Binalarda enerji israfının önüne geçilmeli
İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Eruslu, 10-16 Ocak Enerji Verimliliği Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, Türkiye'de kullanılan toplam enerjinin yüzde 33 gibi yüksek bir oranının binalarda tüketildiğini, artan ısıtma ve soğutma giderleri nedeniyle enerji tasarrufunun daha da önem kazandığını söyledi.
İSTANBUL (İGFA) - Enerji Verimliliği Haftası dolayısıyla kısa adı İZODER olan Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği açıklama yaptı.
Dernek Başkanı Emrullah Eruslu, binalarda ısıtma ve soğutma amacıyla kullanılan enerjinin israf edilmemesi için standartlara uygun ısı yalıtımı yapılmasının şart olduğunu vurguladı.
Dernek olarak hayata geçirilen ‘Tek yol U dönüşü’ kampanyamızla U deÄŸerlerinin ülke genelinde iyileÅŸtirilmesi konusuna dikkat çeken Eruslu, "U deÄŸeri, çatı, duvar, döşeme ve pencere gibi yapı elemanlarının ne kadar ısı geçirdiÄŸinin ölçüsüdür. U deÄŸeri büyüdükçe yapı elemanlarından geçen ısı miktarı artar. Bir an önce 2012 yılında yayımlanan Enerji VerimliliÄŸi Strateji Belgesi’nde de tanımlandığı üzere enerji limitlerimiz ve U deÄŸerlerimiz AB seviyesine getirilmeli. Ortak hedefimiz Türkiye’deki binaların daha az enerji harcayan çevre dostu bir yapıya kavuÅŸması olmalı. TS825 Binalarda Isı Yalıtım Kuralları Standardının 2019 yılı içerisinde baÅŸlayan revizyon çalışmaları tamamlandığında dört mevsimi yaÅŸayan ülkemizin soÄŸuk bölgelerimizde ısıtma ihtiyacına, sıcak bölgelerinde ise soÄŸutma ihtiyacına göre tasarım yapılmasına imkan saÄŸlanacak. TS 825 standardının tamamlanması ile enerji verimliliÄŸinde geliÅŸmiÅŸ ülkelerle aramızdaki mesafeyi kapatacak esaslı adımları atarak enerji limitlerimizi belirlememiz gerekiyor. Bu çalışmalar kapsamında ülkemiz için neredeyse sıfır enerji verimli bina tanımı yapılmalı ve hedef olarak ortaya konulmalıdır" diye konuÅŸtu.
Türkiye’de binaların yüzde 80’inde ısı yalıtımı olmadığını ifade eden Eruslu, kentsel dönüşüm fırsatını iyi deÄŸerlendirilmesi gerektiÄŸini söyledi. Eruslu, "Türkiye'de Avrupa standartlarına uygun, enerji tasarruflu binalara sahip olabilmemiz için önümüzde ‘kentsel dönüşüm’ gibi çok önemli bir fırsat var. Kentsel dönüşüm, ısı, su, ses ve yangın yalıtımı uygulamalarının yapılacağı doÄŸru yapı üretim süreci olarak karşımıza çıkıyor. Bu çerçevede ilgili yönetmelik ve standartlar doÄŸrultusunda üretilecek saÄŸlıklı, güvenli ve konforlu yapılarda yaÅŸamak mümkün olacaktır" dedi.
Haber : Ä°GFA
ETİKETLER : Yazdır