Gündem

8 Mart direnişi kutlu olsun !

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, kadın haklarına mücadelesinin sosyal alandaki simgelerinden birisi ve hatta en önemlisidir.

Abone Ol

Hareket “eşit işe eşit ücret” sloganı ile örtüşür.

Slogan, çinsiyet ayrımcılığının diğer alanların yanısıra sosyal alandaki vahşi ayrımcılığını işaret eder.

Cinsiyet ayrımcılığı sadece iş hayatında yoktur. Ayrımcılık hayatın her alanında vardır ve kökleri antik toplumlara uzanır.

Örneğin ünlü antik Yunan demokrasisinde özgür kadınların da tıpkı köleler gibi oy hakkı yoktu.

Erkek egemen topluma karşı başkaldırıların tarihi de çok eskidir. Ama, kadın hareketinin bu tüm boyutları ile ortaya çıkmadı 18 ve 19. Yüzyıllarda oldu. Kapitalizmin bir toplumsal sisteme dönüştüğü yüzyıldan…

Amerikalı kadın tekstil işçilerinin tüm Avrupa’ya yayılan 8 Mart direnişi, mücadelenin geçtiği sert aşamaları adı simgeler.

**

Kadın hakları sorunu binlerce yıldır sürüyor. Kadınlar binlerce yıldır eşitsizliğe karşı değişik şekillerde mücadelede ediyor. Erkek egemen toplumların günümüze kadar uzanan en önemli sorunlarından birisi de budur.

Günümüzde cinsiyet ayrımcılığı, birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de var. Kadını ikinci sınıf yurttaş gören bu zihniyet yaşamın tüm alanlarında somutlaşıyor. En berrak ifadesini de şeriatçı toplumlarda bulunuyor.

AKP’nin İstanbul Sözleşmesini reddetmesi ile iyice somutlaşan kadın haklarına karşı tutumu bir anayasa değişikliği ile İslamcı kurullara uygun hâle getirilmek isteniyor.

Kadın haklarına saygı bir ülkenin demokrasi yolunda aldığı mesafenin de ölçüsüdür. Ne yazık ki devr-i AKP’de cinsiyet ayrımcılığı 100 yıllık cumhuriyet tarihi boyunca bu kadar boyutlanmamıştı. Kadınlar haklarına sahip çıkmalıdır.

Yeni Ufuk


Haber : 

Abone Ol