Gündem

81 İL VE 8 ÜLKE GAZETECİLERİ ZİRVEDE BİRARAYA GELDİ..

Türkiye Gazeteciler Federasyonu ve Kocaeli Gazeteciler Derneği işbirliği ile 8 ülke ve 81 il’deki gazeteciler Kocaeli’nde Türk Dünyası Gazeteciler Zirvesinde bir araya geldi. Zirveye davet üzerine Zonguldak’tan Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Derya Akbıyık ve Kdz.Ereğli’den Kdz.Ereğli Gazeteciler Derneği Başkanı İ. Necati Günay ve derneğin 2. Başkanı Sina Çıladır katıldı..

Abone Ol

Türk Dünyası Gazeteciler Zirvesi’nin 3. Toplantısı, Atatürk’ün ilk ve tek basın toplantısını yaptığı 16 Ocak tarihinde Kocaeli’nde toplandı.. Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Yunanistan, Makedonya, Bosna Hersek, Kosova ve Bulgaristan'dan 70 akademisyen ve gazetecinin katılımıyla başlayan zirveye Zonguldak’tan Derya Akbıyık,Necati Günay ve Sina Çıladır katıldı..

“ÜLKE TARİHİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİDİR”

Türk Dünyası Gazetecileri Zirvesi’nin açılış konuşmasını yapan Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Çetin Gürol, “16 Ocak Basın Onur Günü bizim için, ülke tarihi için çok önemlidir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ilk ve tek basın toplantısını İzmit’te yapmıştır. Biz bu tarihi yıllardır basın onur günü olarak kutluyoruz. Bu sene etkinliklerimizin kapsamını genişlettik. Programımıza bir 8 ülkeden katılımcı geldi, üniversitelerimizden birçok değerli akademisyenlerimiz geldi. Meslekten birçok arkadaşımız da aramızda. Çalıştayın hazırlanmasında emeği geçen tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Çalıştayımız hayırlı uğurlu olsun” dedi.

“MUSTAFA KEMAL BASININ ÖNEMİNİ ÇOK İYİ BİLİYORDU”

KOGACE Başkanı Çetin Gürol’un ardından söz alan Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emel Akca, “16 Ocak tarihimiz açısında çok önemli. Bu yıl da uluslararası boyutta bir program gerçekleştiriliyor. Programda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. 16 Ocak Mustafa Kemal’in Milli mücadeleyi destekleyen gazetecilerle yaptığı bir basın toplantısının tarihidir. Bu cumhuriyet tarihi açısından büyük önem taşır. Atatürk, bu toplantıda basının nasıl büyük bir role sahip olduğunu gösterir. Mustafa Kemal basının öneminin farkındaydı” diye konuştu.

“GAZETECİLİK 38’DE MESLEK OLDU, 46 İSE YOK OLDU!..”

Akca’nın ardından panelde konuşan Prof. Dr. Korkmaz Alemdar, “Türkiye’yi kuran insan Gazi Mustafa Kemal Atatürk iletişim alanında da çok mümtaz bir insan. Atatürk, çağdaş anlamda hakla ilişkilerin en önemli uygulayıcısıdır. 1930’lu yıllardan itibaren ABD’de halkla ilişkiler ortaya çıkmıştır. Biz bunların farkına daha önce farkına vardır ve örneklerini yaşadık. Bunları zaman içerisinde hatırlamıyor olabiliriz. Ama bu toplantı geçmişte yaşadıklarımızın günümüze nasıl uyarlanması gerektiğini anlamamıza katkı sunacaktır. İnsan toplumlarının devleti yarattığı tarihten bugüne kadar bütün toplumlarda iletişim süreci denetim altındadır. İletişim siyasal iktidarın uzaklaştığı bir alan değildir. İnsan yönetiminde iletişim en önemli süreçlerden birisidir. 1931 yılında çıkan yasa ile gazetecilerin sorumlu yazı işleri müdürü en az lise mezunu olmalı idi. Fakat 2004’de AB’ye uyum yasası içerisinde çıkan bir başka yasa, gazetecilerin eğitimli olması konusunu rafa kaldırdı ve sorumlu yazıişleri müdürlerinin eğitim seviyelerini ortaokula indirdi. Yine 1938 yılında çıkan yasada Gazetecilik meslek haline geldi. 8 yıl aradan sonra çıkartılan yasa da ise gazetecilik meslek hayatından çıkarıldı. ” dedi.

Prof. Dr. Korkmaz Alemdar’ın ardından kürsüye gelen Anadolu Üniversitesi Tarih Bölümü’nden Prof. Dr. Kemal Yakut gazeteciliğin Anadolu’daki gelişimini anlattı.

“ATATÜRK HER İLDE GAZETE ÇIKARTTI”

Anadolu Üniversitesi Tarih Bölümü’nden Prof. Dr. Kemal Yakut’un ardından söz alan Selçuk Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nden Bünyamin Ayhan, “Atatürk Milli Mücadeleyi başlattıktan sonra gittiği her il bir gazete çıkarmaya başlıyor. Özellikle Sivas’ta çıkardığı İrade-i Milliye önemlidir. Özellikle milli kavramı üzerine vurgu yapılıyor. Erzurum’da da “Albayrak” adlı gazete çıkartıyor Atatürk. Mustafa Kemal’in gazeteciliği olan asıl ilgisi Ankara’ya gelince yoğunlaşıyor. Burada Hakimiyeti Milliye’yi çıkartıyor” bilgilerini verdi.

İlk günkü konuşmacıların ardından Sabancı Kültür Merkezindeki ödül töreninde Başbakan Yardımcısı Fikri Işık ile bir araya gelen gazeteciler, hükümetin gazeteciler üzerindeki yeni politikaları konularında sohbet etme fırsatı buldu..

VERGİ MUAFİYETİ!..

Zor şartlarda kamuya hizmet etmeye çalışan gazetecilerin biriken vergi borçlarını  ödeyememeleri konusunda görüşlerini beyan eden gazeteciler, gazetecilere vergi muafiyeti getirilmesi, yada gazetecilere yapılan vergi taksitlerinin arttırılması gerektiğini belirtti.

RESMİ İLANLARA %20 ZAM!..

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Yılmaz Karaca konuşmasında yerel basında resmi ilan alan gazetelere %20 oranında zam yapılması teklifinin bakanlar kurulunda bekletildiğini hatırlattı. Başbakan Yardımcısı Fikri Işık ise konunun takipçisi olacağı sözünü verdi.

EREĞLİ’YE ÖZEL SELAM

Zonguldak’ın sorunları ve çözüm önerileri hakkında Zonguldaklı gazetecilerle bir süre sohbet eden Işık, özellikle Kdz.Ereğli’ye selamlarını iletti. Yakın zamanda Ereğli’ye geleceğini belirten Işık, Zonguldak yerel basınının Türkiye’de ses getirdiğini ve toplumsal olaylarda tepkisini göstermekte çekinmediğini söyledi..

PARLAYAN YILDIZ KARTEPE..

Kocaeli’nin parlayan yıldızı turizm cenneti Kartepe’ye giden gazeteciler, özellikle kar sporlarını sevenlerin burayı muhakkak görmesi konusunda fikir birliğine vardı..

3 gün süren Zirve Balo Yemeği ile son buldu..  


Haber : 

Abone Ol