Eski Türk Ticaret Kanunu Neden Değiştirildi?

Abone Ol

1956 yılından beri yürürlükte bulunan 6762 Sayılı Türk Ticaret Kanunu dünya ticaretinde yaşanan gelişmeler neticesinde, mevcut ihtiyaçları karşılamada yetersiz kalmıştır. Diğer bir ifadeyle serbest pazar ve rekabet ekonomisinin yaygınlık kazanması ile işletme ve şirketler uluslar arası arenada daha rahat hareket etmeye başlamış ve bu durum daha pratik ve yenidünya düzeni ile uyumlu bir Ticaret Kanununu gerekli kılmıştır.

 

Söz konusu gelişmelere paralel olarak Türkiye`nin Avrupa Birliği uyum süreci nedeniyle başta temel kanunlarını değiştirmesi, finans ve sermaye piyasalarıyla ilgili düzenlemelerden başlamak üzere ulusal ve uluslar arası anlamda ticari hayatı kolaylaştırıcı hükümler getirmesi zorunluluk arz etmiştir. Buna bağlı olarak, Türkiye`nin AB uyum sürecinin dışında uluslar arası ticaret endüstri, hizmet, finans ve sermaye piyasalarının bir parçası olmak için özellikle finans raporlama yönetiminde şeffaflık gibi güncel ve genel kabul görmüş konseptleri içeren yeni bir Ticaret Kanuna sahip olması gerekmiştir.

 

Ulusal arenada işletme ve şirketlerin kurumsal yönetim ilkelerinin benimsendiği görülmektedir. Şirketlerde şeffaflığı sağlamak amacıyla, kamuyu aydınlatma ve bilgilendirme yükümlülüğüne dikkat çekilmektedir. Getirilen yeni düzenlemelerle şirket yönetim kurullarına ilave sorumluluklar yüklenilmiştir. Bu anlamda muhasebe kayıt düzeni ve prensipleri ile birlikte bağımsız denetim konusunda da yeni düzenlemeler getirilmiştir.

 

Ülkemizin getirilen bu yeni ve dinamik Kanun ile dünyaya açılmasının ve bütünleşmesinin daha da kuvvetleneceği, şirketlerimizin uluslar arası rekabet güçlerinin artacağı aşikardır.

 

Ayrıca 2011 yılında Türk Medeni Kanunu`nda, 2011 yılında Borçlar Kanunu`nda ve Hukuk Mahkemeleri Kanunu`nda yapılan köklü değişiklikler Türk Ticaret Kanununun yenilenmesini zorunlu kılan diğer nedenlerdendir.


Haber : 

Abone Ol