Zonguldak

KEÇELİ'DEN AÇIKLAMA: "İDDİALAR SOMUT BİLGİ VE BELGEYE DAYANMIYOR"

Çaycuma Kaymakamı Serkan Keçeli, bir açıklama yaparak; bazı gazetelerin Zonguldak Havalimanı ile ilgili yayınlarının, somut bilgi ve belgeye dayanmadığının altını çizdi.

Abone Ol
Açıklama şöyle:
  
Zonguldak Çaycuma Havalimanı 1999 yılında Devlet Hava Meydanları İşletmesi tarafından yurtiçi uçuşlarına açılmış olup 31.01.2002 tarihinde yeterli yolcu ve uçak talebi olmadığından kapatılmıştır. Bu süre zarfında herhangi bir uçuş gerçekleştirilememiştir.
15.09.2006 tarihinde Devlet Hava Meydanları İşletmesince 25 yıllık işletme süresi için kiralama ihalesine çıkılmış, mahallen Zonguldak Valiliği İl Özel idaresi öncülüğünde kurulmuş "ZONGULDAK ÖZEL SİVİL HAVACILIK SANAYİ ve Ticaret A.Ş’' tarafından ihaleye iştirak edilerek işletme ihalesini kazanılmıştır.
 
30.10.2006 tarihinde devir ve teslim işlemleri tamamlanarak teslim alınmıştır. Teslim alınan havalimanının yapılışı ve işletme amacı küçük "STOL" bir havalimanı olarak planlanmıştır. Özel jetlerin, helikopterlerin v.s. kullanabileceği bir havalimanı statüsünde işletilmesinin mümkün olamayacağı, bölge taleplerini karşılamayacağı da değerlendirilerek daha büyük gövdeli uçakların kullanabileceği havalimanı statüsüne yani "KONVENSİYONEL" özellikte bir havalimanı haline getirebilmek İçin gerekli tespitler yapılarak planlı bir çalışma yapılmaya çalışılmıştır.
 
Havalimanının bulunduğu bölge coğrafyası esas alındığında özellikle her iki pist başına yakın tepelerin olması, mevcut haliyle beklenen 150 kişilik uçakların iniş ve kalkışını engellemesinden dolayı ve hakim rüzgârın kuzey İstikameti) olması da dikkate alınarak; BOSTANCILAR tepesi olarak anılan bölgede kod düşürme çalışması yapılması zorunluluğu ortaya çıkmıştır.
 
Söz konusu tepede kod düşürme çalışmasının yapılması halinde; bir İyileştirme olacağı ve planlanacak uçakların kullanabileceği yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıkmıştır, Zonguldak Valiliği öncülüğünde çalışmalar başlatılmış ve belirli bir düzeye getirilerek yapılan iyileştirme 2008 yılı 29 Ekim tarihinde yapılan performans uçuşuyla daha iyi anlaşılmıştır.
 
Havalimanının 3 yıllık bir sürede ATIL durması, hiçbir şekilde işletilememesi ve mevcut haliyle de işletilemeyeceğinin anlaşılması Üzerine, mevcut olmayan düzenlemelerin yapılması, sonuçlandırılması ve yurtiçi ve yurtdışına açık havalimanı statüsüne kavuşturulması için yapılan çalışmalarla İçişleri Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşların ortak mutabakatı sonucu 18.01.2008 tarihinde yurtiçi ve yurtdışına açık bir havalimanı ve hudut kapısı olarak yayınlanmıştır.
 
Özellikle gerekli olan yolcu talebinin nereden nasıl olacağı araştırılmış, Almanya DUSSELDORF-DORTMUNT-ESSEN bölgesi ve çevresinin ZONGULDAK-BARTIN-KARABÜK illeri kökenli hemşerilerimizin yoğun olarak yaşadığı bölge olduğu anlaşılmış, yapılan görüşme ve planlamalarla 22.07.2009 tarihinden itibaren uçak seferleri başlatılmıştır. Her geçen yıl uçak ve yolcu sayısı artışı île bugüne kadar 148.739 dış hat yolcu uçuşu (yıllar itibariyle %82-%93 doluluk oranıyla) gerçekleşmesi sağlanmıştır. Ulaşım kolaylığı İle bölgemize gurbetçi hemşerilerimizin ilgisi artmıştır.
 
İç hat uçuşlarıyla ilgili Borajet havayollarıyla 2010 yılı Mayıs-Eylül ayları arası, 2011 yılı mayıs-Haziran ayları arası, 2012 yılı Ekim-Aralık aylan arası, 2013 yılı Ocak-Nisan ayları arasında seferler İstanbul-Zonguldak-Trabzon olarak başlatılmış, ancak yeterli yolcu potansiyeli yaratılmadığından 09.04.2013 tarihinde seferler iptal edilmiştir. Bu dönemde 2010 yılında %47, 2011 yılında %17, 2012 yılında %5, 2013 yılında %39 yolcu doluluğu ile uçuşlar Gerçekleşmiştir. 2012 ve 2013 yıllarında gerçekleştirilen uçuşlarda Zon-Hav AŞ her türlü ekonomik fedakârlığı ve riski de göze almıştır. 2013 Yaz Sezonunda Borajet - Anadolujet işbirliği ile İstanbul-Çaycuma-Zonguldak ve İstanbul-İzmir-Antalya bağlantılı seferler başlatılmış, yolcu potansiyeli yetersizliğinden seferler İptal edilmiştir. 19.04.2013 tarihinden 25.10.2013 tarihine kadar planlanan Zonguldak Valiliği Sivil Toplum kuruluşları İşbirliği ve öncülüğünde belirti taahhütler kabul edilerek başlatılan bu seferler, yeterli yolcu potansiyeli sağlamadığından iptal edilmiş, sürdürülememiştir.
 
İç hat seferlerinin başlatılabilmesi için 2015 yılında Valiliğimiz tarafından BEÜ'nin de teknik desteği ile yolcu ihtiyaç ve beklenti analizi yaptırılarak veriler ortaya konulmuştur. (Seçmişte defalarca denenmiş olmasına rağmen iç hat uçuşlarında yeterli talep sağlanamamıştır. Bu da ortaya koymaktadır ki iç hat uçuşlarının başlaması ve devam ettirilebilmesi ancak Zonguldak kamuoyunun da desteği ile sağlanabilecektir.
Batı Karadeniz bölgesinde ulaşım kolaylığı adına büyük önem taşıyan havalimanını geliştirmek, kapasitesini arttırmak adına ileriye dönük planlamalar yapılmış, zaman içinde ve önceliklere göre sonuçlandırılacaktır.
 
Çukurova Havalimanı yapımıyla ilgili ortaklığa Zon-Hav A.ş. yurtiçi ve yurtdışına açık bir havalimanı İşletmesi yeterliliğine sahip olmasından dolayı ve 2012 yılında Yönetim Kurulunun almış olduğu karar doğrultusunda iştirak edilmiştir. Ticari ve hukuki bir sözleşme yapılmış, sözleşme esaslarına göre %20 ortaklık payı ile ortaklık sürdürülmektedir, Çukurova Havalimanı’nın işletmeye geçmesinden sonra ortaya çıkacak olan gelir Zonguldak Çaycuma Havalimanı'nın kapasite artırımı ve geliştirilmesi için kullanılacaktır.
 
Zon_Air İhrakiye Akaryakıt ttd.Şti, Zonguldak Havalimanına gelen uçakların ihtiyaç duyduğu Jet-Al yakıtını temin eden şirkettir, Zon-Hav A.ş. ve Zon-Air arasında 2014 yılında alınan yönetim kurulu karan ve imzalanan sözleşmeye göre havalimanında mobil araçla her türlü hava aracının Jet* Al akaryakıt ikmali ve depolaması yapmak üzere yakıt depo yeri kiralanmıştır. Akaryakıt temini ve satışı ulusal mevzuatlara göre belirlenmiş usullerde Zon-Air sorumluluğunda yapılmaktadır.
 
Kuruluş amacı havalimanının işletmeye girerek Zonguldak ve bölge insanına hizmet etmesini sağlamak olan Zon-Hav A.ş. şimdiye kadar Zonguldak menfaatleri dışında hiçbir şey gözetmemiştir. Dış hat seferlerinin yanında iç hat seferlerinin de yapılması, kamulaştırma sorunlarının çözülmesinin ardından pistin uzatılarak daha İyi hizmet sunumuna ulaşılması, modern ve vatandaşa en iyi hizmeti yerinde sunan bir havalimanı işletmesi sağlamak için her türlü çalışmayı ve fedakârlığı yapmaya hazırdır. Ancak bilinmelidir kî Zonguldak'ın önemli değerlerinden olan havalimanı; eleştirip somut bilgi ve belge olmadan kötüleyerek değil sahip çıkıp destek olarak büyüyecektir. Tüm alanlarda olduğu gibi havalimanı konusunda da somut bilgi ve belgeye dayalı iddiaların araştırılıp gerekli işlemlerin de yapılacağından kimsenin şüphesi olmamalıdır.
 
Kamuoyuna saygıyla duyurulur
 

Haber : 

Abone Ol