Gündem

İnternet gazeteciliği yasaya kavuştu, ama…

Yeni Ufuk’un Görüşü

Abone Ol

Dezenformasyonla Mücadele Yasası yürürlüğe girdi. Yasa ile internet gazeteleri ve gazetecileri de yasal statüye kavuştu. İnternet gazeteleri de artık, gerekli koşulları yerine getirmeleri şartıyla, resmi ilan abonelikler. İnternet gazetecileri Basın Kartı alma hakkına da sahip oldular ayrıca.

Buna koşut olarak internet gazeteci ve yazarları dernek/cemiyetleri de yasal statü kazandı.

Örneğin merkezi Kdz. Ereğli’de bulunan Batı Karadeniz İnternet Gazetecileri ve Yazarları Cemiyeti (BATIYAC) da, bölgenin en etkin basın örgütü olarak yasal statü kazandı.

Önümüzdeki dönemde resmi ilan alan günlük yerel gazeteler basılı/kağıt versiyonlarını sonlandıracaklar, bu şekilde baskı masrafından kurtulacaklar. Resmi ilanları internet siteleri alacak. Tabii, diğer, internet siteleri ile paylaşmak koşuluyla.

Şu an internetten yayın yapan haftalık gazeteler, eğer ofisleri yoksa, yayın yapamayacaklar. Resmi ilan almak için’se, en az dört SGK’lıyı istihdam etmeleri gerekecek.

Sanıyoruz yeni yasa ile örneğin Zonguldak/Ereğli basını da büyük bir değişime uğrayacak, kağıt gazeteler sayıca çok azalacak, yerel internet sitelerinin de resmi ilandan yararlanma şansı çok daralacak.

Bunlar bir yana…

Bu şekilde çağın en önemli iletişim aracı olan internet gazeteciliği ve örgütleri hak ettikleri yere kavuşacaklar.

Yasanın içeriğinde 29. Madde gibi katılmadığımız maddeler var.

Çünkü bu madde hem muğlak hem de cezai yaptırım öngörüyor.

Oysa özgür basın, demokrasinin de teminatıdır.

Umuyoruz AYM bu maddeyi iptâl eder…

Yeni Ufuk

 


Haber : 

Abone Ol