Liderler madenciler için buluştu..

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ArmutçukMüessesesi'nde 7 Mart 1983 tarihinde meydana gelen grizu faciasında hayatlarını kaybeden 103 maden şehidi facianın 29. yılında törenle anıldı.

Abone Ol

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ArmutçukMüessesesi’nde 7 Mart 1983 tarihinde meydana gelen grizu faciasında hayatlarını kaybeden 103 maden şehidi facianın 29. yılında törenle anıldı.

 

Tören TTK Armutçuk Müessese Müdürlüğü’nde düzenlendi. Törene Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, TTK Genel Müdür Yardımcıları Mahmut Özçelik ve İsmail Güner, Alaplı Belediye Başkanı Nevzat Çimenoğlu, Kandilli Belediye Başkanı Nihat Saral, Gökçeler Belediye Başkanı Bekir Çolak, Gümeli Belediye Başkanı Ahmet Saydam, Çaylıoğlu Belediye Başkanı Rıfkı Gültekin, Amelebirliği Başkanı Muzaffer Kalaycıoğlu, TTK Armutçuk Müessese Müdürü Ömer Demir, GMİS Genel Başkan Yardımcısı Satılmış Uludağ, Genel Sekreteri Behzat Cinkılıç, Genel Mali Sekreteri Muharrem Sarıçam, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Osman Tutkun, GMİS’e bağlı Armutçuk, Karadon, Üzülmez, Kozlu, Amasra, Merkez Şubelerinin başkan ve yöneticileri, siyasi parti temsilcileri, çok sayıda sivil toplum örgütü başkan ve yöneticisi, şehit maden işçilerinin aileleri ile maden işçileri katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan anma töreninin sunuş konuşması yapan GMİS Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu, “Maden şehitlerimizi ve ailelerini hiçbir zaman unutmadık ve asla unutmayacağız” dedi. Anma töreninde 1983 yılındaki grizu faciasından sağ olarak kurtulan Salih Kılavuz isimli maden işçisi ile maden şehidi çocuğu olup halen kurumda çalışan maden işçileri İsmet Sarıca, Yaşar Acar, Şaban Artırmak, Ali Arıkan ve İsmail Yavuz ile babasını grizu faciasında kaybeden İsmail Tan’a birer plaket sunuldu.

 

ALABAŞ, “MADENCİ 164 YILDIR KANI-CANI PAHASINA ÜLKESİNE HİZMET VERİYOR”

 

Anma töreninde bir konuşma yapan GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Zonguldak halkının kanı-canı pahasına 164 yıldır kömür ürettiğini belirtti. Alabaş şöyle konuştu; “Armutçuk’ta, bundan tam 29 yıl önce büyük bir grizu faciası yaşadık.103 arkadaşımız bu faciada şehit oldu. 3 Mart’ta ise 20 yıl önce Kozlu Grizu faciasında şehit olan 263 arkadaşımızı andık. Burada hayatını kaybeden 103 maden şehidimize, Kozlu’da şehit olan 263 maden şehidimize ve tüm maden şehitlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyorum. 7 Mart 1983 Armutçuk ve 3 Mart 1992 Kozlu grizu facialarının yaşandığı günler havzamız tarihinin ve Zonguldak halkının en acı ve talihsiz günleridir. Dünyada yaşanan benzer olaylarla birlikte bizlerin yaşadığı bu iki acı olay; Maden işçiliğinin dünyanın en zor mesleği olduğunu herkese göstermiştir. Zonguldak halkı bu zorlu ve çileli mesleği kabullenerek 164 yıldır canıyla kanıyla ülkesine hizmet veriyor.  Binlerce şehidi olan bir kurumda, dünyanın en zor mesleğini yaparak ülkemize katkı veriyoruz. Ülkenin sanayisinin bugünlere madencinin büyük fedakarlıklarıyla ulaştığını herkes bilmelidir. Herşeyden önce gelen sizlerin can sağlığıdır. Onun için iş sağlığı ve güvenliği kurallarına ve önlemlerine mutlaka uyacağız.  Bizler, madenciler olarak iş kazalarının acılarını en iyi bilenleriz.Bizler, iş kazalarının iş güvenliği ve önlemlerinin eksiksiz alınması ve uygulanmasıyla en aza indirilebileceğini de biliyoruz. Önceden tüm uyarılarımızı yapmış olsak da her kazadan sonra, acıların tekrarlanmaması için dersler çıkarılmasını istiyoruz. Dünyanın en ağır ve riskli iş kolunda, yerin yüzlerce metre altında çalışırken unutmamamız gereken, iş sağlığı ve güvenliği kurallarının yanı sıra dayanışmadır.Yerin yüzlerce metre altına girerken o dayanışma duygusu ile giriyoruz.O birlik ve beraberlik duygusu ile üretimimizi yapıyoruz.

 

“TÜRKİYE’NİN SİZLERE İHTİYACI VAR”

 

Türkiye’nin yıllık en az 20 milyon ton taşkömürüne ihtiyacı var. Ve bu ihtiyaç her geçen yıl hızla artıyor.Havzamızda ise kamu ve özel sektör olarak bu ihtiyacın ancak 3 milyon tonluk bölümü üretiliyor.Bu gerçekleri bıkmadan usanmadan herkese anlatıyoruz. TTK’nın yıllık üretim kapasitesi 5 milyon ton. Kurumun bu kapasiteye ulaşabilmesi için yeni işçiye ve gerekli yatırımların yapılmasına ihtiyaç var.Türkiye’nin Zonguldak’a, taşkömürüne, TTK’ya, yani sizlere ihtiyacı var. Burada 29 yıl önce yaşamını yitiren 103 arkadaşımızı ve tüm maden şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve saygıyla anıyorum. Hepinize sağlıklı ve huzurlu bir yaşam, kazasız-belasız çalışmalar diliyorum”.

 

ÖZÇELİK, “1983 YILINDA BURADA YAŞANAN ACININ TANIĞIYIM”

 

TTK Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Özçelik ise “Genel Müdürümüz Burhan İnan bey görevi gereği Ankara’da bulunduğu için törene katılamadı” dedi. Özçelik şöyle konuştu; “Başka bir vesileyle kazanın meydana geldiği gün Armutçuk’taydım. Dışarıdan konuşması kolay. Ateş düştüğü yeri yakar. O gün burada yaşanan acının, telaşın tanıklığını yaptım. Her yıl o gün şehit olan arkadaşlarımızı dualarla, törenle anıyoruz. Bir şey daha yapmamız gerekiyor. Tarih ibret alınmazsa tekerrür ediyor. İbret alınırsa tekerrür etmez. Bu tip kazalardan dersler çıkararak iş sağlığı ve güvenliği konusunda çıtayı yükselterek kendimizi geliştirmemiz, bu şekilde çalışmalarımızı sürdürmemiz gerekir.

 

“TAŞKÖMÜRÜ SANAYİ İÇİN ÇOK DEĞERLİ BİR ÜRÜNDÜR”

 

Türkiye’de koklaşabilir taşkömürü sadece Zonguldak bölgesinde var. Ve ülkemiz sanayisi için çok değerli bir ürün. Demir-çelik sektöründe taşkömürünün yenine konacak başka bir ürün yok. Demir çelik fabrikaları 1 ton demir-çelik üretmek için 600 kilogram civarında taşkömürü harcamak zorunda. Bu kömür de Zonguldak’ta var ve biz 164 yıldır bu kömürü üretiyoruz. Sadece üretmek yetmez kazmacı yedeğinden genel müdürüne sendikasına kadar hepimizin iş sağlığı ve güvenliği çıtasını yükseltmemiz, eğitmemiz ve işyerlerimizde bunu uygulamamız gerekiyor. Böylece iş kazalarımız azalacak ve kurumumuz maden kazalarıyla anılır olmaktan çıkacaktır. Tüm maden şehitlerimize Allah’tan rahmet, sizlere kazasız-belasız hayırlı çalışmalar diliyorum”. Konuşmaların ardından Kuran-ı Kerim okundu, maden şehitleri için dualar edildi.


Haber : 

Abone Ol