Kdz.Ereğli

BASIN: NEREDEN NEREYE ?

Haftanın Ardından... Sina Çıladır yorumluyor..

Abone Ol
Türkiye’de ilk matbaa (basımevi) iki Yahudi kardeş, Davit ve Samuel Nantes kardeşler tarafından kurulmuştur. İlk matbaanın ilk yayını, İbranice basılan Hazreti Musa’nın Beş Emri’dir.
1497-1792 yılları arasında Ermeni,Yahudi ve Rum kökenli’lerin kurduğu matbaa sayısı 37’yi bulmuştur.
Türkiye’de ilk basımevini kuran Türkler, Macar kökenli İbrahim Müteferrika ile Sait Efendi’dir. İlk Türk matbaasının ilk yayını, Vankulu Lügatı’dır.
Türkiye’de ilk gazete ise, 1795’te Fransa’nın İstanbul Büyükelçiliği tarafından çıkarılmıştır. Fransızca yayınlanan bu gazetenin dışında, İzmir’de yine Fransızca yayınlanan “Doğu Gözlemcisi” adında bir gazete daha vardı.
Osmanlı’da (Türkiye’de) Osmanlıca olarak çıkartılan ilk gazete ise, Sultan 2.Mahmud’un fermanı ile yayınlanmaya başlayan Takvim-i Vakayi’dir. (Olaylar Takvimi). Gazete, ilk resmi gazete olarak kabul edilir.
Takvim-i Vakayi’nin ilk sayısı 11 Kasım 1831’de yayınlanmıştır.
Türkçe olarak yayınlanan ilk özel gazete ise, 1840 yılında yayın yaşamına giren Ceride-i Havadis’tir. (Haber gazetesi). Ceride-i Havadis, William Curchil isminde bir İngiliz tarafından çıkarılmıştır.
Türkler tarafından çıkartılan ilk Türkçe gazete ise, Agah Efendi’nin Tercüman-i Ahval’idir. (Olaylara Tercüman). Tercüman-ı Ahval’in ilk sayısı 21 Ekim 1860 tarihinde yayınlanmıştır.
Bu tarihi esas alırsak, Türkler tarafından yayınlanan ilk gazeteden bu yana 154 yıl geçmiştir.
Zonguldak’ta ise, ilk gazete, Tahir Karauğuz tarafından 1923 yılında kurulmuştur.
Zonguldak’ta yayınlanan ilk gazetenin adı, Zonguldak’tır.
Bartın’da ilk gazete, İ.Cemal Aliş tarafından 1923 yılında yayın yaşamına sokulan ve halen yayınını sürdüren “Bartın” gazetesidir.
Ereğli’de ilk gazeteyi kimin yayınladığı tartışmalıdır. Ama, düzenli olarak çıkan ilk gazete, Bedri Erel’in 1957’de yayınlanmaya başladığı ve halen yayınını sürdüren Şirin Ereğli’dir.
1957 yılını esas alacak olursak, Ereğli’de basının tarihi 57 yıl öncesine uzanmaktadır.
Bu uzun girişi, özellikle Ereğli basınının 57 yıl içinde nereden nereye geldiğinin ana hatları ile belirlemek için yaptık.
Aradan geçen 57 yıl içinde Ereğli basını, teknik bakımdan, basının genel gidişine kısmen ayak uydurabilmiştir.
Mesleki açıdan ise inişli-çıkışlı bir yol izlemiştir.
Benim yaptığım arşiv çalışmaları ile babamın özel arşivinden çıkarttığım bilgilere göre, Ereğli basını fikri ve mesleki açıdan 1957-1970 arasında sıçramalı bir gelişim göstermiştir. Bunun nedeni, aynı dönemde Ereğli’de siyasal,sosyal ve kültürel yaşamın son derece hareketli olmasıdır.
Ancak, 1970 ve özellikle 1980 darbelerinden sonraki baskı ortamında başta sol siyasal partiler ve sendikalar ile aydınlar olmak üzere toplumsal/siyasal yaşamın öncü güçleri nötralize edilmiş, basın da bundan nasibini almıştır.
1980 sonrası Demokrat Grubu ile sıçrama yapan yerel basın, 1990’lı yıllarda düşüşe geçmiştir. Bunun nedeni, yerel yönetimin basını da yozlaştıran kültür politikasıdır. Açıkça söylemek gerekirse, bugün “besleme basın” denilen “basın” türü, en berrak ifadesini Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ın 20 yıllık Başkanlığı sırasında bulmuştur.
Bugün Ereğli’deki gazete enflasyonunun başmimarı da bu kişidir.
Günümüzde basının durumu hiç de iç-açıcı değildir. O kadar ki, kulislerde dolaşan söylentilere göre, resmi ilan alan günlük gazetelerden bazıları satılma sürecine girmiştir. Çünkü gazetecilik ne ekonomik ve ne de toplumsal etkinlik bakımından gözde bir meslek olmaktan çıkmış, yozlaşmıştır.
Şimdi herkes birbirine soruyor:
Ne olacak bu Ereğli basınının hali ?
Bu sorunun yanıtını, sanıyorum, genel seçimden sonra alacağız.
Çünkü gücü elinde tutanların, seçimden sonra yalaka/tetikçi basına artık ihtiyaçları kalmayacaktır.
Bir genelleme yapmak gerekirse, Ereğli basını, 57 yıllık tarihinin en kötü ve en kritik dönemini yaşıyor.
Aynı değerlendirmeyi Zonguldak ve “ulusal” basın içinde yapmak mümkündür.


Haber : 

Abone Ol