Gündem

MADENCİLİĞİN KİTABINI İLK 'O' YAZDI!..

Düzce’nin Akçakoca İlçesindeki Skytower Deluxe Otel’de düzenlenen Kitap Günleri kapsamında Zonguldak Kömür Havzasını tarihini öyküleştiren ilk yazar Ahmet Naim Çıladır anısına ‘Anma Töreni’ gerçekleştirildi.

Abone Ol

Düzce’nin Akçakoca İlçesindeki Skytower Deluxe Otel’de düzenlenen Kitap Günleri kapsamında Zonguldak Kömür Havzasını tarihini ilk kez yazan yazar Ahmet Naim Çıladır anısına ‘Anma Töreni’ gerçekleştirildi.

Kültür Kentleri Birliği Platformu tarafından gerçekleştirilen anma törenine yazar Hakkı Gümüştaş, İzmir’de ikamet eden Kdz.Ereğli doğumlu Prof.Dr. Erkan Sevinç, Ahmet Naim’in gelini Zehra Çıladır ve torunu Yeni Ufuk Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sina Çıladır konuşmacı olarak katıldı..

ÖYKÜLERİN EFENDİSİ AHMET NAİM..

Maden iscilerinin hayatlarıyla ilgili ilk öyküleri yazan, Uzun Mehmet'in gerçek hikayesini oyunlaştıran 100’den fazla öyküsü olan "Öykülerin Efendisi" Yazar Ahmet Naim Çıladır ile ilgili araştırmalarını aktaran Prof. Sevinç; Fatih Sakallı’nın 2014 yılında Ahmet Naim ile ilgili bir tez yazdığını belirterek; “Ahmet Naim’in madencilerle ilgili öykülerini okurken çok etkilendim ve duygulandım. Aslında Ahmet Naim’in yüzlerce öyküsü olduğu biliniyor. Ama gün yüzüne çıkmayı başaran çok az. Ahmet Naim’in çok daha iyi anlatılması ve Zonguldak halkına tanıtılması gerekiyor”, dedi.

AHMET NAİM’DEN ETKİLENMEMEK MÜMKÜN DEĞİL!..

Prof. Dr. Sevinç’ten sonra konuşan Ahmet Naim’in oğlu Sina Çıladır’ın eşi Zehra Çıladır, Ahmet Naim’in öykülerinden etkilenmemenin mümkün olmadığının altını çizdi.

Çıladır: “Ahmet Naim Zonguldak için önemli bir değerdir. Zonguldaklıyım diyen herkesin Ahmet Naim’in o büyülü eserlerini okuması gerekiyor. Tabi televizyonla birlikte insanlarımızda kitap okuma alışkanlığı yavaş yavaş yok oluyor. “, dedi.

TORUNU ÇILADIR, AHMET NAİM’İ ANLATTI..

Ardından söz alan Ahmet Naim’in oğlu ile aynı adı taşıyan torunu Sina Çıladır, dinleyenlere Ahmet Naim’in özel hayatından kesitler aktardı..

Ahmet Naim’in maden işçilerinin yaşamlarını konu alan hikayeleri, İrfan Yalçın’ınkilerinin aksine, doğrudan gözlemlere dayalıdır. O, sık sık ocağa iner, hatta zaman zaman kıdemli maden işçileriyle yerin yüzlerce metre altında çilingir sofrası kuracak kadar ocağı/ocak işçiliğini yaşardı..”, diyen Çıladır, Ahmet Naim’in ünlü Doğu Dergisi yazı kurulunda görev aldığını (1930-40) Fakat Doğu Dergisi Kurucularının giderek milliyetçi çizgilerini şovenizme doğru derinleştirirken, Ahmet Naim’in toplumculuğa yöneldiğinin altını çizdi..

Yazar Sabahattin Ali’nin Ahmet Naim’in en iyi arkadaşlarından biri olduğundan bahseden Çıladır, Ali’nin Bulgaristan sınırında öldürülmesi olayı sonrası haberi alan Ahmet Naim’in “O kafaya sopayı nasıl vurdunuz”, diyerek sağ elini kızgın sobaya bastırdığını ve yaklaşık 1 ay eline kalem alamadığını anlattı.

Ahmet Naim’in ilk oğlu Farabi’yi 19 yaşında kaybettikten sonra ruhsal bir çöküntü içinde olduğu ve uzun süre gıda almayı reddettiği ve kendini içkiye verdiğini belirten Çıladır; “Ahmet Naim öldüğünde küçük bir kulübe gibi bir evde öldüğünde yalnızdı. Cenazesini sanatçı ve gazetecilerden oluşan küçük bir topluluk kaldırdı. Zonguldak Maden İşçilerinin hayatını Dünya’da tanıtan Ahmet Naim, işte böyle ebediyete gitti”, dedi.

KENT KONSEYİ UZUN MEHMET’İ SAHNELEYECEK..

Prof.Dr. Erkan Sevinç’in ‘Ahmet Naim’in Uzun Mehmet oyununu sahneletmeyi hiç düşünmediniz mi?’, sorusu üzerine Ahmet Naim severlere bir müjde veren Çıladır, Kdz.Ereğli Kent Konseyi Tiyatro Grubunun Ahmet Naim’in tiyatro oyunu Uzun Mehmet’i sahnelemek için çalışmalara başladığı müjdesini verdi.

   

 

 

 


Haber : 

Abone Ol