Kdz.Ereğli

EREĞLİ'NİN TARİHİ GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR!..

Karadeniz Ereğli Belediyesi’nin Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) ile düzenlediği ‘Heraclea Pontica Yüzey Araştırması Kapsamında Karadeniz Ereğli’nin arkeolojik Potansiyeli’ konulu Panel, Atatürk Kültür Merkezi Nikâh Salonu’nda gerçekleştirildi.

Abone Ol

Panele, Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, BEÜ Ereğli Eğitim Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ali Azar, Belediye Başkan Yardımcıları Esra Alpago, Ayhan Atay, Hüseyin Ağlar, Atilla Bulak İlçe Müze Müdürü Ahmet Mercan, daire müdürleri sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve gazeteciler ile vatandaşlar katıldı.

Medaratörlüğünü BEÜ Arkeoloji Bölümü Yrd. Doç.Dr. Hamza Ekmen’in yaptığı panelde, Yrd. Doç.Dr Tayyar Gürdal ile diğer Yrd. Doç.Dr. lar Gökhan Mustafaoğlu, F.Gülden Ekmen ile Araştırma Görevlileri Mesut Eroğlu, Ceyda Eroğlu ve Ali Güney, Herakleia Pontica kenti ile ilgili çalışmaları anlattı.

Panelde özetle panelistler, 4 bin 500 yıllık bir tarihe sahip olan Karadeniz Ereğli’nin bir hikâyesi olması gerektiğini belirterek, tarihinin ortaya çıkartılması için gerekli kazıların yapılması, kaçak kazıların engellenmesi ve tarihi eserlerin korunması için bölge halkı ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapılması gibi konulara değindi.

Belediye ve üniversite işbirliği ile ilçenin tarihinin ortaya çıkartılarak turizme kazandırılmasının da gerektiği vurgulanılan panelde, dinleyenler tarihi eserler konusunda önerilerde bulundu.

Panelist akademisyenler, Ereğli’de belediye ile örnek bir çalışma ile ilçenin eski belediye binasının altından çıkan hamam ve kanalizyon yolunu ortaya çıkartılmasında ve buraya yapılacak projenin Türkiye’de örnek olması gerektiğini vurguladı.

Belediye Başkanı Hüseyin Uysal’da Bülent Ecevit Üniversitesi akademisyenlerinin yapacağı çalışma ile 4 bin 500 yıllık tarihe sahip olan Ereğli’nin tarihinin ortaya çıkartılması ve bunun turizme kazandırılması projesini önemsediğini belirtti.

Başkan Uysal, “Hocalarımın da dediği gibi Ereğli’nin de bir hikâyesi olması lazım, “Şehrimizin bir kimliği olması için hikâyesi olması lazım. 2030-2040’lı yıllarda hikâyesi olmayan şehri görmeye o şehre gezmeye kimse gelmeyecek. Bu çalışmaların kültürel etkilerinin turizme kazandırılması için akademisyenlerle birlikte multidisiplinel bir çalışmayla ülkeye örnek olacak bir projeyi hayata geçiriyoruz. ‘Hamamın üstünü betonla kapatacaklardı, altında da tarih var’ haberleriyle şehri karıştırmak ve o bölgedeki bütün binaların yıkılarak milleti birbirine kırdırmak isteyenler var.

Biz hamam çıktığında üzülmedik aksine tarihi ortaya çıktı diye sevindik. Halkımız da bilsin ki biz tarihin kıymetini biliyoruz. Hiçbir masraftan kaçınmadan dünyada Yunanistan ve İsrail gibi ülkelerde örneği bulunan bu tür bir müzeyi ilçemize kazandırarak halkımızla buluşturacağız.

Hocalarımız dünyada 5 bin mağaranın olduğunu anlattı. Bizim Cehennemağzı mağaralarının kıymetini bilmemiz ve sahip çıkmamız lazım. Sur duvarları ile ilgili inanılmaz bir çalışma yapıyoruz. Herkül Sarayı’nı da önemsiyoruz. Kültür yolu çalışmamız var. Bu konuda da üniversitemizin akademisyen hocalarıyla çalışıyoruz. Bekleyin görün diyorum ” dedi. 

Panel sonunda panelistlere Başkan Uysal tarafından çiçek verilerek hatıra fotoğrafı çektirildi.

 

 


Haber : 

Abone Ol