Çaycuma'da 3 Tümülüs Tespit Edildi

Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde, Helenistik ya da Roma dönemine ait olduğu tahmin edilen 3 tümülüsten definecilerin zarar vermediği belirlenen birin de kazı çalışması yapılması hedefleniyor.

Abone Ol

Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde, Helenistik ya da Roma dönemine ait olduğu tahmin edilen 3 tümülüsten definecilerin zarar vermediği belirlenen birin de kazı çalışması yapılması hedefleniyor.

 

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesindeki Tieion Antik Kenti'nde süren kazı çalışmalarını yürüten Karabük Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Kazı Ekibi Başkanı Prof. Dr. Sümer Atasoy, ilçe merkezindeki gezileri sırasında 3 tümülüs tespit etti.

 

Tümülüslerin çevresinde yaptığı araştırmada definecilerin mezarlara ulaşılabilmek için 2'sinde kazılar yaptığını gören Prof. Dr. Atasoy, zarar verilmeyen alanda kazı başlatılabilmesi için Çaycuma Belediye Başkanı Mithat Gülşen ile görüşme yaptı.

 

Prof. Dr. Atasoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçe merkezine yakın bölgede 3 tümülüse rastladıklarını, bunlardan 2'sinin çevresinde açılan çukurlardan defineciler tarafından hırsızlık yapıldığını tahmin ettiklerini söyledi.

 

Tümülüslerin kral ya da zengin bir aileye ait olduğunu düşündüklerini anlatan Prof. Dr. Atasoy, şunları kaydetti:

 

"Mezarların dönemini ve kime ait olduğunu kazmadan öğrenmek mümkün değil. Bunların Helenistik ya da Roma dönemine ait olduğunu tahmin ediyoruz. Bu mezarlar, yerleşim alanları haricinde yapılıyor. Gelen geçen yolcuların görmesi amacıyla yol güzergahları ya da nehir kenarları ile yüksek tepelerde bulunuyorlar. Bunlara 'anıt mezar' diyoruz. Tümülüs zaten yığma tepe demek. Onun altında mutlaka bir mezar odası vardır. Önce mezar odasını yaparlar, ölüyü gömerler, onun üzerine anıtsal gözükmesi amacıyla üçgen yığma tepe oluştururlar. Bizim kazı yapmak istediğimiz 6-8 metre yüksekliğinde bir tepe. Tümülüslerden 2'si kurcalanmış. Ancak mezarı bulup bulmadıkları bilmiyoruz. Çünkü, mezar odası her zaman tam merkezde bulunmuyor. Hırsızların yerini tespit etmemesi için tepenin farklı bölgelerinde olabiliyor. Antik devirlerden itibaren bu mezarlar ne yazık ki soyuluyor. Kral ve zengin mezarları olduğu için tepeleri kazıyorlar. "

 

Prof. Dr. Atasoy, mezarların çevresindeki çukurların ne zaman kazıldığına yönelik bilgi sahibi olmadıklarına işaret ederek, "Günümüze gelinceye kadar kim bilir kaç kez hırsızlık teşebbüsü yapılmıştır. Tümülüslerden birinde kurtarma kazısı yapmak istiyoruz. Belediye Başkanı Gülşen, ilgili müdürlüklerle izinler konusunda yazışmaları başlatacak. Kaynak da bulursak çalışmalara başlayacağız" dedi.

 

-TÜMÜLÜS-

 

Tümülüs, bir mezar ya da mezarlık içeren, toprak yığılarak oluşturulmuş tepeciklere verilen addır. Kral ve kral ailesi ya da soylu kişiler için önce zemin üzerine inşa edilen mezar odası, sonra üstüne yığılan toprak veya taşlardan oluşturulan yapay tepe tipi anıt mezarlardır.

 

Ölen kişi kullandıkları muhtelif ve hediye edilen eşyalarıyla birlikte inşa edilen taş ya da ahşap oda içine ceset ile birlikte konulur.


Haber : 

Abone Ol