Kdz.Ereğli

KAVLAK EREĞLİ'DEN SESLENDİ: "ASLA UMUDUNUZU YİTİRMEYİN!.."

Türk-İş Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, Bütün bunlarla baş edebilmemiz için dünyanın daha adil bir gelir dağılımına izin veren, yeni bir düzene ve bu düzeni kuracak yeni bir toplumsal mutabakata ihtiyacı vardır. Bunu sadece ben söylemiyorum. Küresel düzenin değişmesi gerektiğini dünyanın en önemli siyasetçileri, büyük düşünce kuruluşları, hatta Türkiye’nin en önemli patronları söylüyor” dedi.

Abone Ol

Karadeniz Ereğli’de, Uludağ Üniversitesi ve Türk Metal Sendikası işbirliğiyle “AKAD’EMEK” 4. Öğrenci Kurultayı’nın açılışı dolayısıyla tören düzenlendi. 

2 gün Kurultay etkinlikleri olmak üzere 4 gün sürecek olan etkinliğin açılışına, Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Alaplı Belediye Başkanı Nuri Tekin,  Gülüç Belediye Başkanı Gökhan Demirtaş, İlçe Milli Eğitim Müdürü Numan Korkmaz, Türk Metal Sendikası Ereğli Şube Başkanı Metin Ercan, sendika yöneticileri, akademisyenler, öğrenciler ve Türk Metal Üyesi işçiler katıldı.

KAVLAK: “AVRUPALI SENDİKACILAR İNANAMADI”

Türk-İş Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, açılış seremonisinde yaptığı konuşmada yaptığı konuşmada Fransa’da metal iş kolunda örgütlü sendikaları ziyaret ettiğini, onlara üniversiteler ile ilgili nasıl çalışmalar yürüttüklerini sorduğunu aktardı.

Kendilerine de Türk Metal’in çalışmalarının sorulduğunu ifade eden Kavlak, “Onlara gururla şunları söyledim. Biz de üniversitelerle işbirliği yapıyoruz, ortak araştırmalar, projeler yürütüyoruz. Ancak biz 4 yıldır sadece öğrencilerin katıldığı, özgürce kendilerini ifade ettikleri kurultaylar düzenliyoruz.  Yaptığımız bu çalışmayı anlattıkça Avrupalı sendikacılar inanamadı. Bizim gençlikle yürüttüğümüz çalışmaları hayranlıkla karşıladılar” dedi.

“EĞİTİM ALGIYI; ALGI EYLEMİ ŞEKİLLENDİRİYOR”

Türk Metal olarak üyelerine ve öğrencilere yönelik çalışmalarını anlatan Kavlak, konuşmasında Türkiye ve dünyada çalışma hayatında yaşanan sorunlara da değindi.

Kavlak şöyle dedi: “Sendika ne kadar evrensel bir kavramsa, sendikacılık ya da sendikal örgütlenme o kadar yereldir.  Her toplumun kendi sosyal ve kültürel dinamiklerine göre farklılıklar gösteren bir kavramdır. Sendikacılık denilince dünyada akla ne gelirse Türkiye’de de o geliyor. Ama iş sendikacılığa, sendikal örgütlenmeye, toplu sözleşmeye gelince, gelişmiş ülkelerin düşünce ve pratikleriyle bizimkiler çoğu kez örtüşmüyor. Bunun nedeni toplumlar arasındaki eğitim farkıdır. Çünkü eğitim algıyı, algı pratiği ve eylemi şekillendiriyor ve toplumda özgün yaklaşımlar oluşturuyor. Bu süreç sendikacılıkta da aynı şekilde işliyor.

“KÜRESELLEŞMENİN MAĞDURU İŞÇİ SINIFI”

Küreselleşme sürecinde sosyal devletin ortadan kaldırılmasıyla birlikte, sendikalara ve sendikacılara yoğun saldırıların arttığı bir dönemin yaşandığını belirten Kavlak şöyle devam etti:

“Küreselleşmenin nimetlerinden söz edenler, sendikaların sonunun geldiğini sürekli dillendiriyor. 21. Yüzyılın bilgi çağı olduğunu,  bilgi çağında sendikalara artık ihtiyaç olmadığını söylüyorlar. Örgütlü toplumu yok etmek isteyen küresel kapitalizm, demokrasinin ve sosyal devletin en önemli bütünleyicisi olan sendikaları hedef alıyorlar. Emperyalizmin modeli olan Küreselleşme olgusu, tüm dünyayı, özellikle gelişmekte olan ülkeleri derinden etkiliyor. Bu etki artarak devam ediyor. Küreselleşme ile birlikte büyük sermaye gruplarının yıkıcı uygulamaları sonucunda dünyamız 19. Yüzyılın vahşi kapitalist modeline doğru devam ediyor. 20. Yüzyılın sosyal devlet modeli yok edilmeye çalışılıyor.

“KÜRESELLEŞME SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİL”

İşçi sınıfının her ülkede aynı sorunları yaşadığını belirten Kavlak şöyle konuştu:

“Küreselleşme ile yaşanan bu süreç, sendikalı işçilerin ücretlerinde, çalışma koşullarını sürekli etkiliyor. İşçi sınıfı önemli haklar kaybediyor. Bütün bunların sonucunda kabul etmemiz gereken gerçek şudur: Küreselleşme işçi sınıfını ezmektedir.

Bütün bunlarla baş edebilmemiz için dünyanın daha adil bir gelir dağılımına izin veren, yeni bir düzene ve bu düzeni kuracak yeni bir toplumsal mutabakata ihtiyacı vardır. Bunu sadece ben söylemiyorum. Küresel düzenin değişmesi gerektiğini dünyanın en önemli siyasetçileri, büyük düşünce kuruluşları, hatta Türkiye’nin en önemli patronları söylüyor.  Çünkü onlar da bu düzenin sürdürülebilir olmadığını, aksine daha büyük acılara yol açabileceğini görüyor. Kimsenin yarınından emin olmadığı bir düzen sürdürülebilir değildir. Her şeye rağmen gelecekten umutsuz olma hakkımız yoktur. Bizler gençlere güveniyoruz. Güzel günlerin sizleri beklediğini biliyoruz. Umudunuzu asla kaybetmeyin.”

AYTAÇ: “ORGANİZASYON BİZİM İÇİN ÖNEMLİ”

Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Serpil Aytaç, Uludağ Üniversitesi ile Türk Metal Sendikası ile AKAD’EMEK Söz Çalışma Ekonomisi Öğrencilerinde kurultayının bu yıl 4.’sünü gerçekleştirdiklerini belirterek şunları söyledi:

“Tüm dünyada üniversite ve üniversiteli kimliği, toplumun diğer bireylerinden önemli bir farklılaşmanın ifadesi olmuştur. Çünkü üniversiteler insanlığın genel ihtiyaçları kapsamında bilimsel bilgiyi toplamak, üretmek ve yaymak merkezleri olarak düşünülür. Üniversitelerimizde eğitim gören Çalışma Ekonomisi öğrencileri de  eğitim gördükleri alanda bilgi ve niteliklerini arttırmak, aldıkları eğitimi toplumun tüm kesimlerine yaygınlaştırarak, emek, hak, adalet, eşitlik ve dayanışmadan yana topluma hizmet etmekle yükümlüdürler.

İŞÇİLERDEN İZMİR MARŞI

Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, konuşmasının ardından Aytaç’a çiçek takdim etti. Açılış konuşmalarının ardından açılış programı işçilerin bir ağızdan söylediği “İzmir Marşı” ile sona erdi.

4 Oturum halinde gerçekleştirilecek Kurultayda, akademisyen ve öğrenciler “Türk Sendikacılığında Örgütlenme Sorunları”, “Türkiye’de Sendikal Mücadele ve Sosyal Medya”,  “Çalışma Hayatının Güncel Sorunları”, “Sendikalara ve Sendikal Örgütlenmeye Bakış” başlıkları altında bildiriler sunacak.


Haber : 

Abone Ol