Medya

İnternet kanun tasarısı

Yeni Ufuk’un Görüşü

Abone Ol

İnternet medyasını (sosyal medya dahil) bir düzene sokmayı amaçlayan yasa tasarısı en geç Eylül veya Ekim ayında TBMM’ne sunulacak.

Yeni Ufuk’un edindiği bilgilere göre, eğer tasarı yasalaşırsa, internet dijital gazeteciliği yapmak özellikle Anadolu basını için zorlaşacak. Çünkü tasarı yayın kuruluşlarına ağır koşullar getiriyor.

Yasa tasarısına göre internet siteleri için yıllık 25 bin lira yayın payı öngörülüyor. Bunun dışında her internet sitesinin üç SGK’lı çalışanının olması koşulu getiriliyor.

Tasarı aynen yasalaşırsa, bu koşulları yerine getiremeyenler internet gazeteciliği yapamayacak.

Tasarı, halen resmi ilan alan gazeteleri de içine alıyor. Tasarı yasalaşırsa, internet gazetelerine de, tıklanma oranına göre resmi ilânından pay verilecek.

Tasarının hem olumlu ve hem de olumsuz yanları var:

Olumlu yanı, dijital gazeteciliğin belirli kurallara bağlanmasının ihtiyaç haline gelmesi. Her önüne gelenin bir internet sitesi kurup “gazeteci” kisvesi altında meslek ilkelerinden ve ahlâkından yoksun yayıncılık yapmasının önüne geçmek gerekiyor. Bunun basın özgürlüğü ile ilgisi yok. Çünkü dijital basını kirli amaçları için kullanan çok sayıda site var.

Tasarının düşündürücü yanı, ağır yayın koşullarının tekelleşmeye yolaçması ihtimali. Tasarı aynen yasallaşırsa, dürüst gazetecilik yapan siteler de ağır mali yükümlülük nedeniyle elenecek ve dijital medya da konvansiyonel medya gibi, belirli çevrelerin denetimi altına girecek.

Bunu önleminin yolu, özellikle yayın payını ve üç SGK’lı çalışanı zorunlu tutan koşulları hafifletmekten geçiyor.

Yeni Ufuk


Haber : 

Abone Ol