Gündem

Asgari ücret nasıl saptanmalı ?

Yeni Ufuk’un Görüşü: Asgari ücret belirlenirken Açlık değil, yoksulluk sınırı baz alınmalı ! Aksi halde sürekli artan hayat pahalılığı, yapılan zamları silip süpürecek !..

Abone Ol

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay’ın saptaması doğru:

Asgari ücret, gerçekte başlangıç ücreti iken artık ortalama ücret haline geldi…

Ücret , emeğin değil, işgücünün fiyatıdır; ama, emeğin fiyatı gibi somutlaşır.

İşgücü bir metadır/maldır, tüm mallar gibi piyasası vardır, satılır alınır…

İşgücünün fiyatının saptanması karmaşık bir süreçtir; ama, genelde arz-talep yasasına bağlıdır. İşgücü arzı talebin üstünde ise fiyatı düşer, altında ise yükselir. Bu dengesizlik işgücü açığı veya fazlası şeklinde gözlenir. Ülke ekonomisi tüketime değil üretime dayalı olarak büyüyorsa ona koşut olarak işgücü ihtiyacı da büyür. Tersi ise, azalır. İşsizliğin gitgide çoğaldığı ülkeler üreten değil tüketen ülkelerdir genelde. Bizim gibi !..

Asgari (en düşük) ücretin bir komisyon marifetiyle belirlenmesi, aslında piyasa ekonomisinin yasalarına aykırıdır.

Ancak, işgücü piyasasında devlet de işgücü satın alan bir pozisyon da olduğu için bu yola gidiliyor.

Peki asgari ücret neye göre belirleniyor ? Kriter olarak enflasyon oranı alınıyor, ama bu yanlış. Çünkü ücretler belirli bir zaman dilimi için (altı ay) dondurulduğu halde enflasyon dikine hareketini sürdürebiliyor. Teorik olarak bunun tersi de olabiliyor…

Bu yüzden asgari ücretin saptanmasında kriter, yaşam pahalılığı olmalıdır.

Gerçekte açlık sınırının esas alınıp işgücü fiyatının saptanması için pazarlık yapılması, toplumsal anlamda açlığın peşinen kabülü anlamına gelir. Burada önemli olan temel kriter, açlık değil, yoksulluk olmalıdır bu yüzden.

Ama bu kez de açlık sınırı esas alınacak anlaşılan; ve bu nedenle açlık sınırının biraz üstünde bir fiyat talep ediliyor. Tabii o da kabül görürse !

Enflasyon sıtabil olsa bunun, yani işgücü fiyatının açlık sınırının üstünde saptanmasının bir anlamı vardır yine de. Ama öyle değil; enflasyon oynak ve dikine hareketli. Yani açlık sınırının üzerinde bir asgari ücret saptansa bile, altı aylık süreçte bunun erimesi olasılığı büyük ki öyle de oluyor.

Asgari ücret artışı, bu durumda, ancak yoksulluk sınırı baz alındığında bir anlam ifade edebilir.

Tabii bu kez de böyle bir şey olmayacak; her zamanki gibi açlık sınırı baz bile alınmayacak !

Öyleyse neyin pazarlığı bu ?!..

Yeni Ufuk

 


Haber : 

Abone Ol