İŞÇİ EYLEMİ VE KİTLE ÖRGÜTLERİ

Yeni Ufuk’un Görüşü

Abone Ol
Kendiliğinden-gelme (spontane) kitle hareketleri genelde ekonomik kökenlidir. Ama, tümü değil ! “Gezi” gibi politik/demokratik içerikli spontane eylemler de yok değildir. En azından ilk başlayışı bakımından !..
Spontane eylemler, ekonomik mücadele bilincinin ürünüdür.
Ekonomik mücadelenin gerçekte politik mücadeleye bağlı olduğu ise mücadele içinde görülür. Ekonomik bilinç, bu yoldan demokratik bilince “yükselir

                                                                0     0     0

Geçen hafta içinde Erdemir’deki bir taşeron firmada çalışan işçilerin eylemi, ekonomik içerikli spontane bir eylemdi. Eylemci işçilerin talepleri tekti : “Ücretlerimiz düşürülmesin !”
Eylem, tek işvereni hedef alıyordu, taşeron sistemini değil ! Oysa, ilk bakışta “münferit” bir olay gibi görünen işçi eylemi, gerçekte taşeron sisteminin de dolaylı eleştirisiydi. Ama, yine de bu eylem, politik nitelikte bir eylem değildi. Öyle olması için direkt olarak sistemi eleştiriyor olması gerekirdi.
Ereğli’deki birçok “demokratik” kitle örgütünün işçi eylemine karşı kayıtsız tavır takınmaları, Ereğli’nin demokratik mücadele karnesinin nasıl zayıflarla dolu olduğunu da gösteriyordu.
Demokratik kitle örgütleri var ama, onların demokratik mücadele enerjileri ile sorumluluk duyguları yok !..
Ereğli’nin en büyük eksikliklerinden birisi de bu ! Kitle örgütleri ve hatta siyasal partiler için “demokrasi” kavramı, soyut bir kavram !..
Mücadele ateşi içinde pişmemiş soyut kavramların, bir zihinsel mastürbasyon aracı olmaktan öte anlamının olmadığını belirtmemiz gerekiyor.
Bugünkü tablo bu !

Yeni Ufuk


Haber : 

Abone Ol