesi” konulu dilekçemiz Alaplı İlçe Trafik Komisyonu’nca 16.03.2010 tarih ve 2010/06 sayılı kararıyla oybirliğiyle kabul edilmiştir.
    2010/06 sayılı İlçe Trafik Komisyonu’nun kararının içeriği şöyledir; “Teklif ve mevzuat hükümleri incelenmiş, verimlilik, kamu yararı, rekabet şartları ve eşitlik ilkesi göz önünde bulundurularak vatandaşlara tercih hakkı sunmak, mevcut yeni durumun vatandaşların kaliteli hizmet almasını sağlamak üzere, 2010/3 sayılı İlçe Trafik Komisyonu kararı ile M plakası verilmesi uygun görülen Özgür YAVUZ, 2010/7 sayılı İlçe Trafik Komisyonu kararı ile M plakası verilmesi uygun görülen Deniz ERDİNÇ ve 67 M 9413 plakalı hat sahibi Gökhan BAŞARAN’ın da S.S.87 Nolu  Elka Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifine ilave edilerek araç sayısının artırılarak 35 olarak sınırlandırılmasına, S.S.87 Nolu  Elka Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifine bağlı olarak çalışan araçlardan Aşağı Tekke Köyü, Okçular Köyü ve Toki Konutlarına çalışacak araçların şehir içi taşımacılığı yapmadan Aşağı Tekke Köyü-Okçular Köyü-Okçular Toki Konutları-Afet Evleri-690 Evler Kavşağı-Gençlik Sitesi-Yedi Evler-Karaağaç Bayırı Sokak-Şehir Mezarlığı önünden Ali Alp Caddesini takiben Kaptaş durağına gelmelerine, dönüşte de yine aynı güzergahı kullanmalarına, oybirliği ile karar verilmiştir. 16.03.2010” denilmiştir. Bu kararı alan sayın komisyon üyelerimize ayrı ayrı şükranlarımızı arz ederiz.
    Bu kararda imzası bulunan Sayın Belediye Başkanı Dr.Nevzat ÇİMENOĞLU’na da teşekkür ederiz. Bu kararın İl Trafik Komisyonu Başkanlığı’nda onaylanmasını beklerken, siyasi baskıyla ilçe de alt komisyon raporu doğrultusunda alınan kararın, İl de onanmasını yaklaşık -11- ay gibi bekletilip Toki konutlarının belediye sınırlarına dahil edilmesi beklenmiştir. İl Trafik Komisyonu da, ilçe de olan sorunları kendileri daha iyi biliyormuş gibi uygunsuz bir karar almışlardır. Bu karar 08.02.2011 tarih ve 2011/33 sayılı karardır. İlçe de yapılan Trafik Komisyonu’nda 16.03.2010 tarihinde oybirliğiyle alınmış bir kararın hangi yasaya istinaden -11- ay gibi bekletilerek 08.02.2011 tarihine uzatılmıştır. Yasal olmadığı halde alınan bu karar uygulamaya geçerken T.C.Devletinin hukuk devleti olduğu unutulmuştur. Zira kazanılmış hakların geriye dönük alınamayacağı bir sürü Yüksek Mahkemeler tarafından alınan kararlarla belirtilmiştir.
    Örneğin; “Danıştay 1. Dairesinin 04.10.1991 tarih ve E.1991/211,K. 1991/289 Sayılı Kararında 33 da kazanılmış hakların korunması hukuk devlet ilkesinin bir gereğidir. Hukuk devletinde bütün devlet faaliyetlerinin hukuk kurallarına uygun olması önemli ve temel bir ilkedir.” denilmektedir. Biz T.C. Devletinin hukuk devleti olduğuna inancımız sonsuzdur. Bu inancımıza istinaden İl Trafik Komisyonu’nun iptali için Zonguldak İdare Mahkemesine dava açmış bulunmaktayız. Alaplı ilçesinde yapılan bu kanunsuzlukların sona ermediği müddetçe çalışma yapmayacağımızı da bildiririz. Sayın Devlet Büyüklerimizden bu yapılan kanunsuzlukların bir an önce düzeltilmesi için konulara değinmelerini Allah rızası için saygılarımızla arz ediyoruz’


Haber : 

Abone Ol